Συνέντευξη του κ. Γαβριηλίδη, Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων
Συνέντευξη του κ. Γαβριηλίδη, Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων
1.Κύριε Υπουργέ , χθες η διαδικασία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κύλησε σχετικά ήρεμα , με ένα γενικό συναινετικό ύφος αν και προς το τέλος είδαμε μια σχετική απομάκρυνση σε επιμέρους θέματα μεταξύ Εθνικού Κινήματος , Φιλελεύθερης Κίνησης και Σοσιαλιστικής Δύναμης. Ποια είναι η άποψη σας για όλο αυτό;
-Ένιωσα εξαιρετικά ικανοποιημένος για το κλίμα συνεννόησης μεταξύ Εθνικού Κινήματος, Φιλελεύθερης Κίνησης και Σοσιαλιστικής Δύναμης κατά μεγαλύτερη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας. Η ΕΝΑΡ υποστηρίζοντας σθεναρά τις απόψεις τις σχετικά μη την μη ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν έδειξε το πνεύμα συνεργασίας που θα ήθελα. Προς το τέλος της διαδικασίας εντάθηκαν οι ανησυχίες και οι ενστάσεις ορισμένων μελών από τη Σοσιαλιστική Δύναμη αναφορικά με ορισμένα άρθρα-τροπολογίες με αποτέλεσμα να τεθεί εν αμφιβόλω το αρχικό πνεύμα σύγκλισης. Αρκετές από αυτές τις ανησυχίες των μελών της Σοσιαλιστικής Δύναμης ικανοποιήθηκαν από τα 2 σημερινά άρθρα που κατέθεσα ως προσθήκης και τα οποία γνώρισαν ευρήτατη αποδοχή γεγονός το οποίο με χαροποίησε ιδιαίτερα.
2.Είναι φανερό ότι κοπιάσατε πολύ σαν Υπουργός και σαν μέλος της Κυβέρνησης για αυτό το νομοσχέδιο , αλλά και σαν άτομο. Ποια σημεία του τα “πονάτε” περισσότερο;
-Όσον αφορά το Κεφάλαιο Ι του Νομοσχεδίου θα έλεγα πως θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το πρώτο άρθρο το οποίο συγκεκριμενοποιεί το χαρακτήρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων ως μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων και το άρθρο που αναλύει τον τρόπο αδειοδότησης και αξιολόγησης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έχω τη πεποίθηση πως τα άρθρα αυτά αποτέλεσαν του πυλώνες του Κεφαλαίου Ι διότι ορίζεται με σαφήνεια η ταυτότητα των ιδιωτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και δημιουργείται ένας εκτεταμένος, σαφής και αυστηρός μηχανισμός αξιολόγησης των εν λόγω ιδρυμάτων. Σχετικά με το Κεφάλαιο ΙΙ θεωρώ ύψιστης σημασίας το άρθρο για τις ΣΔΙΤ ανάμεσα στις ΣΔΙΤ και στην ιδιωτική πρωτοβουλία στο πεδίο της έρευνας και της τεχνολογίας. Με το συγκεκριμένο άρθρο τα δημόσια πανεπιστήμια στα πλαίσια της κοινωνικής λογοδοσίας αναπτύσσουν αλληλεπίδραση με την ιδιωτική πρωτοβουλία και μπορούν να αναπτύξουν δράσεις που να στοχεύουν στην αναβάθμιση του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και επιχειρηματικού τους έργου. Τέλος, θεωρώ θεμελιώδες το άρθρο που περιγράφει την απασχόληση των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) της οικείας Περιφέρειας διότι έτσι επιτυγχάνεται ο εξής διττός στόχος: αφενός να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας οι απόφοιτοι των δημοσίων πανεπιστημίων στηρίζοντας τη τοπική οικονομία και αναχαιτίζοντας τη «διαρροή εγκεφάλων» από τις οικείες περιφέρειες και αφετέρου να στηριχθούν οι ΜμΕ οι οποίες βιώνουν με το χειρότερο τρόπο τις καταστρεπτικές επιδράσεις της οικονομικής ύφεσης.
3.Ποια η άποψη σας για τις σχετικές τροπολογίες που πέρασαν ή δεν πέρασαν; Πόσο σας ικανοποιεί όλο αυτό;
-Παρά ορισμένες επιμέρους διαφωνίες μου με συγκεκριμένα άρθρα όπως τροποποιήθηκαν θεωρώ ότι το βασικά πνεύμα που ήθελα να διαποτίζει το νομοσχέδιο υπερ ιδιωτικών πανεπιστημίων εξαιρετικού επιπέδου με συγκεκριμένους ελέγχους έχει διατηρηθεί και σε ορισμένα στοιχεία έχει ενισχυθεί. Συνεπώς είμαι συνολικά ευχαριστημένος από την εξέλιξη της διαδικασίας αναφορικά με το Κεφάλαιο Ι.
4.Είστε ικανοποιημένος από την παρουσία και την εμφάνιση της Επιτροπής και των μελών της μέχρι σήμερα;
-Οι ομάδες έχουν δείξει ζήλο, πάθος, πολιτικό πολιτισμό και ιδιαίτερα σήμερα ήταν και εξαιρετικά ενημερωμένοι για το ΕΣΕΤΑΚ (Ν.4310/2014). Οι εντυπώσεις μου είναι συνολικά πολύ καλές.
–Η συνέντευξη δόθηκε στους Μαρκόπουλο Θωμά και Τσανικίδη Κυριακή