Με οριακές πλειοψηφίες έκλεισαν οι εργασίες εντός της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος
Τρίτη ημέρα συνεδρίασης για την Ειδική Μόνιμη Προστασίας Περιβάλλοντος
Συζήτηση και Ψήφιση Προσθηκών
Η συζήτηση ξεκίνησε με την συζήτηση της προσθήκης για το άρθρο 13 σχετικά με την Σύνθεση Ενεργειακών Κοινοτήτων από την Ενωμένη Αριστερά. Ενστάσεις επί της διαδικασίας κατατέθηκαν εκ μέρους της Ελεύθερης Σκέψης αφού κατά την ομιλία κατά της προσθήκης του βουλευτή του Εθνικού Κινήματος, κυρίου Φιλίππου Πετρόπουλου αναφέρθηκαν ονόματα πραγματικών βουλευτών. Με την στήριξη μόνο από βουλευτές της Ενωμένης Αριστεράς, η προσθήκη καταψηφίστηκε.
Σειρά είχε η προσθήκη για το άρθρο 6 για τη δημιουργία μονάδων αεριοποίησης των αποβλήτων. «Ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε αυτήν την Επιτροπή και για νίκη όλων των κομμάτων με κοινή συνισταμένη την προστασία του Περιβάλλοντος» δήλωσε ο βουλευτής της Σοσιαλιστικής Δύναμης, κύριος Χαρίλαος Πετρακόγιαννης. Το λόγο στην συνέχεια έλαβε ο εισηγητής της προσθήκης, βουλευτής της Φιλελεύθερης Κίνησης, κύριος Χαράλαμπος Λογδανίδη επισημαίνοντας τα οφέλη που θα αποκομίσει το κράτος από τη δημιουργία σταθμών παραγωγής ισχύος από βιομάζα ή βιοαέριο αντί από λιγνίτη όπως συμβαίνει τώρα. Η προσθήκη υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 49 ψήφων.
Μετά τη αναγκαία διακοπή, οι εργασίες συνεχίστηκαν με την συζήτηση προσθήκης σχετικά με την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής Αναδάσωσης. Ο βουλευτής της Φιλελεύθερης Κίνησης, κύριος Κωνσταντίνος Φράγκος μίλησε για «παράδειγμα προς μίμηση» η κατάθεση της προσθήκης από όλες τις παρατάξεις. Η παραπάνω προσθήκη ψηφίστηκε παμψηφεί. Στην συνέχεια, συζητήθηκε η προσθήκη σχετικά με την περιβαλλοντική παιδεία που πρέπει να παρέχεται από τα σχολεία. «Στόχος μας είναι η εξοικείωση των παιδιών με τις βασικές έννοιες προστασίας του περιβάλλοντος», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Σοσιαλιστικής Δύναμης, Ιωάννης Μπιτζούνης. Η προσθήκη υπερψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία. Εκτός των βουλευτών της Ενωμένης Αριστεράς, όλοι οι βουλευτές της Επιτροπής υπερψήφισαν την ενεργειακή ενοποίηση της Κρήτης με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο Γεώργιος Πάσχος, Τομεάρχης της Ενωμένης Αριστεράς εισηγήθηκε την αναστολή άδειας παραχώρησης δραστηριοτήτων για την εξόρυξη χρυσού. Τις ισχυρές ενστάσεις τους εξέφρασαν από κοινού τόσο το Εθνικό Κίνημα μέσω του βουλευτή του, κυρίου Πετρόπουλου όσο και η Φιλελεύθερη Κίνηση μέσω του Τομεάρχη της, κυρίου Κοιλανίτη. Βουλευτές από την Ενωμένη Αριστερά έκαναν λόγο για «οικολογικά εγκλήματα» τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης και εις βάρος της υγείας των πολιτών της Χαλκιδικής. Η προταθείσα προσθήκη ψηφίστηκε αποκλειστικά από σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς και καταψηφίστηκε.
Η πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Δύναμης για δημιουργία μονάδων φυσικού Ενωμένης Αριστεράς και δεν έγινε δεκτή από το Σώμα. Στην συνέχεια, η βουλευτής της Φιλελεύθερης Κίνησης, κυρία Λεβέντη εισηγήθηκε την δημιουργία μονάδων ανακύκλωσης με κρατική επιχορήγηση, 44 βουλευτές και από τις τέσσερις κοινοβουλευτικές ομάδες συνασπίστηκαν για να υπερψηφιστεί η παραπάνω προσθήκη.
Σε συνέχεια του κλίματος σύμπνοιας που επικρατεί, οι βουλευτές έκαναν δεκτή τη τροπολογία που κατέθεσε η Φιλελεύθερη Κίνηση για τη δημιουργία μονάδων εξόρυξης υδρογονανθράκων. Ωστόσο, ο χρονικός περιορισμός του ενός έτους που περιείχε η προσθήκη δημιούργησε την αμφιβολία βουλευτών της Ενωμένης Αριστεράς και για το λόγο αυτό την καταψήφισαν. Βουλευτές της Ελεύθερης Σκέψης εισηγήθηκαν την ανάθεση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πραγματοποίησης γνωμοδότησης για την έκδοση αδειών για την κατασκευή και λειτουργία μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στον ηπειρωτικό κορμό. Γύρω από την παραπάνω προσθήκη συσπειρώθηκαν βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων.
Διαξιφισμούς μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος, κυρίου Ελεκίδη και βουλευτών της Φιλελεύθερης Κίνησης σχετικά με την κατατεθειμένη προσθήκη για δημιουργία λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, προβλήθηκε το επιχείρημα πως ναι μεν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις αλλά τα επίπεδα ρύπανσης του περιβάλλοντος θα παραμείνουν σταθερά υψηλά.
Έντονες ήταν οι διαφωνίες που προκάλεσε η προσθήκη για την ενεργειακή αυτονομία τοπικών κοινοτήτων με κρατική δαπάνη και συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η προτελευταία προσθήκη η οποία και υπερψηφίστηκε ομόφωνα αφορούσε τα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και την εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων αυτών.
Κλείνοντας, επανήλθαν σε συζήτηση οι προσθήκες που είχαν απορριφθεί από τη νομική υπηρεσία λόγω αοριστίας. Η πρώτη αφορούσε την δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων, άρθρο το οποίο είχε δημιουργήσει έντονες διαμάχες σε πρώτο χρόνο. Αρνητικές ήταν σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Σοσιαλιστικής Δύναμης και της Ενωμένης Αριστεράς. Η δεύτερη είχε ως περιεχόμενο τον έλεγχο των ραδιενεργών πηγών και των ραδιενεργών υλικών από την Ελληνική Επιτροπή Ελληνικής Ενέργειας. Με όλη την κοινοβουλευτική ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς «παρούσα» η προσθήκη υπερψηφίστηκε. Στην συνέχεια, η Επιτροπή ασχολήθηκε και τοποθετήθηκε για την μετατροπή των συμβατικών καυσίμων σε βιοκαύσιμα. Αν και η Ενωμένη Αριστερά ακολούθησε και πάλι τη παραπάνω στάση, η προσθήκη υπερψηφίστηκε. Η τελευταία προσθήκη αφορούσε την πραγματοποίηση γνωμοδότησης για την έκδοση τριών αδειών για την κατασκευή τριών εργοστασιών φυσικού αερίου. Παρά τις αντιρρήσεις εκ μέρους βουλευτών Εθνικού Κινήματος και της Φιλελεύθερης Κίνησης, η προσθήκη υπερψηφίστηκε με 27 ψήφους.
Ρεπορτάζ: Αναστασία Νικολοπούλου