Αποτίμηση της πρώτης ημέρας για την Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
Στην διαρκή επιτροπή εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων υπήρχε γενικότερο κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων, κατά την διάρκεια της ανεπίσημης συζήτησης. Το νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς επεξεργασία αφορά θέματα αναδιοργάνωσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτιστικής διπλωματίας.
Η διαδικασία ψήφισης τροπολογιών κύλισε σχετικά ομαλά, δεδομένου ότι πολλές κατατέθηκαν από κοινού μεταξύ δύο ή περισσότερων κοινοβουλευτικών ομάδων. Αναλυτικότερα, το Άρθρο 1 του νομοσχεδίου ψηφίστηκε ως έχει με σχεδόν απόλυτη ομοφωνία (2 ψήφοι κατά). Για το Άρθρο 2, που αφορά την ενιαία ψηφιακή αγορά, αφού έγινε δεκτή η παράγραφος ένα (1) και δύο (2) , κατατέθηκαν τροπολογίες για τις υπόλοιπες παραγράφους. Όπως τόνισαν οι ομιλητές υπέρ της τροπολογίας είναι άρτια νομικά και καλοσχεδιασμένη τεχνικά σε αντίθεση με το αρχικό νομοσχέδιο. Προστατεύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θέτει συγκεκριμένες απαγορεύσεις και θεσπίζει νέα θεσμικά όργανα τήρησης του νομοθετικού πλαισίου. Οι ομιλητές κάλεσαν όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την τροπολογία σε ένδειξη καλής θέλησης για περαιτέρω συνεργασία στα υπόλοιπα άρθρα. Όντως, δεν υπήρξε ομιλητής κατά της τροπολογίας ενώ παράλληλα στην καταμέτρηση των ψήφων ήταν όλοι οι βουλευτές υπέρ εκτός από έναν που ψήφισε παρών. Στην ψηφοφορία για το άρθρο 2, η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ και έτσι το άρθρο 2 πέρασε ως έχει, μετά τις τροπολογίες.
Η μη τήρηση του χρόνου κατά την διάρκεια της ανεπίσημης συζήτησης είχε ως αποτέλεσμα να εξαντληθεί ο χρόνος για ψήφιση τροπολογιών μετά από μόλις δύο (2) άρθρα. Το προεδρείο της επιτροπής ανακοίνωσε ότι λόγω περιορισμένου χρόνου οι δύο (2) τροπολογίες που έχουν κατατεθεί για το άρθρο 3 θα τεθούν σε ψηφοφορία αύριο, ορίζοντας ταυτόχρονα 20 ακόμα λεπτά ανεπίσημης συζήτησης.
Χωρίς να έχει ψηφιστεί κάτι επίσημα υπάρχουν δεσμεύσεις βουλευτών και κατ’ επέκταση κοινοβουλευτικών ομάδων για την κοινή ψήφιση τροπολογιών που θα προτείνουν αύριο οι εισηγητές. Για παράδειγμα, αυτό που προκύπτει άμεσα από την ανεπίσημη κοινοβουλευτική συζήτηση είναι ότι για το Άρθρο 3 (περί άμυνας και ασφάλειας) θα κατατεθεί μία τροπολογία από την Ενωμένη Αριστερά και άλλη μία από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες από κοινού (Εθνικό κόμμα, Φιλελεύθερη κίνηση, Σοσιαλιστική Δύναμη). Η Ενωμένη Αριστερά διαχώρισε την θέση της διότι διαφωνεί για την συνεργασία με Αίγυπτο και Ισραήλ όπως και με την ιδέα του Ευρωστρατού.
Αναφορικά με το Άρθρο 4 που σχετίζεται με την άμυνα στον κυβερνοχώρο, φαίνεται να υπάρχει σύμπλευση απόψεων σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες , και επομένως κατάθεση και υπερψήφιση κοινής τροπολογίας. Το ίδιο ισχύει και για το Άρθρο 5, το οποίο αφορά την ενεργειακή διπλωματία και αποτέλεσε θέμα εκτεταμένης συζήτησης και αντιπαράθεσης κατά την διάρκεια της ανεπίσημης διαδικασίας, με θετικά αποτελέσματα ωστόσο.
Σε τελική ανάλυση μένει να δούμε τα αποτελέσματα της αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής και να κρίνουμε κατά πόσο θα τηρηθούν οι σημερινές υποσχέσεις στην πράξη, αλλά και αν θα υπάρξει η ίδια καλή συνεργασία και συνεννόηση με σήμερα.
Ρεπορτάζ: Ευτυχία Σουφλέρη