ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΑΛΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ Η ΤΟΝ ΓΡΕΜΟ;
Τα μεγάλα ψέμματα καμουφλάρονται πίσω από μεγάλες λέξεις συνήθως. Το έργο αυτό στην Ελλάδα το έχουμε δει ουκ ολίγες φορές, από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του νέου Ελληνικού κράτους. Μεγάλα λόγια, μεγάλα ψέμματα και στο τέλος μεγάλα εγκλήματα εις βάρος πάντα του λαού.
Οι λέξεις κλισέ που περιβάλλουν πάντα αυτο το κακοπαιγμένο έργο ειναι γνωστές και κλασσικές. “Ανάπτυξη”, “σταθερότητα”, ” δικαιοσύνη”, “ευημερία”, “κοινωνική γαλήνη”. Λέξεις που για κάποιους ειναι ιδανικά και για κάποιους ειναι απλά ο μοχλός για να φέρουν την κατάσταση στα μέτρα τους αφού πρώτα έχουν σπείρει τον πανικό, τον τρόμο και έχουν διαμοιράσει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης σε αυτούς που αναλογικά έχουν το λιγότερο.
Προφανώς αυτοί που θέλουν την… κατάσταση στα μέτρα τους δεν είναι ο μισθωτός, ο συνταξιούχος και ο μικροεπιχειρηματίας αλλά μια μικρή κάστα ανθρώπων που οδήγησαν την χώρα στο τέλμα που βρίσκεται σήμερα. Πολιτικοί με δεξιόστροφες και νεοφιλελεύθερες ιδέες, μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες και εφοπλιστές με τεράστιες φοροαπαλλαγές και δυνατότητες φοροδιαφυγής, δημοσιογράφοι που ως καλοί μεσάζοντες χτίζουν καριέρες εκλεκτών της αστικής τάξης και κατακρεουργούν με κάθε τρόπο την αντίθετη άποψη, εμφανιζόμενοι οι ίδιοι ως αυτοί που κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και δεν σηκώνουν μύγα στο σπάθι τους για την ορθότητα των… “αγνών και προς το συμφέρον του λαού” θέσεων τους. Αυτοί ειναι οι απόλυτοι υπεύθυνοι για την σημερινή οικονομική και κοινωνική χρεωκοπία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του καπιταλισμού καζίνο στον οποίον ζούμε.
H τραγική ειρωνεία όμως είναι οτι οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι τώρα ζητάνε απο την μεσαία τάξη να σφίξει τα δόντια, υποσχόμενοι οτι είναι οι μόνοι ικανοί να δώσουν την λύση. Και φυσικά ακούγονται ξανά τα ίδια μεγάλα λόγια που πλέον λόγω του καταιγισμού των εξελίξεων αποδεικνύονται πολύ πιο σύντομα μέγαλα ψέμματα και μεγάλα εγκλήματα εις βάρος πάλι των γνωστών θυμάτων. Μάλιστα το λεξιλόγιο τους παρουσιάζεται ακόμη πιο πλούσιο. Λέξεις όπως “μεταρρύθμιση”, “καινοτομία”, “εκσυγχρονισμός” και φυσικά η περιβόητη “συναίνεση” βρίσκονται στο μενού του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ στην λέξη “συναίνεση” που κατα την γνώμη μου στις μέρες μας έχει χάσει το νόημα της και έχει μετατραπεί στην απλή αποδοχή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που καταστρέφουν τα τελευταία χρόνια τους τομείς της υγείας, της παιδείας και το σύνολο του κοινωνικού κράτους που υπήρξε το μεγάλο όπλο κάποτε για την Ευρώπη και το όραμα της πολιτικής και οικονομικής ένωσης της. Όλα αυτά σιγά σιγά ανήκουν στο παρελθόν και όποιος αντιταχθεί σε αυτό θα θεωρηθεί ως… υπερασπιστής του παλιού και αναχρονιστικός.
Δεν είναι όμως αυτή η αλήθεια.
Δεν είναι υπερασπιστής του παλιού αυτός που υπερασπίζεται το δημόσιο νοσοκομείο ή το δημόσιο πανεπιστήμιο ή το δημόσιο σχολείο και προτείνει θέσεις για την βελτιώση τους.
Δεν είναι υπερασπιστής του παλιού αυτός που δεν θέλει να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσια και ειδικά σε τομείς βασικών αγαθών όπως το ρεύμα και το νερό.
Δεν είναι υπερασπιστής του παλιού αυτός που θέλει έναν υγιή και ισχυρό δημόσιο τομέα που θα κανεί ξεκάθαρο οτι το κράτος είναι πιο πάνω από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, θα κόψει κάθε είδους δοσοληψίες που γίνονται μέχρι σήμερα κάτω από το τραπέζι και θα αποτελέσει το δίχτυ προστασίας των πολλών.
