Πρωθυπουργός: “Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε κάθε πολιτικό κόστος”
Λίγο πριν τα Νομοσχέδια κατατεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρωθυπουργός, κ. Νίκος Μουτσάκης, μιλά αποκλειστικά στο Info/cracy. Είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των Επιτροπών; Τι θέτει ως προτεραιότητα και τι τονίζει για τις παθογένειες του Ελληνικού κράτους;
Συνέντευξη στην Mαρία Κρουστάλη
-Κύριε Πρωθυπουργέ αρχικά θα θέλαμε το σχόλιό σας σχετικά με το τελεσίγραφο της Τουρκικής Κυβέρνησης για παράδοση της Δυτικής Θράκης. Από τον στρατηγικό σχεδιασμό τι να περιμένουμε στη Βουλή;
“Για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε πολλά. Μπορούμε όμως να δηλώσουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για το πως χειριστήκαμε την κρίση, η οποία προέκυψε με τη γείτονα χώρα. Εμείς προωθούμε ότι το Αιγαίο και γενικά τα σύνορα πρέπει να αποτελέσουν πεδία φιλίας και συνεργασίας. Η αλήθεια είναι πως οι πράξεις μας έγιναν με στόχο να μην υπάρξουν εντάσεις στην περιοχή. Γενικότερα, ο στρατηγικός σχεδιασμός που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα (18/3) στη Βουλή αντικατοπτρίζει τη στρατηγική και την πολιτική της Κυβέρνησης. Δηλαδή, μια πολιτική προοδευτική, ανοιχτή και εκσυγχρονιστική.”
-Ένας απολογισμός για τις τέσσερις Επιτροπές και τα Σχέδια Νόμου τους;
“Στις Επιτροπές υπήρξαν κάποια κακώς κείμενα. Λογικό βέβαια αυτό. Υπάρχουν εντάσεις, τα αίματα ανάβουν, οι διαφωνίες που επικρατούν τα προκαλούν όλα αυτά και είναι απολύτως λογικό. Αυτά είναι τα στοιχεία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένα ότι έχουμε κάποια αποτελέσματα, για τα οποία μπορούμε να δηλώσουμε περήφανοι. Χαρακτηριστικά είναι η εσωτερική ασφάλεια, η δημόσια διοίκηση, οι ευκαιρίες που δίνουμε στους νέους να επενδύσουν. Θεωρώ σε γενικές γραμμές πως ο στόχος της Κυβέρνησης επιτευχθεί. Έχουμε κρατήσει τον βασικό κορμό των Νομοσχεδίων έτσι όπως τον καταθέσαμε.”
-Κατά τη συζήτηση των Νομοσχεδίων θέσατε κόκκινες γραμμές; Αν ναι ποιες;
“Η μόνη κόκκινη γραμμή που μπορώ να θέσω και μάλιστα την ζήτησα και από τους Βουλευτές κατά την επεξεργασία των Νομοσχεδίων ήταν να σεβαστούμε το Σύνταγμα, την Δημοκρατία. Να την υπερασπιστούμε και να την προασπίσουμε.”
-Ασπάζεστε τους ισχυρισμούς αρκετών Βουλευτών πως στις Επιτροπές υπήρξε όντως ένα κλίμα ενότητας; Ακόμη και μετά τις αποχωρήσεις;
“Η γενικότερη εικόνα αυτό επιβεβαιώνει. Οι αποχωρήσεις στις οποίες αναφερθήκατε είναι στοιχείο της Δημοκρατίας. Το να αποχωρείς είναι έκφραση της σκέψης σου ή της ενέργειας την οποία θέλεις να ακολουθήσεις. Είναι μια πολιτική τοποθέτηση και η αποχώρηση. Ωστόσο, οι αποχωρήσεις αυτές δεν σημαίνει ότι δεν επιβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε μία ενότητα ή μια συνοχή στη λήψη αποφάσεων. Βέβαια, αποχωρήσεις οι οποίες έγιναν για να ικανοποιήσουν ίδια συμφέροντα ή παρασκηνιακά συμφέροντα είναι κατακριτέες. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και να νομοθετήσουμε για το καλό των Ελλήνων και όχι για να ικανοποιήσουμε τις δικές μας φιλοδοξίες.”
