Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στις 21 Φεβρουαρίου διεξήχθη το πολυαναμενόμενο debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των 4 κομμάτων του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων. Το video ανέβηκε στο internet και υπήρξε ρεπορτάζ με σχολιασμό για την κάθε επιτροπή ξεχωριστά. Τι έγινε όμως πραγματικά στις 21 Μαρτίου;
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το debate ξεκίνησε με μία μεγάλη έκπληξη: το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς προτείνει απολύσεις! Στην αρχή νόμισα ότι το youtube αποφάσισε να παίξει με την ψυχοσύνθεσή μου και έσπευσα να ελέγξω τις θέσεις του κόμματος για την Ολομέλεια. Και όμως, ο πρόεδρος του κόμματος είχε κάνει ξεκάθαρη αναφορά σε «απολύσεις διεφθαρμένων Δημοσίων Υπαλλήλων». Η επιφυλακτική λοιπόν στροφή 180 μοιρών για την Αριστερά σε ένα ζήτημα το οποίο αναμένεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις, αναμφισβήτητα θα πυροδοτήσει τον διάλογο μέσα στην Ολομέλεια Οικονομικών.
Ευχάριστη έκπληξη ήταν και η στάση του κόμματος της Σοσιαλιστικής Δύναμης όταν «έπεσε στο τραπέζι» το κρίσιμο θέμα της Μετανάστευσης στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του κόμματος αφού αναφέρθηκε στο εν λόγω ζήτημα κρατώντας μία αρκετά ρεαλιστική στάση, έκανε λόγο για ιδεολογική –και όχι μόνο- συμμαχία με το κόμμα των Φιλελεύθερων. Η αναγνώριση μίας κοινής πορείας Φιλελεύθερων και Σοσιαλιστών σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη ενώ περιμένουμε να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στην εξέλιξη της συζήτησης σχετικά με το Μεταναστευτικό.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η εξέλιξη της συζήτησης περί της διπλωματικής στάσης που έχει κρατήσει η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά τα προβλήματα της Αιγιαλίτιδας Ζώνης. Θα ήθελα να τονίσω τα σημεία όπου η Σοσιαλιστική Δύναμη, κάνοντας για μία ακόμα φορά αναφορά σε συμμαχίες μεταξύ των κομμάτων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιχειρήσεων, σπεύδοντας μετέπειτα να τονίσει ότι η ψυχοσύνθεση των Ελλήνων δεν ταιριάζει με κάτι τέτοιο. Επίσης, μία αρκετά ρεαλιστική προσέγγιση έγινε και από τους Φιλελεύθερους, καθώς αναγνώρισαν τα λάθη του παρελθόντος και την αδυναμία των προηγούμενων διπλωματικών κινήσεων της χώρας, κάτι το οποίο βρήκε ασύμφωνο το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς.
Σίγουρα, το debate της 21ης Φεβρουαρίου όρισε κατευθυντήριες πορείες και για τα τέσσερα κόμματα του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων, αποκάλυψε συμμαχίες και ξεκαθάρισε στάσεις και ιδεολογίες. Πλέον οι θέσεις του Εθνικού Κινήματος, των Φιλελεύθερων, της Σοσιαλιστικής Δύναμης και της Ενωμένης Αριστεράς έχουν τοποθετηθεί στο τραπέζι, οι βουλευτές είναι έτοιμοι για έντονο και παραγωγικό διάλογο και οι δημοσιογράφοι προετοιμασμένοι για εκτενές και αληθινό ρεπορτάζ.
Εκ μέρους της δημοσιογραφικής ομάδας του Infocracy, σας ευχόμαστε ένα εξαιρετικά δημιουργικό συνέδριο.
Η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας,
Ιωάννα Σωτηρίου