Υπερασπιστής του παλιού (και μάλιστα του στυγνού καπιταλισμού του 19ου αιώνα) είναι αυτός που θέλει να διαλύσει το κοινωνικό κράτος και τις δομές του προς χάριν των λίγων οι οποίοι περιμένουν στην γωνία για να υφαρπάξουν οτι περισσότερο μπορούν, ως ελάχιστο δείγμα της ματαιοδοξίας που τους διακατέχει.
Συναίνεση στην προσπάθεια για θωράκιση και βελτίωση των δομών του κράτους σαφώς και μπορεί να υπάρξει ώστε να γίνει ένα άλμα προς τα εμπρός με στόχο την ελπίδα για πραγματική ανατροπή προς το συμφερον της λαϊκής και εργατικής τάξης.
Συναίνεση σε νεοφιλέλευθερα εγκλήματα για ένα άλμα στον γκρεμό δεν είναι δυνατόν να αναζητάται τουλάχιστον από τον χώρο της Αριστεράς.
Μάριος Κυριάκος
Βουλευτής Ενωμένης Αριστεράς
Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης
Φιλοσοφική Αθηνών, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Αγαπητέ μπολσεβίκε έχεις καμμιά ιδέα περί του τι είναι οι νεοφιλελεύθερες ιδέες που τόσο στηλιτεύεις στο κείμενό σου;
Νεοφιλελευθερες ιδεες ειναι η Χιλη που απο το 73 εφαρμοζει κατα 95% (μπορει να λεω και λιγο) τις νεοφιλελευθερες ιδεες. Τα νουμερα ευημερουν και το 30% ζει κατω απο τα ορια της φτωχειας με πολλους απο αυτους ακομη και χωρις νερο, γιατι μεχρι και τα ποταμια ειναι ιδιωτικα με τεραστιους φραχτες στις οχθες του
εσύ με τα 5 ονόματα ξέρεις τί είναι ο μπολσεβίκος;
Και επειδη ως ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ (Τιτλος τιμης γαρ) θελω να ειμαι ακριβης, Νεοφιλελευθερισμος σημαινει αυτο:
“Τι κατέφερε όμως να εισπράξει η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων από 1.000 εταιρίες-“κολοσσούς”, έχοντας και ένα ολόκληρο «στρατό» εφοριακών στις τάξεις της; ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ και από όσα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι της γειτονιάς!”
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=258472
Πιστευω να σε καλυψα αγαπητε νεοφιλελευθερε…
Η γνωστική σου ένδεια αποδεικνύεται περίτρανα με την απάντηση που έδωσες.Εγώ σε ρώτησα ποιές είναι οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα τις οποίες και καταδικάζεις και εσύ μου αντέτεινες τη Χιλή και την ανεπάρκεια των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.Με λίγα λόγια, εκτός τόπου και χρόνου.Για να έρθω, όμως, και στην ουσία του ρητορικού μου ερωτήματος-μεταξύ μας δεν είχα ελπίδες ότι θα καταφέρεις να απαντήσεις-στην Ελλάδα είτε ψήγματα τέτοιων πολιτικών χρησιμοποιούνται αποσπαματικά και ως εκ τούτου αναποτελεσματικά είτε χρησιμοποιούνται οι ακριβώς ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ πολιτικές.Προς τεκμηρίωση των λεγομένων μου θα δώσω δύο παραδείγματα και δε θα σε απασχολήσω ξανά:
1.Ο νεοφιλελευθερισμός είναι υπέρ της μικρής φορολογίας.Στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
2.Ο νεοφιλελευθερισμός θέλει το κράτος να μην παρεμβαίνει στη ρύθμισης της οικονομίας και να ενισχύει τον ανταγωνισμό.Στην Ελλάδα το κράτος έχει μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις(ακόμη και μονοπώλεια),έχει υποστηρίξει τα κλειστά επαγγέλματα,έχει ποινικοποιήσει τον επιχειρείν,έχει τεράστια γραφειοκρατία.
Τώρα, αν εσείς βαφτίζετε ως νεοφιλελευθερισμό τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι δικό σας πρόβλημα.
1ον. Ξερω αναγνωση και οπως κοιταζω ξανα την ερωτηση σου, δεν βλεπω πουθενα την λεξη Ελλαδα. Αρα δεν ημουν υποχρεωμενος να απαντησω αποκλειστικα για την Ελλαδα. Χαρακτηριστικα εγραψες: “Αγαπητέ μπολσεβίκε έχεις καμμιά ιδέα περί του τι είναι οι νεοφιλελεύθερες ιδέες που τόσο στηλιτεύεις στο κείμενό σου;” Στο επομενο σου ποσταρισμα αναφερθηκες στην Ελλαδα και ακολουθως θα παρεις τις απαντησεις σου.
