Με αφορμή συζητήσεις πάνω στις τροπολογίες για το Άρθρο 1 του Νομοσχεδίου ένταση προκλήθηκε μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τη δημόσια χρήση ναρκωτικών και τις ποινές που αυτή επιβάλλει ή όχι.
Το Εθνικό Κίνημα έχοντας προτείνει και την τροπολογία με εκπροσώπους του ζητά αποτρεπτικό χαρακτήρα μέσω επιβολής ποινής. «Αν είναι μέσω της φυλάκισης να σωθεί ένας, το κράτος θα τον σώσει» τονίζει ο τομεάρχης κύριος Στέφανος Γάκης» ενώ άλλος εκπρόσωπος επισημαίνει πως πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν τις συνθήκες τις κοινωνίας που η οικονομική εξαθλίωση και φτώχειας ωθούν πολλούς στα ναρκωτικά.
Η Φιλελεύθερη Κίνηση διερωτάται ποιο είναι το κράτος που θέλουμε. Θεωρεί πως πρέπει να αφήνουμε τον καθένα να ακολουθεί τα μονοπάτια που επιθυμεί. «Πρέπει να παλεύουμε όλοι για τις επιλογές όλων» τονίζει εκπρόσωπος και παίρνοντας ως δεδομένο ότι γίνεται χρήση ουσιών, στόχος είναι πια να περιοριστούν τα βαριά στα ελαφρά.
Εκπρόσωπος της Εν.Αρ. αναγνωρίζοντας το παράδοξο να συμφωνεί με το Εθνικό Κίνημα λέγοντας «Σας κάνει εντύπωση μάλλον, αλλά συμφωνώ» τονίζει πως αν αφήσουμε ακόμα και το ελάχιστο των ναρκωτικών να αποποινικοποιηθεί, αφήνεται το περιθώριο χρήσης τους. Η κυρία Σπιταδάκη, εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Δύναμης, μιλά για μία Ολλανδία με περιορισμένη χρήση ναρκωτικών κάτι που εξοργίζει το Εθνικό Κόμμα και κάνει εκπρόσωπό του να την κατηγορεί πως λέει ψέματα. «Να δώσουμε και τα συγχαρητήρια μας στους χρήστες. Αναρωτιέμαι τι θα γίνει όταν γίνεται γονείς» είναι το μήνυμα του Εθνικού Κινήματος και με στοιχεία του ΟΚΑΝΑ εκπρόσωπος του τονίζει πως το 1/5 των χρηστών ελαφρών ναρκωτικών καταλήγει να κάνει χρήση βαρύτερων.
Η φράση «Η ελευθερία εν γένει και η δημοκρατία ταυτίζονται με το αν είμαστε εξαρτημένοι ή όχι» κάνει την Υπουργό Δικαιοσύνης να επεμβαίνει και να ξεκαθαρίζει πως το νομοσχέδιο δεν προβλέπει νομιμοποίηση αλλά αποποινικοποίηση και διασφαλίζει πως θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν κυρώσεις ώστε να μην γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση. Βέβαια, στα λόγια αυτά διακρίνει κανείς μία αντίφαση αν σκεφτεί πως η λέξη «αποποινικοποίηση» σημαίνει «μη επιβολή ποινών». Στην αντίφαση αυτή που επισημαίνεται από την παρούσα δημοσιογράφο η Υπουργός, κυρία Κόρφα, απαντά πως θα υπάρχουν κυρώσεις αλλά διαφορετικές από τις υπάρχουσες. Αντί της φυλάκισης παραδείγματος χάριν προτείνει παραμονή σε κέντρο απεξάρτησης και «αναγκαστική» θεραπεία. Μολονότι η αντίφαση ακριβώς με αυτήν την απάντηση δεν αίρεται, η κυρία Κόρφα υποστηρίζει πως δεν πρέπει να μιλάμε για αντιφατικότητα αλλά για τις όψεις του ίδιου νομίσματος.
«Γήπεδο πολιτικών αναμετρήσεων» χαρακτήρισε ο κύριος Ορφανάκος, πρόεδρος της Επιτροπής, την αίθουσα δεδομένου ότι πολλές φορές το κλίμα ήταν τεταμένο και οι διαφωνίες εκφράστηκαν εντονότερα μεταξύ των κομματων.
της Αναστασίας Σταμούλου