«Σκοτσέζικο ντους» η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων…
Η σημερινή ημέρα, για την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ξεκίνησε εντυπωσιάζοντας, ακόμα και τους πιο αισιόδοξους με την τόσο άρτια συνεργασία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων εντός της Επιτροπής.
Αρχικά, συζητήθηκε το Άρθρο 10 σχετικά με την καταγραφή των Ελλήνων της Διασποράς. Οι παρατάξεις κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να καταθέσουν μια τροπολογία. Η τροπολογία σχετίζεται με την καταγραφή των Ελλήνων της Ομογένειας. Η καταγραφή αυτή θα γίνεται κάτω από δικλείδες ασφαλείας για την έγκυρη καταγραφή του Ελληνισμού. Ωστόσο, αν και πραγματοποιήθηκε έντονος διάλογος μεταξύ των παρατάξεων η τροπολογία υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή. Επιπλέον, αναφορικά με το άρθρο, αυτό πέρασε ομόφωνα, με εξαίρεση τον Βουλευτή της Ενωμένης Αριστεράς, κύριο Καυκαλά, ο οποίος συγκεκριμένα δήλωσε: «Αν γίνει προσθήκη, τότε μόνο θα σας συμβουλεύσω». Αυτή η δήλωσε ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τις απόψεις του Τομεάρχη του Εθνικού Κινήματος, κύριο Σταυριανάκη, ο οποίος έκανε έκκληση στο Σώμα της Επιτροπής να υπερψηφίσει το Άρθρο, χαρακτηρίζοντας το ως ένα «επαναστατικό Άρθρο».
Εν συνεχεία, συζητήθηκε το Άρθρο 11 περί επιδοτήσεων, στο οποίο κατατέθηκε τροπολογία από τη Φιλελεύθερη Κίνηση. Η τροπολογία αυτή αναφερόταν στις επιδοτήσεις Ομογενών για διδακτορικό στην ελληνική επικράτεια. Αν και υπήρξαν αντιρρησίες για την εκτέλεση της στρατιωτικής θητείας πριν την εκπόνηση του διδακτορικού στους Ομογενείς, εν τέλει το Άρθρο 11 υπερψηφίστηκε μαζί με την τροπολογία.
Σχετικά με το Άρθρο 12 που ακολούθησε αργότερα και το οποίο αναφέρεται στην υγειονομική στήριξη της ελληνικής Ομογένειας στην Αλβανία, μέσω της τηλεϊατρικής, η Φιλελεύθερη Κίνηση κατέθεσε τροπολογία σε συνεργασία με όλες τις παρατάξεις. Ο ίδιος, ο Υπουργός έκανε έκκληση σε όλες τις παρατάξεις να στηρίξουν την τροπολογία, ιδιαίτερα δε στο Εθνικό Κίνημα. Επιπλέον, ανέφερε ότι για τις διαφωνίες που υπάρχουν μπορεί να κατατεθούν προσθήκες. Ως προς αυτό, το Εθνικό Κίνημα δήλωσε ότι θα ήθελε να κάνει προσθήκες αλλά θα στηρίξει το Άρθρο με την τροπολογία. Το Άρθρο υπερψηφίστηκε από το Σώμα της Επιτροπής και θα είχαμε ομοφωνία αν δεν υπήρχαν 2 βουλευτές που δήλωσαν παρόν.
Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, το ευχάριστο αυτό κλίμα διαλλακτικότητας δεν κράτησε για πολύ. Στη συζήτηση επί του Άρθρου 13, οι παρατάξεις διαφώνησαν κάθετα και το περιβάλλον ηλεκτρίστηκε από τους διαπληκτισμούς και τις εντάσεις.
Το Άρθρο 13 σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, κατατέθηκε τροπολογία από τη Σοσιαλιστική Δύναμη σε συνεργασία με όλες τις παρατάξεις. Η τροπολογία αναφέρεται στην ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας, ώστε να επιτευχθεί η ασφάλεια και η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής Ομογένειας στην Αλβανία. Εμφανείς έγιναν οι ιδεολογικές αντιθέσεις των παρατάξεων. Η πιο «σκληρή» θέση υπήρξε αυτή του Εθνικού Κινήματος, που δέχτηκε και τα καυστικά σχόλια των άλλων παρατάξεων. Υπήρξε έντονος διάλογος που κατέληξε σε έντονη διαμάχη και τελικά αποχώρηση του Εθνικού Κινήματος. Αντίστοιχα, οι υπόλοιπες παρατάξεις κατέκριναν την κίνηση αυτή και μίλησαν για αντιδημοκρατισμό τόσο στο πρόσωπο του κύριου Πετρόπουλου, προέδρου του Εθνικού Κινήματος, όσο και της ίδιας της παράταξης.
Μετά την αποχώρηση του Εθνικού Κινήματος, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην αποβολή του κυρίου Πετρόπουλου, συζητήθηκε το άρθρο 14. Η Σοσιαλιστική Δύναμη υποστήριξε σθεναρά το αρχικό Άρθρο, καθώς θεώρησε πως ήταν επαρκές και πως δεν χρειαζόταν τροποποίηση. Ισχυρίστηκαν ακόμη, πως το συγκεκριμένο Άρθρο είναι ο τρόπος να υπερασπισθούν τα δικαιώματα της μειονότητας. Παράλληλα, η Ενωμένη Αριστερά τοποθετήθηκε υπέρ της τροποποίησης του Άρθρου. Ωστόσο, η στήριξη της Φιλελεύθερης Κίνησης σε συνδυασμό με την απόχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Εθνικού Κινήματος, οδήγησε σε συμβιβασμό, με ορισμένους Βουλευτές της Ενωμένης Αριστεράς να υπερψηφίζουν το Άρθρο, περνώντας το στο τελικό Νομοσχέδιο.
Το τελικό Άρθρο 15, το οποίο ανέφερε ότι η εφαρμογή του Νομοσχεδίου αρχίζει με την δημοσίευση του σε ΦΕΚ, υπερψηφίστηκε ως έχει. Έγινε αποδεκτό από όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Με το πέρας της σημερινής ημέρας, ήρθαν στο προσκήνιο οι προσθήκες, οι οποίες θα διαμορφώσουν το μωσαϊκό ενός νέου Τελικού Νομοσχεδίου.
Θοδώρα Βουνίδη
Μαριάννα Τζανέτου