Αντιπαράθεση στην Επιτροπή Αναθεώρησης
Η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ξεκίνησε με ανεπίσημη συζήτηση σχετικά με τα άρθρα 3, 16, 106, 108 και 110 του Συντάγματος, η οποία ήταν μακράς διαρκείας, αφού οι κοινοβουλευτικές ομάδες έδειξαν μεγάλο ζήλο στη συζήτηση των επίμαχων άρθρων του Συντάγματος. Οι βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων φάνηκε να έχουν ποικίλες και αντικρουόμενες απόψεις.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν σε μεγάλη έκταση ήταν η σχέση κράτους κι εκκλησίας, με το Εθνικό Κίνημα να ξεκαθαρίζει την αντίθεσή του στην αναθεώρηση του Άρθρου 3. “Δίνουμε μάχη για τα ιδανικά μας, την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια” δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Εθνικού Κινήματος, κ. Παπαγιαννίδης. Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων, το Εθνικό κίνημα τάσσεται υπέρ και επιθυμεί την ύπαρξη Πανεπιστημίων με δομή ΑΕ και με κερδοσκοπικό χαρακτήρα, χωρίς φυσικά να υποβαθμίζονται τα κρατικά συμφέροντα.
Όσον αφορά το Αρθρο 108 του Συντάγματος, το ΕΚ υποστηρίζει το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν, εφόσον έχουν την ελληνική ιθαγένεια, με σκοπό και τη εναρμόνιση με τις ευρωπαικές τακτικές.
Η επίσημη συζήτηση αρχικά στράφηκε στο άρθρο 3. Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός, κύριος Ευγενίδης, υποστηρίζοντας ότι “η ελληνική δημοκρατία είναι κράτος και το κράτος πρέπει να είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Δεδομένος ο σεβασμός στη θρησκευτική συνείδηση, παρ’ όλα αυτά η κατοχύρωση ουδετερότητας κρίνεται αναγκαία.”
Απόψεις κατά της τροποποίησης διατυπώθηκαν από το Εθνικό Κίνημα, με επιχειρήματα την ήδη υπάρχουσα ουδετερότητα, μέσω της κατοχύρωσης της ανεξιθρησκίας. Διατυπώθηκε επανειλημμένα η άποψη ότι το άρθρο έχει περιγραφικό χαρακτήρα, καθώς η πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνουν θρησκευτικά ουδέτεροι.
Στη συνέχεια κατατέθηκε τροπολογία από βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων εκτός του Εθνικού Κινήματος, η οποία εξασφάλισε την κοσμικότητα της Ελλάδας ως κράτος και διασφάλισε ότι ο πλήρης διαχωρισμός δεν θα πραγματοποιηθεί,πριν το πέρας 2 κοινοβουλευτικών περιόδων. Τελικά η τροπολογία υπερψηφίστηκε, καθώς είχε την υποστήριξη όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων εκτός του Εθνικού Κινήματος, το οποίο μέχρι τέλους έμεινε πιστό στις θέσεις του, υποστηρίζοντας και την ανυπαρξία αντίκτυπου από την κατάργηση στις ζωές των ανθρώπων.