ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Όσο κρίσιμο είναι το ζήτημα των διαφωνιών με τη γείτονα χώρα, Τουρκία, -και πάντα επίκαιρο-, τόσο έντονα κυμαίνονται τα επίπεδα της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας.
Αρχικά, ο κύριος Δημόπουλος της Εν.Αρ. μας κάλεσε να αναρωτηθούμε εάν το casus belli της Τουρκίας είναι μπλόφα ή απειλή, προτείνοντας να ακολουθήσουμε την τακτική της Κύπρου. Από την άλλη μεριά, η κα Ντόντη των Φιλελευθέρων φοβήθηκε την απώλεια πλούσιων εδαφών καθώς και την εκμετάλλευση αυτών.
Όσον αφορά τις γραμμές βάσης, ο κύριος Τερζής του Εθνικού Κινήματος πρότεινε να διεκδικήσουμε ευθείες γραμμές βάσης, όπως και η Τουρκία. Εξέφρασε, επίσης, τη δυσαρέσκειά του προς την πρόταση της Εν.Αρ. να περιοριστεί η ΑΟΖ στα 6 ναυτικά μίλια. Ενώ η κα. Σαρρή της Σοσιαλιστικής Δύναμης θεώρησε την πρόταση του κυρίου Τερζή εντελώς αδόκιμη πρακτική με πολλές πιθανότητες να αποτύχει.
Ο κύριος Λευτεράτος της Σοσιαλιστικής Δύναμης υπογράμμισε το γεγονός ότι για την Τουρκία casus belli μπορεί να θεωρηθεί οτιδήποτε, οποιαδήποτε αφορμή από την Αιγιαλίτιδα Ζώνη μέχρι την ΑΟΖ. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε. Η μόνη λύση είναι να αναλάβουμε δράση και να εκμεταλλευτούμε τα δικαιώματά μας».
Την απάθειά τους έδειξε ο κύριος Τερζής σε ερώτηση που του απηύθυνε βουλευτής των Φιλελευθέρων περί των προτεινόμενων μέτρων, ενώ στην κυρία Γκλαβινού της Φιλελεύθερης Κίνησης σηκώθηκε πάνω και δήλωσε με στόμφο «Θα πούμε ότι σας ψηφίζουμε αλλά δεν θα σας ψηφίσουμε».
Ένταση προκάλεσε, ίσως περισσότερο όλων, το Άρθρο 2, παράγραφος 2, το οποίο αναφέρεται στην παράνομη διέλευση Τουρκικών πλοίων και όντας αρκετά αμφιλεγόμενο οι βουλευτές οδηγήθηκαν στην ψήφισή του ανά εδάφιο. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ασυμφωνία μεταξύ τους αναφορικά με το εδάφιο που προβλέπει ένοπλη επίθεση έναντι των παράνομων πλοίων προς υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.
Σε αυτό το σημείο επέλεξε να κάνει την παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Ντάλλας. «Δεν είμαστε στρατός και δεν μπορούμε να προτείνουμε σε κείμενο νόμου ρίψη βολής σε περίπτωση μη συμμορφώσεως του παρανόμως διερχόμενου πλοίου. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο με νομοθέτημα, τα πολεμικά πεδία είναι απόρρητα. Επικεντρωθείτε στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη. Αυτήν πρέπει να διεκδικήσουμε. Συμφωνώ με την κατάρριψη του πλοίου αν χρειαστεί. Πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί, εδώ και δεκαετίες είμαστε καρμίρηδες. Τώρα, όμως, πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας για την Αιγιαλίτιδα Ζώνη».
Αναστασία Παπαδοπούλου-Βαϊτσοπούλου