-Από το βήμα της Βουλής έχετε δηλώσει πως ως Κυβέρνηση “καταπολεμάτε τις παιδικές ασθένειες του πολιτικού συστήματος”. Αυτό πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να επιτευχθεί μέσα από τα παρόντα Σχέδια Νόμου;
“Θέλει τόλμη για να προβείς σε αλλαγές. Θέλει να έχεις το θάρρος να αναλάβεις το πολιτικό κόστος. Καλώς ή κακώς έχουμε συνηθίσει ένα κράτος το οποίο αντί να προσπαθεί να εξελιχθεί, προφασίζεται τον εκσυχρονισμό και παραμένει πίσω, συντηρητικό και κλειστό προκειμένου να εξυπηρετεί διάφορα συμφέροντα. Εκεί μάλιστα έγκεινται και οι ¨παιδικές ασθένειες¨. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα των Επιτροπών επιβεβαιώνει τη δήλωσή μου αυτή. Είμαστε σε καλό δρόμο για να τις εξαλείψουμε.”
-Από τα παραπάνω να υποθέσουμε πως είστε έτοιμοι να ρισκάρετε με οποιοδήποτε κόστος, προκειμένου να κάνετε πράξη τις υποσχέσεις σας;
“Η Κυβέρνηση Μουτσάκη δεν είναι μία Κυβέρνηση η οποία ήρθε απλά για να εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε κάθε πολιτικό κόστος ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι βάζοντας τα με διάφορα σκοτεινά συμφέροντα μπορεί και να μην εκλεγούμε ποτέ ξανά. Ωστόσο, ξέρουμε ότι έστω και αυτό το λιθαράκι που βάζουμε θα αποτελέσει το πρώτο βήμα, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα κράτος έτσι όπως το ονειρευόμαστε.”
-Επίσης έχετε τονίσει πως “θέλετε να εξανθρωπίσετε τον Καπιταλισμό”. Θεωρείτε πως ο Κατπιταλισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που δεν έχουμε ως τώρα μια ανοδική πορεία ως χώρα;
“Με τα Νομοσχέδια που κατατέθηκαν φαίνεται ότι όντως πετυχαίνουμε τον εξανθρωπισμό του Καπιταλισμού. Προσπαθούμε να βάλουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο και μάλιστα αυτό ήταν και ένα από τα στοιχήματα που θέλαμε να πετύχουμε ως Κυβέρνηση. Δεν θα έλεγα ότι ο Καπιταλισμός αποτελεί την τροχοπέδη. Έχουμε ένα καπιταλιστικό μοντέλο παραγωγής. Μέσα σε αυτό πρέπει να νομοθετήσουμε και να βάλουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο.”
-Έχοντας ένα δυναμικό σοσιαλιστικό παρελθόν, τι είναι αυτό που θέτετε ως προτεραιότητα; Ως προτεραιότητα την επόμενη ημέρα, μετά την ψήφιση των Νομοσχεδίων.
“Πρώτα από όλα θέλουμε ευτυχισμένους Έλληνες. Θέλουμε Έλληνες στην χώρα, θέλουμε αυτούς που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα λόγω της κρίσης, της ανεργίας, της δυσαρέσκειας προς το πολιτικό σύστημα, της ψυχολογικής κατάπτωσης. Θέλουμε όλα αυτά να τα αντιστρέψουμε. Αυτά δεν θα αντιστραφούν μόνο προβλέποντας οικονομικά κίνητρα αλλά κυρίως προσπαθώντας να αλλάξουμε την κοινωνία.”