ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ – ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑ
Παρά το έντονα συγκρουσιακό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση επί της αρχής για την πρόταση αναθεώρησης, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις τροπολογίες στην επιτροπή, πέρασαν όλα τα άρθρα της, πλην εκείνου που αφορούσε στην αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών.
Για την αναγκαιότητα της αναθεώρησης είχε μιλήσει η Κολοτόρου Χριστίνα, τομεάρχης της Φιλελεύθερης Κίνησης: «το Σύνταγμα οφείλει να προσαρμόζεται στις συνθήκες». Υπογράμμισε σχετικά ότι ήταν προτάσεις της ΦΙ.ΚΙ το Συνταγματικό Δικαστήριο και το νέο πλαίσιο ποινικής ευθύνης υπουργών και βουλευτών, με το θεσμό της αντίστροφης ασυλίας (τα παραπάνω πρόσωπα θα καλύπτονται από ασυλία, μόνο εφόσον τη ζητήσουν και τους χορηγηθεί, διαφορετικά διώκονται ποινικά κανονικά) και την αποκοπή της Βουλής από τη διαδικασία ασκήσεως ποινικής δίωξης κατά υπουργού, για εγκλήματα σχετικά με τα καθήκοντά τους. Αντίθετα με ό,τι ίσχυε έως τώρα, την ποινική δίωξη αναλαμβάνει να ασκήσει ο Άρειος Πάγος. Από την πλευρά της, η τομεάρχης της Σοσιαλιστικής Δύναμης για την αναθεώρηση, Στασινοπούλου Κατερίνα, ενέκρινε την κατοχύρωση τόσο του θρησκευτικού όσο και του πολιτικού όρκου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους βουλευτές.
Αυτές οι καινοτόμες προτάσεις συγκέντρωσαν ευρύτατη πλειοψηφία και στην ολομέλεια. Θα καταστούν μέρος του Συντάγματος με την υπογραφή και τη δημοσίευση του ψηφίσματος από τον Πρόεδρο της Βουλής, Ρέππα Κωνσταντίνο.
Μικρότερη πλειοψηφία, αλλά μεγαλύτερη των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκέντρωσε, ως αναμενόταν, το άρθρο 3 για το χωρισμό εκκλησίας – κράτους. Η βουλευτής του Εθνικού Κινήματος, Διαμαντοπούλου Γιολάντα, συμφώνησε ότι πρόοδος είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο και οι αλλαγές στο ανεύθυνο και ακαταδίωκτο των βουλευτών. Δε θεωρεί όμως πρόοδο το νέο άρθρο 3, αφού η πρόβλεψη της επικρατούσας θρησκείας δεν αναιρούσε τη θρησκευτική ελευθερία του μη αναθεωρήσιμου άρθρου 13. Σχετικά μίλησε και η Ακριτίδου Ανθή, επίσης βουλευτής του Ε.Κ: «Προτάθηκε από την Ενωμένη Αριστερά να μείνει στο Σύνταγμα το άρθρο για την αγωγή κακοδικίας σαν σύμβολο για το κράτος. Όμως με πόση ευκολία καταργήσατε το άρθρο 3, το πραγματικό σύμβολο του λαού;»
Ρεπορτάζ Αλέξανδρος Γκαραλέας