Μία ‘φορτωμένη’ μέρα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
Οι διαδικασίες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κινήθηκαν με γοργούς ρυθμούς λόγω περιορισμένων χρονικών περιθωρίων. Οι Βουλευτές έως το μεσημεριανό διάλειμμα της Κυριακής κατάφεραν να φέρουν εις πέρας τη διαδικασία των τροπολογιών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν τα Άρθρα 10-15.
Στο Άρθρο 10 προτάθηκε τροπολογία, η οποία και υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως, εφόσον όπως διατύπωσε και ο Υπουργός «τελειοποίησαν το παρόν Άρθρο». Ο Υπουργός συνέχισε το λόγο του, λέγοντας ότι εκτιμά δεόντως την ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εν τέλει, το Άρθρο 10 στο σύνολο του βρήκε σύμφωνες όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και συνάντησε καθολική αποδοχή.
Η σχετική με το Άρθρο 11 τροπολογία, εισηγήθηκε από τη Σοσιαλιστική Δύναμη απασχόλησε ιδιαίτερα την Επιτροπή, διότι διατυπώθηκαν ορισμένοι ενδοιασμοί για το περιεχόμενο της. Πιο συγκεκριμένα, Βουλευτής του Εθνικού Κινήματος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ασάφεια της εν λόγω τροπολογίας και κατέστησε σαφές ότι ο έλεγχος θα έπρεπε να είναι μόνο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας. Τα «τρωτά» αυτά σημεία ανησύχησαν και τον Υπουργό καθώς έκρινε ότι η αυστηρή γραφειοκρατία που προβλέπεται, αντιβαίνει στο δημοκρατικό πνεύμα. Για το γεγονός αυτό, Βουλευτής της Σοσιαλιστική Δύναμης δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι: «Με αυτό το μέτρο πηγαίνουμε ένα βήμα πιο μπροστά». Παρά τις διαβουλεύσεις, η τροποποίηση του Άρθρου εγκρίθηκε, ομοίως και το Άρθρο εν συνόλω.
Αντίθετα, το Άρθρο 12 δεν απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό την Επιτροπή και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των Βουλευτών. Επιπροσθέτως, η διαβούλευση για το Άρθρο 13 σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες πληρωμών ( Blockchain, Bitcoin, Etheron). H Φιλελεύθερη Κίνηση τόνισε στο σημείο αυτό ότι οι νέες τεχνολογίες αυτές αποτελούν πραγματικότητα και οφείλουμε να συμμορφωθούμε σε αυτές μακριά από παρωχημένες αντιλήψεις. Κατά την ομιλία του, Βουλευτής της ΦΙ.ΚΙ έκανε λόγο για «Φιλελεύθερη Αριστερά», γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις της ΕΝ.ΑΡ. Ο Αρχηγός της, κ..Καρχιμάκης διατύπωσε ότι απαγορεύει σε οποιονδήποτε να βάζει τον όρο Φιλελεύθερη δίπλα στον όρο Αριστερά.
Για το Άρθρο 13 ο Υπουργός Οικονομικών απηύθυνε λόγο, στον οποίο ανέφερε ότι συμφωνεί με το συγκεκριμένο Άρθρο, αφενός επειδή η τεχνολογία “Blockchain” είναι Παγκοσμίως δοκιμασμένη, αφετέρου διότι προωθεί την επιχειρηματικότητα και το χρηματιστήριο. Έπειτα, παρότρυνε τους Βουλευτές να εξετάσουν την εύρεση δικλείδων ασφαλείας, με σκοπό την παρεμπόδιση των “hackers”.Η Αντιπρόεδρος έλαβε επίσης το λόγο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Πλυντήριο Εμπόρων δεν έχουμε γίνει και δεν θα γίνουμε ποτέ». Αυτή η δήλωση επιδοκιμάστηκε από τους Βουλευτές της Ενωμένης Αριστεράς. Ταυτόχρονα, οι τροπολογίες του Άρθρου υπερψηφίστηκαν και ως αποτέλεσμα το Άρθρο, όπως τροποποιήθηκε, εγκρίθηκε.
Ο Υπουργός έλαβε το βήμα, υποστηρίζοντας πως στοχεύει να φέρει τον καπιταλισμό στη χώρα, όπως και έχει υποσχεθεί. Στην τοποθέτηση του αυτή προσέθεσε ότι το Άρθρο 14, αποσκοπεί σε αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Αντίθετη άποψη φάνηκε να έχει η ΕΝ.ΑΡ, η οποία έκρινε το παρόν Άρθρο ως ακραία έκφανση του καπιταλισμού. Παρά την διαφωνία της ΕΝ.ΑΡ., το μέτρο εγκρίθηκε από την πλειονότητα των Βουλευτών. Στο σημείο αυτό, η συμπεριφορά του κ. Καρχιμάκη ανάγκασε το Προεδρείο να τον ανακαλέσει στην τάξη και εν τέλει εξήλθε της αιθούσης.
Το τελευταίο Άρθρο του Νομοσχεδίου, το Άρθρο 15 εγκρίθηκε, παρόλο που για ακόμη μια φορά η Ενωμένη Αριστερά αντιτάθηκε αυτού. Εκφράστηκε μάλιστα από πλευράς της ότι από τη στιγμή που δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τον Νόμο της βαρύτητας αμφισβητούμε την βαρύτητα του Νόμου.
Αναίς Μπόλη