Πεπραγμένα απογευματινής συνεδριάσης- επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
Νίκος Καζαντζίδης,
Δημοσιογράφος, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Στην απογευματινή συνεδριάση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ψηφίστηκαν οι προσθήκες των Κ.Ο. στο νομοσχέδιο. Μετά την άτυπη συζήτηση, στην οποία παρατηρήθηκε σύγκλιση απόψεων και διακομματικές συνεργασίες κατατέθηκαν συνολικά 15 προσθήκες. Ο Υπουργός Υγείας κ. Ηλιακόπουλος άνοιξε την συζήτηση για τη ψήφιση των προσθηκών καταθέτοντας δύο δικές του. Ειδικά για την πρώτη που προέβλεπε πληρωμή των επι πτυχίω φοιτητών της Ιατρικής κατηγόρηθηκε ευθέως απο τον τομεάρχη της Φ.Κ. για ιδεολογική κλίση προς τα αριστερά καθώς είχε συνεργαστεί με αριστερούς βουλευτές για τις εν λόγω τροποποιήσεις. Ο κ.Τομαράς είπε πως “ο Υπουργός έχει καταντήσει δούλος της Αριστεράς” και πως η ΦΚ θα ψηφίσει την προσθήκη του ώστε να εκθέσει τον ίδιο στην Ολομέλεια. Και οι δύο προσθήκες του Υπουργού πέρασαν με συντριπτική πλειοψηφία.
Η ΕΝ.ΑΡ. στην συνέχεια της διαδικασίας κατέθεσε τρείς προσθήκες με θέματα την συστασή Σώματος Ελέγχου, ένα τεχνικής φύσης και ενα για την πρόβλεψη ειδικών συμβούλων στα σχολεία, όλες υπερψηφίστηκαν. Ειδικά όμως το τελευταίο άρθρο συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση της Φ.Κ. και του Ε.Κ., κερδίζοντας τελικά τις απαραίτητες ψήφους όταν ένας βουλευτής της Φ.Κ. απουσίασε απο την επιτροπή. Η προσθήκη πρόβλεψης πρόσληψης κλινικών διατροφολόγων σε πρωτοβάθμια Υγεία και με παράλληλες επισκέψεις σε σχολεία απο το Ε.Κ. υπερψηφίστηκε με 23 ψήφους.
Προσθήκες κοινωνικής ευαισθησίας και πρόνοιας κατατέθηκαν απο την Σ.Δ. και την ΕΝ.ΑΡ. με την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των ανασφάλιστων και με το επίδομα Υγείας και Πρόνοιας. Η πρώτη προσθήκη καταψηφίστηκε λόγω ισοψηφίας, ενω η δεύτερη υπερψηφίστηκε με 23 ψήφους. Η συμβολή της Σ.Δ. στο νομοσχέδιο ηταν η κατάθεση σχεδίου Υγειονομικής Αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος που υπερψηφίστηκε με το συντριπτικό ποσοστό των 37 ψήφων. Ο κ. Κωνσταντής είχε κάνει έκληση στις παναθρώπινες αξίες και τα φιλανθρωπιστικά συναισθήματα των βουλευτών της επιτροπής καλώντας τους να στηρίξουν αυτήν την προσθήκη.
Η ΦΚ επηρέασε σημαντικά το νομοσχέδιο καταθέτοντας καίριες προσθήκες με θέματα το Ασφαλιστικό, το δικαίωμα εργασίας των Ιατρών μετά το ωράριο τους και τεχνικά ζητήματα για τους δημόσιους ιατρούς και νοσηλευτές που υπερψηφίστηκαν όλα. Δεν κατάφερε όμως να περάσει την προσθήκη περί μη κερδοσκοπικών μη κρατικών νοσοκομείων, πρόταση που είχαν δουλέψει πολύ οι βουλευτές της Φ.Κ. και θεωρούσαν σημαντική. Ο τομεάρχης κ.Τομαράς δεν έκρυψε την απογοήτευση του για την άρνηση του προεδρείου να του δώσει τον λόγο για να εκθέσει την τεχνική ανάλυση της παράταξης του, με την οποία πίστευε πως θα έπειθε τους άλλους βουλευτές.
Αίσθηση προκάλεσε η τελευταία προσθήκη υπογεγραμένη απο διακομματική ομάδα βουλευτων που πρότεινε οι νοσοκόμες και οι ιατροι να φορούν αναγκαστικά 15ποντές γόβες ως μέρος της επίσημης περιβολής τους, ενω επίσης έθετε ως κριτήριο πρόσληψης την έγκριση απο επιτροπή καλλιστείων.Η προσθήκη βρήκε μεγάλη αποδοχή απο τους άνδρες βουλευτές αλλά οχι και απο τις γυναίκες οι όποιες έθεσαν ζήτημα ρατσισμού καθώς δεν μπορούν όλες οι γυναίκες να φορούν τόσο ψηλές γόβες. Το γεγονός οτι μέσα στην προσθήκη υπήρχαν και μέτρα για τους άνδρες δεν φάνηκε να τις πείθει. Ο Υπουργός Υγείας σχολίασε πως “Ναι αυτές τις προτάσεις της Αριστεράς της υποστηρίζουμε”, δίκαιο είναι να πούμε όμως πως την πιο ουσιαστική τοποθέτηση είχε ο κ. Τζίτζής τομεάρχης του Ε.Κ. ο οποίος μάλιστα με την ανοχή του προεδρείου μονοπώλησε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις βουλευτών. Ο κ.Τζιτζής δήλωσε πως είχε προσυπογράψει την προσθήκη αλλά θα απέσυρε την υποστήριξη του καθώς παρόλο που αναγνώριζε την ριζόσπαστικότητα της ιδέας αυτής υπήρχαν πολλές ελλείψεις. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ο διαγωνισμός καλλιστείων έπρεπε να είναι διεθνής και οτι στις διατάξεις θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται και οι άλλες ειδικότητες όπως διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων κ.α. Απάντησε στις ερωτήσεις βουλευτών με την επιστημονική του κατάρτιση για τα πολλαπλά οφέλη της διάταξης στην ψυχική υγεία των ασθενών ενω επικαλέστηκε και έρευνες μεγάλων πανεπιστημίων.
Η επιτροπή τελικά καταψήφισε την εν λόγω τροποποιήση με 11 ψήφους υπέρ 15 κατά και 12 παρών μετα την την ρητορική ερώτηση του προεδρείου στο σώμα εαν πράγματι ήθελαν να συζητηθεί το ζήτημα στην Ολομέλεια.