Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων- Ημέρα 2η- Συζήτηση 1η
Συζητήθηκε εκτενώς το de facto και de iure διευθυντικό δικαίωμα των εργοδοτών, ενώ παρατηρήθηκε μεγάλη παρανόηση στην έννοια και νομική ρύθμιση μεταξύ συλλογικών και ατομικών σχέσεων εργασίας. Μεγάλο κομμάτι της κοινοβουλευτικής συζήτησης αφιερώθηκε αορίστως στις αριστοτελικές ιδέες.
Άρθρο 1
Από την πλευρά της Φιλελεύθερης Κίνησης, τονίστηκε πως ποτέ δεν έγινε λόγος για συνολική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Υποστήριξαν ως βάση της πολιτικής που χαράσσουν την ουσιαστική ισότητα, και όχι την αριστοτελική. «Δε νομοθετούμε για κοινοτικούς εργαζομένους, αλλά τους Έλληνες πολίτες», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Η Σοσιαλιστική Δύναμη ταύτισε την κατάργηση των ΣΣΕ με απόλυτη καταστρατήγηση της ισότητας. «Όχι πρόφαση ο συνδικαλισμός για τα κακώς κείμενα», τόνισε ο κ.Τερζής.
Από την Ενωμένη Αριστερά, η αντίδραση υπήρξε άμεση: «Μη ντρέπεστε για την ιδεολογία σας και μείνετε σταθεροί σε ό,τι πρεσβεύετε».
Η Φιλελεύθερη Κίνηση έφερε στο φως στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα την περίοδο 2007-2011. Έκανε λόγο για διαστρέβλωση των θέσεών της από πλευράς ΕΝ.ΑΡ. και τόνισε πως δε χωρεί ανταπάντηση.
Η ανταπάντηση της Σοσιαλιστικής Δύναμης ήταν πως «Αν χαρακτηρίζετε νομικισμούς το Σύνταγμα και τα εριδόμενα από αυτό δικαιώματα, είμαστε όλοι μαζί σε πολύ κακό δρόμο.»
Ο Υπουργός Εργασίας κ.Κουρμπέτης υπογράμμισε πως «Δεν νοούνται επιχειρήματα περί αβασιμότητας στοιχείων, οι οικονομικές δυσχέρειες είναι νομικός όρος και υφίσταται σε νομοθετήματα και πραγματικότητα»
Η ΕΝ.ΑΡ. πρότεινε μεταφορά της μετενέργειας στις ΣΣΕ και προσθήκη σχετικής τροπολογίας ως παραγράφου 4 στο άρθρο 1. Προέκυψε θέμα για το αν αποτελεί επεξήγηση ή διαφορετική θέση, ενώ παρατηρήθηκε και παρανόηση μεταξύ μετενέργειας (αναφέρεται στις συλλογικές) και παράτασης ( αναφέρεται στις ατομικές συμβάσεις εργασίας).
Αποτέλεσμα: 11 Ψήφοι ΥΠΕΡ, 22 ΚΑΤΑ, 11 απουσίες.
Δεν πέρασε η τροπολογία της ΕΝ.ΑΡ., παρά την υποστήριξη της Σοσιαλιστικής Δύναμης.
του Δήμου Παπαδημητρίου