2ον. Ο νεοφιλελευθερισμος θελει το κρατος να μην παρεμβαινει στην ρυθμιση της οικονομιας αλλα αυτο οπως εχει αποδειχτει ειναι ΑΔΥΝΑΤΟ. Απλα θα σου υπενθυμισω οτι ο Αλαν Γκρινσπαν, προεδρος της FED επι προεδριας Ριγκαν, Μπους και Κλιντον, οντας ενας εκ των κορυφαιων εφαρμοστων του νεοφιλελευθερισμου, με τις μεθοδους που ακολουθησε κοντεψε μεσω της αγορας παραγωγων να τιναξει την αμερικανικη οικονομια στον αερα, μη αποδεχομενος την κρατικη παρεμβαση και τον ελεγχο. Στο τελος, ενωπιον του κογκρεσου ειπε οτι οσα πιστευε για 40 χρονια περιπου τελικα ηταν ανεφαρμοστα και οτι ειναι αναγκαια η κρατικη παρεμβαση.
Προτιμω λοιπον να πιστεψω τον Αλαν Γκρινσπαν παρα εσενα και οσα λες. Δεν νομιζω να εισαι πιο εξυπνος και καλυτερος απο αυτον. Σημειωση οτι η αγορα παραγωγων αποτελεσε τον προπομπο της οικονομικης κρισης του 08 οπου και παλι το κρατος εσωσε τις πτωχευμενες ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ οι οποιες στα πλαισια του νεοφιλελευθερισμου εκαναν οτι γουσταραν χωρις να τους ελεγχει κανενας. Κακως βεβαια τις εσωσε εις βαρος των πολιτων αλλα τουλαχιστον η κυβερνηση Ομπαμα για τα δεδομενα των ΗΠΑ ακολουθει (ή προσπαθει να ακολουθησει πχ φορος μπαφετ, χαλαρωση της οικονομικης πολιτικης) αντιθετη πολιτικη (βεβαια εντος καπιταλισμου).
3ον. Μιλησες για την χαμηλη φορολογηση που θελει ο νεοφιλελευθερισμος. Ειναι το ωραιο τυρακι και βασιζεται στην σκεψη οτι αφου η συντριπτικη πλειοψηφια της οικονομικης δραστηριοτητας θα ειναι ιδιωτικη αρα το κρατος δεν χρειαζεται να φορολογει υπερογκα. Δηλαδη ο πολιτης αντι να πληρωνει φορεις για την υγεια, την παιδεια, τις υποδομες και οτιδηποτε αλλο θα πληρωνει το ιδιωτικο νοσοκομειο, το ιδιωτικο σχολειο, τον ιδιωτικο δρομο (ηδη γινεται στην ελλαδα και φανταζομαι οτι σου αρεσει πολυ).
Το ζητημα ομως ειναι οτι ο νεοφιλελευθερισμος δεν ζητα απλα την ιδιωτικη πρωτοβουλια αλλα την καρτελοποιηση καθε αγορας με στοχο να μαζευουν το χρημα ενας ή δυο μεγαλοεπιχειρηματιες.
Τετοια παραδειγματα στην Ελλαδα ουκ ολιγα. Διυλιστηρια (ειναι δυο που ανεβαζουν διαρκως τις τιμες), γαλακτοκομικα προιοντα (αποκαλυφθηκε επι κυβερνησης Καραμανλη νεοτερου), ακτοπλοικες γραμμες (απο την αρση του πλαφον στις τιμες επι Καραμανλη νεοτερου τα ναυλα πηραν ξαφνικα την ανιουσα και μαλιστα οχι σε περιοδο κρισης), για τις εθνικες οδους που εγιναν ιδιωτικες ας μην μιλησω καλυτερα που τα διοδια ξεφυτρωνουν σαν μανιταρια, στις αερογραμμες καποιοι πανηγυριζαν με την πωληση της ολυμπιακης οτι θα υπαρξει ανταγωνισμος με την aegean και θα ανοιξει η αγορα αλλα τελικα η aegean εξαγοραζει την ολυμπιακη και γινεται τελικα στην Ελλαδα ιδιωτικο μονοπωλιο και δεν βλεπω κανεναν να συγκινειται. Και αυτα ειναι μονο λιγα παραδειγματα απο εγκληματα που εγιναν στο ονομα της περιφημης ελευθερης και ανταγωνιστικης αγορας. Και ολα αυτα στα γραφω για αυτο που ειπες οτι δεν μπορω να απαντησω για την Ελλαδα και οτι τελικα μαλλον αλλος εχει την ενδεια και οχι εγω….
ΨΑΞΟΥ ΚΑΙ ΚΟΨΕ ΤΟΝ ΦΡΙΝΤΜΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΓΙΕΚ!!!
ΚΑΙΝΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ….
Μετα απο δυο μερες, απαντηση (εστω μια μπαταρια στον αερα για την τιμη των “νεοφιλελευθερων οπλων”) δεν εχω λαβει απο τους βαθυτατους γνωστες που δεν χαρακτηριζονται απο την δικη μου ενδεια…. Μαλλον θα χαλασε απο την βροχη το ιντερνετ… Κριμα…..