«Δημόσιοι Υπάλληλοι: Μια μεταρρύθμιση για έναν αποδοτικότερο δημόσιο τομέα»
Γράφει η Φαίη Χρήστου*
Στο πλαίσιο του 2ου Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων, η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων καλείται να απαντήσει στο ζήτημα του επανακαθορισμού του δημοσιοϋπαλληλικού χάρτη της χώρας, με ένα οργανωμένο πρόγραμμα αξιολόγησης των υπαλλήλων και στη συνέχεια μετατάξεων, απολύσεων και περικοπών προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο του εκσυγχρονισμού του δημοσίου τομέα, των δομών και του ανθρώπινου δυναμικού που τον απαρτίζει.
Η «Φιλελεύθερη Κίνηση» έχει τη χαρά να αντιπροσωπεύεται στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων από 8 υπερπολύτιμους βουλευτές, έναν εξαιρετικό τομεάρχη, τον εκπρόσωπο τύπου και την Πρόεδρο του κόμματος. Η εν λόγω συμμετοχή καταδεικνύει ότι σε αντίθεση με τα σχόλια που παρουσιάζουν το πεδίο δράσης μας ως έναν χώρο αδιάφορο, με τον οποίο δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς καθώς οι υπόλοιπες επιτροπές είναι εκείνες που πραγματεύονται περισσότερο επίκαιρα ζητήματα με μεγαλύτερη κοινωνική απήχηση, λησμονούν ότι σε πραγματικούς όρους οτιδήποτε και να θεσμοθετηθεί από τους υπόλοιπους κλάδους εξαιτίας της απαίτησης του για χρηματοδότηση οφείλει να ελεγχθεί και να εγκριθεί από το οικονομικό επιτελείο. Με άλλα λόγια, η οικονομία όσο αδιάφορη και προκαθορισμένη και να φαίνεται πάντοτε είναι εκείνη που σηματοδοτεί το ακριβές περιθώριο επιλογών μιας κοινωνίας σε κυβερνητικό/διαχειριστικό επίπεδο.
Μολονότι, στο περσινό συνέδριο έγινε μια προσπάθεια να ακουμπήσουμε έστω και ακροθιγώς το ζήτημα των δημοσίων υπάλληλων και συγκεκριμένα τις απολύσεις αυτών, φέτος επικεντρώνουμε την προσοχή μας αποκλειστικά και μόνο στα ζητήματα του δημοσιοϋπαλληλικού τομέα. Ως «Φιλελεύθερη Κίνηση» υποδεχθήκαμε το Νομοσχέδιο του Υπουργού καλόπιστα και γρήγορα αντιληφθήκαμε την μεταρρυθμιστική πνοή που επιθυμεί να εμφυσήσει, γι αυτό και σε ένα μεγάλο μέρος αυτού συμφωνούμε απόλυτα. Παρόλ’ αυτά, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην αυθαίρετη και αδικαιολόγητη πρόθεση του Υπουργού να εντάξει σε ένα νομοσχέδιο αναμόρφωσης του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα την απόλυση 10.000 στρατιωτικών υπαλλήλων. Πληθώρα επιχειρημάτων μπορούν να διατυπωθούν για να καταδείξουν την αστοχία της εν λόγω ρύθμισης, επί της παρούσης όμως θα σταθώ σε τρία βασικά σημεία:
1. Οι στρατιωτικοί υπάλληλοι δεν υπάγονται στις διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα που είναι και το κύριο μέλημά μας, επομένως δεν έχουν θέση στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίου.
2. Ο αριθμός των απολυθέντων που ζητείται είναι αυθαίρετος και δεν προσδιορίζεται μέσα από μια επιμέρους αξιολόγηση δομών και αναγκών του στρατιωτικού κλάδου γι αυτό και δεν μπορούμε να εγκρίνουμε μια τέτοια πρόταση.
3. Δεν αποτελούμε άτομα που εθελοτυφλούν και δεν αναγνωρίζουν τις παθογένειες και τα προβλήματα του ελληνικού στρατού ωστόσο, η παράθεση τέτοιων κρίσιμων για την εθνική ασφάλεια και το μέλλον της χώρας μας θεμάτων με τη μορφή “σφήνας” σε ένα άσχετο νομοσχέδιο τη στιγμή που απαιτείται μια συνολική μεταρρύθμιση και αλλαγή νοοτροπίας είναι άτοπο και πολιτικά ανώριμο.
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι με τη συμπλήρωση μερικών ακόμα αξόνων αναφορικά με το πλαίσιο πειθαρχικών κυρώσεων που επιβάλλονται στους δημοσίους υπαλλήλους, την εκτελεστότητα των ποινών αυτών και τις παραγραφές των αδικημάτων από τα προσωπικά τους μητρώα, όπως επίσης η συμπερίληψη συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η σαφής πρόβλεψη της μελλοντικής εισαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων στις διοικητικές δομές και η εφαρμογή της ενιαίας αρχής πληρωμών για το σύνολο του προσωπικού, θα ολοκληρώσουν και θα τελειώσουν τον αρχικώς τιθέμενο στόχο.
Μένουμε ανοιχτοί στις συζητήσεις με όλους τους βουλευτές, ανεξαρτήτως κοινοβουλευτικής προέλευσης, επιδιώκουμε τη συναίνεση σε όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα, επικαλούμαστε την τήρηση της αρχής της ορθολογικότητας και ευχόμαστε ότι η δική μας επιτροπή θα γίνει παράδειγμα εξαιρετικής συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου με όλες τις πλευρές να έχουν ρόλο και λόγο.
Εν αναμονή της 7ης Μαρτίου 2014.
*Η Φαίη Χρήστου είναι η Πρόεδρος Φιλελεύθερης Κίνησης ΜΒΕ 2014