Σε δύο στρατόπεδα η Ολομέλεια για το Νομοσχέδιο της Παιδείας – Υπερψηφίστηκαν τα άρθρα 1-9
Των Ελένης-Άννας Κατσιούλη και Ματίνας Μπαταγιάννη
Ξεκινώντας τη διαδικασία οι Τομεάρχες, έκαναν ολιγόλεπτες τοποθετήσεις με το Εθνικό Κίνημα και τη Φιλελεύθερη Κίνηση, από τη μία μεριά να κάνουν λόγο για τη σημασία της υπερψήφισης του κεφαλαίου Γ για την ασφάλεια, το οποίο αποτελεί “μεταρρύθμιση τομή” και από την άλλη μεριά τη Σοσιαλιστική Δύναμη καθώς και την ΕΝ.ΑΡ να χαρακτηρίζουν την ψήφιση των άρθρων 9-12 “νομικό και πολιτικό έγκλημα” η πρώτη, και “προϊόν αμέλειας” η δεύτερη.
Για το ίδιο θέμα μίλησε και η κα Φ.Χρήστου, η οποία κατηγόρησε ευθέως την Σ.Δ για “προπαγάνδα”, ενώ κάλεσε τη νομική υπηρεσία να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα της για την αλλαγή στάσης της Σ.Δ για το επίμαχο άρθρο, παρουσιάζοντας τα πρακτικά της συζήτησης. Μεγάλη υποστήριξη βρήκε η θέση της από την πλειονότητα της Βουλής, καθώς οι επευφημισμοί και τα χειροκρότηματα από τους βουλευτές ήταν πολλά. Ο αρχηγός της Σ.Δ, κ. Π.Τερζής, προασπίζοντας το κόμμα του, δήλωσε πως “καταγγέλουμε κάθε πολιτικό παιχνίδι που παίζετε εις βάρος μας” και τόνισε πως η Σ.Δ εισηγήθηκε για τροπολογία του άρθρου 10 με την έκφραση οι πανεπιστημιακοί φυλακές έχουν δικαίωμα να επέμβουν και όχι υποχρέωση. Το πεδίο ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της βουλής κος Σ.Αϊδινλής, αναφέροντας πως το νομοσχέδιο αναγνώστηκε και ψηφίστηκε με την έκφραση “οι φυλακές έχουν υποχρέωση να παρέμβουν” και όχι “δικαίωμα”, όπως ισχυρίστηκε η Σ.Δ. Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΝ.ΑΡ κ. Α.Παπαδημητρίου δήλωσε ότι: “χαιρετίζουμε την στάση της Σ.Δ, οι βουλευτές της οποίας πρέπει να δουν τους πραγματικούς τους συμμάχους”. Ο Υπουργός κ. Δ. Κουρέας αποδοκίμασε τα άρθρα 9-12, όπως διαμορφώθηκαν, καθώς, όπως ανέφερε, είναι: “νομικά και λειτουργικά αναποτελεσματικά”. Τέλος, ο πρωθυπουργός κ. Γ.Αρζινός, ο οποίος ανέβηκε τελευταίος στο βήμα, δήλωσε πως “ντρέπεται που μικροκομματικές ίντριγκες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψήφιση ενός τόσο σημαντικού για την παιδεία νομοσχεδίου.”
Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας η ΕΝ.ΑΡ ψήφισε ως επί το πλείστον ναι στα άρθρα 1-8, όχι στα άρθρα 9-12, ενώ κάποιοι άλλοι βουλευτές όχι σε όλα. Αντίστοιχη τακτική είχε και η Σ.Δ. Κοινή γραμμή πλεύσης είχαν επίσης το Εθνικό Κίνημα και η Φιλελεύθερη Κίνηση, οι οποίοι ψήφισαν ναι σε όλα με εξαίρεση κάποιους βουλευτές που ψήφισαν ναι σε όλα εκτός του άρθρου 12 σχετικα με την τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης στο πανεπιστήμιο.