«Εγώ θέλω να μάθω πράγματα, να βγω έξω, να αλλάξω το μυαλό μου και μετά να γυρίσω να αλλάξω την Ελλάδα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Καμία απάντηση

 1. Ο/Η ΜΕΛΟΣ ΜΒΕ λέει:

  Ο Τερζής έκανε αυτές τις σκέψεις μέχρι να μπει στο ταξί. Ο Τερζής έγραψε αυτό το κείμενο σε ένα καφέ των Βρυξελλών. Αυτό είναι το πρόβλημα κύριε Τερζή. Ότι αυτοί που, όντως πλήττονται, αυτοί που δεν μπορούν να τα βρουν, να συνεννοηθουν, είναι αυτοί που δεν μπόρεσαν να έρθουν στο ΜΒΕ. Είναι αυτοί που, όταν τα μέλη των ΚΟ πιέζονταν να ακολουθήσουν ενιαίες κομματικές γραμμές για την ΕΙΚΟΝΙΚΗ μείωση των ορίων του κατώτατου μισθού είχαν δει τον κανονικό τους μισθό να πέφτει πραγματικά.

  Κύριε Τερζή, όμορφες οι σκέψεις σας. Ακόμα πιο αξιέπαινες οι προσπάθειες του Μιχάλη και του Θωμά. Δυστυχώς, όμως, από εκεί μέσα (και ίσως σε αυτό πράγματι προσιδιάζει το ΜΒΕ με την πραγματική Βουλή) ελάχιστοι άνθρωποι πήγαν γιατί είχαν πρακτική ανάγκη να αλλάξουν την πραγματικότητα (έστω και σε επίπεδο προσομοίωσης).

  Η υπομονή, η ψυχραιμία, η διαλλακτικότητα, όλα αυτά που πράγματι χαρακτήρισαν αυτό το τετραήμερο ήταν πράγματι πρωτόγνωρα, παραμένουν,όμως, προνόμιο. Κι αυτό γιατί δεν μπορείς να πείσεις κανέναν άνεργο, κανέναν άστεγο και κανένα ζητιάνο, όσα κι αν είναι λογικά τα επιχειρήματα σου, όποια κι αν είναι η κομματική σου γραμμή, ότι είναι αναγκαία η μείωση του κατωτάτου μισθού. Δεν μπορείς να τον πείσεις πως ο μόνος δρόμος για βελτίωση της ζωής του είναι ο διάλογος και τα επιχειρήματα. Αυτός εύλογα θα απαντήσει με επίθεση στην επίθεση που δέχεται η ζωή του.

  Κύριε Τερζή, αυτό που προσπαθώ να σας πω είναι πως αυτός ο εξαιρετικός, διαυγής και τεκμηριωμένος λόγος είναι επίσης προνόμιο. Πόσοι, άλλωστε έχουν ακόμα την ευχέρεια να τους περιμένει ταξί για να γυρίσουν κουστουμαρισμένοι στο σπίτι τους? Αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι τον πολιτικό ορθολογισμό που εκφράσατε μέσω του κειμένου σας, ως επί το πλείστον μόνο αυτή η μερίδα προνομιούχων ανθρώπων μπορεί να τον εκφράσει.

  Σε κάθε περίπτωση, να είστε καλά. Τουλάχιστον οι σκέψεις σας φάνηκαν ειλικρινείς, πολύ περισσότερο από το ”εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι” που εκστόμισε αλλόφρων ο Υπ. Οικονομικών υπό τον πανηγυρικό χορό της ΕΝ.ΑΡ.

  Καλή συνέχεια!

 2. Ο/Η Πέτρος Τερζής λέει:

  Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου.

  Ας το ξεκαθαρίσω όμως. Δεν περίμενα από το μοντέλο να μειώσει τους μισθούς ή να βρει δουλειά στους άνεργους. Περίμενα να δω μία νεολαία( όχι προνομιούχα) να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων που τις αναλογούν και να σηκώσει το φορτίο της απόφασης έστω και σε εικονικό στάδιο. Δεν μπορώ να καταλάβω το συλλογισμό σου περί προνομιούχας θέσης των συμμετεχόντων. Η συμμετοχή στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων προφανώς και δεν είναι προνόμιο το οποίο μπορούν να απολαμβάνουν οι άριστοι. ΔΩΡΕΑΝ ήταν τέλος πάντων. Εγώ που συμμετείχα και πήγαινα με τα ταξί προφανώς δεν είμαι προνομιούχος. Απο πότε τέλος πάντων το ταξί το οποίο μάλιστα μοιράζεσαι δείχνει προνομιούχα θέση. Ακόμα και το ταξίδι μου στις Βρυξέλλες, ήταν προσφορά ενός συνεδρίου (Europass 2012) λόγω προσωπικής διάκρισης, και συνεπώς προφανώς και δεν είμαι προνομιούχος. Δε σου επιτίθεμαι με κανένα τρόπο, απλώς θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τα ειλικρινή λόγια που διάβασες στο άρθρο μου, δεν ειπώθηκαν εκ του ασφαλούς από έναν εξασφαλισμένο οικονομικά προνομιούχο νέο!

  Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κόσμος προφανώς και παρέμειναν μετά το συνέδριο. Και θα παραμείνουν εικάζω και μετά το δεύτερο και το τρίτο ΜΒΕ. Προ συνεδρίου είχα απογοητευτεί από το ποιόν της πολιτικά σκεπτόμενης νεολαίας. Ωστόσο αυτό που ήθελα να τονίσω εγώ σε καθαρά προσωπικό επίπεδο ήταν το ότι είδα προσωπικότητες με τις οποίες είχαμε τις ίδιες ανησυχίες, σκεφτόμασταν με τον ίδιο τρόπο και είχαμε το ίδιο όραμα.. Όπως κι εγώ έτσι κι αυτοί μέχρι τότε ήταν συνειδησιακά απομακρυσμένοι από τις συνελεύσεις των σχολών, από τις ολομέλειες και τα σχήματα των παρατάξεων και πάλευαν στα δικά τους χαρακώματα. Αν δεν ήταν το ΜΒΕ, δε θα γνώριζα τέτοια άτομα.

  Εν τέλει, μετά το ΜΒΕ άρχισα να ελπίζω. Να ελπίζω ότι ίσως αλλάξει κάτι στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η γενιά μου. Ίσως αλλάξει κάτι στο εργοστάσιο αυτών κομμάτων που είχε στηθεί εδώ και καιρό. Ίσως είναι η αρχή για τη στροφή στη δημιουργία πολιτικών-ιδεολόγων και όχι πολιτικών-αναρριχιτών σε μία κομματική πυραμίδα.

  Φιλικά Πέτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *