Συνέντευξη κ.Αθανασιάδη, Βουλευτή Φιλελεύθερης Κίνησης
Κωστής Αθανασιάδης – Βουλευτής Φιλελεύθερης Κίνησης-Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Συνέντευξη: Ία Κόκκου
Συναντήσαμε τον «εκρηκτικό» Βουλευτή των Φιλελευθερων κ. Κωστή Αθανασιάδη, ο οποίος δέχτηκε να μας παραχωρήσει μία προσωπική συνέντευξη. Ο κ. Κωστής Αθανασιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν περίπου 23 χρόνια και σπουδάζει στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. Είναι η τρίτη φορά φέτος που συμμετέχει στο ΜΒΕ, καθώς δηλώνει θαυμαστής της πολιτικής διαδικασίας και θεωρεί πως έτσι του δίνεται η δυνατότητα στο πλαίσιο της προσομοίωσης να συμμετέχει σε αυτή. Με απόλυτη ειλικρίνεια, λοιπόν, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας τις οποίες σας δίνουμε αυτούσιες!
-Κύριε Αθανασιάδη ως βουλευτής της Φιλελεύθερης Κίνησης περιγράψτε μας σε τέσσερις λέξεις τί σημαίνει «φιλελεύθερος»;
Σέβομαι – ακούω – συμπεραίνω – πράττω!
– Στη χθεσινή ψήφιση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του άρθρου 3 (γάμος ομόφυλων ζευγαριών) διαφοροποιήσατε τη θέση σας από το κόμμα σας ψηφίζοντας κατά του άρθρου μαζί με το Εθνικό Κίνημα και όχι παρών όπως η πλειοψηφία των μελών της Κ.Ο. της Φιλελεύθερης Κίνησης. Τί σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;
Παρ’ότι δεν τυγχάνω νομικός και οι νομικές μου γνώσεις είναι αρκετά περιορισμένες, διερευνώντας νομικά το θέμα του γάμου μεταξύ τον ομόφυλων ζευγαριών ενημερώθηκα πως ο γάμος αυτός αφήνει το περιθώριο για ένα «παραθυράκι» στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Ο μόνος λόγος, λοιπόν, που τάχθηκα κατά του άρθρου ήταν γιατί ήθελα, – ας μου επιτραπεί η έκφραση-, να είναι «αεροστεγώς κλεισμένο» αυτό το ζήτημα. Άλλωστε το «παρών» έχει από μόνο του σημασία-χροιά αμφιβολίας. Το ότι ήμουν κατά του άρθρου είναι απολύτως αποδεκτό, αφού μέσα σε ένα δημοκρατικό κόμμα ο καθένας μπορεί να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του.
–Σαν βουλευτής έχετε μία εξαιρετικά δυναμική παρουσία στη Βουλή που πολλές φορές ίσως και να «ξεπερνάει» τη μετριοπάθεια (στη συμπεριφορά) πολλές φορές των συναδέλφων στο κόμμα σας. Πιστεύετε ότι αυτό «ενοχλεί» ή ότι η στάση της Φιλελεύθερης Κίνησης ίσως κάποιες φορές θα έπρεπε να είναι λιγότερο μετριοπαθής;
Δε θεωρώ την αυξημένη δύναμη στο λόγο αρνητικό χαρακτηριστικό από τη στιγμή που δεν ξεπερνάω τα όρια και δε φέρομαι κατά τρόπο που να δηλώνει ασέβεια προς οποιονδήποτε συνάδελφο. Επομένως, δε θεωρώ ότι ενοχλείται κάποιος από αυτούς. Ως προς το σκέλος αναφορικά με τη συμπεριφορά γενικότερα της Φιλελεύθερης Κίνησης στην επιτροπή δεν θα ήθελα να σχολιάσω. Άλλωστε με τα άτομα αυτά μας δένουν κοινές ιδέες, κοινές αντιλήψεις και το πως θα εκφραστούν από το κάθε μέλος ξεχωριστά, προσωπικά θεωρώ πως είναι δευτερεύον ζήτημα αφού πρωτίστως το θέμα είναι η κοινώνηση αυτών.
– Αν δεν ήσασταν βουλευτής της Φιλελεύθερης Κίνησης σε ποιο από τα υπόλοιπα τρία κόμματα θα ήταν πιθανό να σας δούμε;
Σε κανένα. Τρία χρόνια παραμένω πιστός στη Φιλελεύθερη Κίνηση καθώς πιστεύω απόλυτα σε όλα αυτά που πρεσβεύει το κόμμα.
– Τί πιστεύτε πως μπορεί να πετύχει η Φιλελεύθερη Κίνηση, το οποίο δεν μπορούν να πετύχουν τα υπόλοιπα κόμματα;
Όντας το κόμμα που οι προτάσεις του βασίζονται στην αντίληψη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, με ευαισθησία και σεβασμό αλλά και παράλληλα με τη χρήση της λογικής, είμαστε σε θέση να έχουμε μία επαγωγική σκέψη. Μία επαγωγική σκέψη η οποία ναι μεν δεν παρασύρεται από συναισθηματισμούς, αλλά δεν «κοιτάει» και με το ψυχρό εκείνο κυνικό βλέμμα. Θεωρούμε πως καθήκον μας είναι το νομοπαρασκευαστικό έργο να πλησιάζει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας κι έτσι ερχόμαστε συχνά σε επιτυχή διαπραγμάτευση με τις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες χωρίς εγωισμούς και μικροκομματικά συμφέροντα.