Ευρύτατη διακομματική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
Τι δημόσιο θέλουμε;
Σήμερα ξεκίνησε ο πρώτος γύρος συνεδριάσεων της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τσελεκίδη, να δηλώνει πως δεν είναι ιδεολογικά προκατειλημμένος, αντιθέτως ευελπιστεί στη διεξαγωγή ενός διαλόγου με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ακολούθησε μια γενική τοποθέτηση ως προς το σύνολο του νομοσχεδίου στις οποίες παρατηρήσαμε τα εξής: Όλοι οι τομεάρχες των κοινοβουλευτικών ομάδων χαιρέτισαν την εξαιρετικά προοδευτική κατεύθυνση του νομοσχεδίου αναφέροντας πως παρουσιάζει στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά ότι επιθυμούν να προσδώσουν μέσω ορισμένων τροποποιήσεων ένα χαρακτήρα ολοκληρωτικής μεταρρύθμισης καλύπτοντας τα όποια κενά προκύπτουν.
Τονίστηκε πως από το 1974 μέχρι σήμερα το δημόσιο έχει υποστεί ποικίλες “αγκυλώσεις” που εμποδίζουν την σωστή επιτέλεση του έργου του και πως έχει γίνει ουκ ολίγες φορές αντικείμενο συζητήσεων στα δημόσια fora καθώς και στους οίκους αξιολόγησης αλλά μέσω του παρόντος νομοσχεδίου θα προσπαθήσουν να εμφυσήσουν μια κουλτούρα αξιοκρατίας μακριά από τα μικροκομματικά συμφέροντα αφήνοντας περιθώρια σχηματισμού ενός άρτιου νομικά αποτελέσματος .
“Ψηφίστε τα μέτρα, αλλιώς δεν θα είναι δυνατή η εκταμίευση της δόσης”
Κι ενώ όλα ήταν έτοιμα για την έναρξη του δεύτερου γύρου συνεδριάσεων, η είσοδος του Ευρωπαίου Επιτρόπου στην αίθουσα κι η προαναγγελία μέτρων τα οποία αν δεν υπερψηφιστούν σωρευτικά αλλά και αυτούσια θα επιδεινώσουν ουσιωδώς τη θέση της χώρας μας και θα προκαλέσουν σωρεία προβλημάτων στο δημοσιοϋπαλληλικό τομέα, άλλαξαν ριζικά τα δεδομένα. Επί των συγκεκριμένων μέτρων δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα συζήτηση οπότε και αναμένουμε τις αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Ευρύτατη διακομματική συμφωνία: Κι όμως δεν έμεινε στην σφαίρα της ουτοπίας
Η θετική διάθεση όλων των ομάδων απέναντι στο νομοσχέδιο δεν έμεινε μόνο στα λόγια, αλλά αποδείχθηκε και στην πράξη τόσο κατά τη διάρκεια των ανεπίσημων συζητήσεων προκειμένου να τεθούν οι τροπολογίες ενώπιον του Προεδρείου όσο και στη διαδικασία ψήφισης τους. Συγκεκριμένα, όλες οι μέχρι τώρα τροπολογίες επί των άρθρων υπερψηφίστηκαν από το σύνολο των κοινοβουλευτικών ομάδων, με εξαίρεση ενός στο οποίο η “Σοσιαλιστική Δύναμη” δήλωσε “παρών”, καταδεικνύοντας έτσι το γενικότερο πνεύμα σύμπνοιας τους, το οποίο κι ευελπιστούν να συνεχιστεί προκειμένου να κατέβει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα είναι ικανοποιημένοι και ει δυνατόν θα υποστηρίξουν όλοι στην Ολομέλεια.