«Κυβερνησιμότητα» εναντίον πλουραλισμού, και στο βάθος.. γερμανικό εκλογικό σύστημα!
Συναίνεση, αλλά και έντονες αποκλίσεις αποτυπώθηκαν στη συζήτηση για τη διαμόρφωση του εκλογικού νόμου.Οι διεργασίες της Διαρκούς Επιτροπής Δημοσίας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης & Δικαιοσύνης το Μοντέλο της Βουλής των Ελλήνων συνεχίστηκαν σήμερα με αμείωτο το ενδιαφέρον για την αναδιαμόρφωση του εκλογικού συστήματος.
Κατά την αρχή της πρώτης συνεδρίας, συζητήθηκε εντός της αίθουσας η τροπολογία, που κατέθεσε στο Άρθρο 2 η Φιλελεύθερη Κίνηση, το «γερμανικό σύστημα», όπως έγινε γνωστό μεταξύ των βουλευτών. Μάλιστα, ο Υπουργός, αντιτιθέμενος στην τροπολογία, τη χαρακτήρισε ως «κακή αντιγραφή του γερμανικού συστήματος». Παρόλ’ αυτά, η πρόταση της Φιλελεύθερης Κίνησης πέρασε, και σε συνδυασμό με την τροπολογία της Σοσιαλιστικής Δύναμης για το Άρθρο 3 ενίσχυσε την κατεύθυνση αυτή του νομοσχεδίου.
Αντιδράσεις, όπως είναι φυσικό, εκφράστηκαν από τους βουλευτές του Εθνικού Κινήματος και της Ενωμένης Αριστεράς, οι οποίες αμφότερες δυνάμεις κατέθεσαν τις δικές τους τροπολογίες στο εν λόγω νομοσχέδιο για το Άρθρο 3. Πρώτα, συζητήθηκε η πρόταση της Ενωμένης Αριστεράς, που πρότεινε ένα μοντέλο απλής αναλογικής με μειωμένο πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 1,5%.
Από την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι η αριστερή παράταξη τόνισε, μετ’ επιτάσεως, πως προτεραιότητά της είναι η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στο σχηματισμό κυβέρνησης, κατηγορήθηκε από τη Σοσιαλιστική Δύναμη και το Εθνικό Κίνημα ότι με τη πρότασή της δεν θα επιτευχθεί η πολυπόθητη «κυβερνησιμότητα» για τον τόπο.
Μελανό σημείο στην τροπολογία του Εθνικού Κινήματος, που δεν υπερψηφίστηκε, υπήρξε το πλαφόν εισόδου των κομμάτων στη Βουλή του 5%, για το οποίο ο Τομεάρχης της παράταξης, κ. Κραλίδης, δεσμεύτηκε να τροποποιήσει εφόσον είναι αυτή η μοναδική αντίθεση του σώματος προς τη συγκεκριμένη πρόταση.
Ο κ. Δορρής πάντως, βουλευτής της Σοσιαλιστικής Δύναμης, φάνηκε να έχει ένα ιδιαίτερα ενωτικό πνεύμα δηλώνοντας ότι: «Υπάρχει κοινή σύμπλευση της Σοσιαλιστικής Δύναμης και της Φιλελεύθερης Κίνησης στο ζήτημα του εθνικού εκλογικού νόμου. Καταφέραμε και περάσαμε μέσα από τις τροπολογίες και τις εισηγήσεις μας το μεικτό γερμανικό σύστημα, το οποίο θα αποτελέσει πρότυπο για το αντίστοιχο στον ελληνικό χώρο. Ο Υπουργός είναι συγκαταβατικός. Οφείλουμε να έχουμε κοινή πορεία και με τα υπόλοιπα κόμματα, και ιδιαίτερα με την Ενωμένη Αριστερά, που οφείλει να έρθει και να συζητήσει μαζί μας για τυχόν κοινά σημεία σύγκλισης»
Βέβαια, αίσθηση προκάλεσαν ορισμένες τοποθετήσεις από τη Φιλελεύθερη Κίνηση και το Εθνικό κίνημα για το ζήτημα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. Το φλέγον ζήτημα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τις αξιώσεις, που εγείρουν ορισμένοι μουσουλμάνοι πολίτες για την αναγνώριση τουρκικής εθνικής μειονότητας, και όχι θρησκευτικής μουσουλμανικής, όπως αναφέρει ρητά η Συνθήκη της Λωζάνης, έχει θορυβήσει και τους βουλευτές των συγκεκριμένων παρατάξεων. Μέσω του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο, θέλουν να εξασφαλίσουν να μην εισαχθεί σε ένα μελλοντικό κοινοβούλιο ένα κόμμα, το οποίο στηρίζει αυτές τις αξιώσεις και αντιτίθεται στις επίσημες ελληνικές θέσεις.
Εν συνεχεία, συζητήθηκαν οι τροπολογίες των παρατάξεων για το Άρθρο 4 του νομοσχεδίου, όπου αναφέρεται στην κατανομή των εδρών. Για ακόμη μια φορά, η τροπολογία, που στήριξαν η Φιλελεύθερη Κίνηση και η Σοσιαλιστική Δύναμη υπερψηφίστηκε από το σώμα. Οι αντιθέσεις του Εθνικού Κινήματος και της Ενωμένης Αριστεράς κινήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο με τις προηγούμενες τους τοποθετήσεις περί έλλειψης «κυβερνησιμότητας» από πλευράς Εθνικού Κινήματος και περί έλλειψης πλουραρισμού από πλευράς Ενωμένης Αριστεράς.
Το δίπολο λίστα-σταυρός, όσον αφορά τον τρόπο εκλογής των βουλευτών, κυριάρχησε στις αντιπαραθέσεις. Η τελική επικράτηση των δεσμευμένων εκλογικών συνδυασμών έφερε έντονες αντιδράσεις, τόσο από την Ενωμένη Αριστερά κάνοντας λόγω για «κομματική δημοκρατία», όσο και από το Εθνικό Κίνημα κάνοντας λόγω για ανεπαρκή εκπροσώπηση της βούλησης του λαού.
Ταυτόχρονα, η τροπολογία, που υπερψηφίστηκε από Φιλελεύθερη Κίνηση και Σοσιαλιστική Δύναμη για το Άρθρο 5, που αναφέρετε στο άνωθεν ζήτημα και υποστηρίχθηκε από τον Υπουργό, εισήγαγε το σταυρό στις μονοεδρικές περιφέρειες ως μια «μέση λύση». Απ’ ότι φαίνεται, αυτή η εξέλιξη πυροδότησε μία εκ νέου έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Εθνικού Κινήματος και βουλευτών από την Φιλελεύθερη Κίνηση και τη Σοσιαλιστική Δύναμη, όπου έγινε λόγος για το κριτήριο επιλογής των υποψηφίων των κομμάτων της λίστας. Απόλυτη συναίνεση επιτεύχθηκε με την υπερψήφιση του Άρθρου 6 περί της προσμέτρησης των λευκών ψηφοδελτίων στα έγκυρα.
Πάνος Ιορδανίδης, Γιώτα Κορώνα και Αλεξάνδρα Παύλου