ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΓΙΟ ΑΪΔΙΝΛΗ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ
Οι μέρες περνούν, το συνέδριο πλησιάζει, οι εξελίξεις τρέχουν και μαζί τους η δημοσιογραφική ομάδα. Debate μεταξύ των αρχηγών, συναντήσεις μεταξύ των επιτροπών. Συγκεκριμένα, θα ασχοληθούμε με την επιτροπή «Δημόσια διοίκηση, δημόσια τάξη και δικαιοσύνη». Κύριο ζήτημα του νομοσχεδίου της είναι τα κριτήρια απόκτησης της ελληνικής πολιτειότητας – ιθαγένειας.
Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της επιτροπής, Στέργιο Αϊδινλή και τον αντιπρόεδρο, Γιώργο Γρηγοριάδη. Ο Στέργιος μας μίλησε για το νομοσχέδιο αναφέροντας πως επιφέρει ουσιώδες αλλαγές τόσο σε πολιτικό, όσο και σε νομικό επίπεδο, και θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα στοιχεία όπως η πρόταση για μεταβολή του όρου της ‘’ελληνικής ιθαγένειας’’ σε ‘’ελληνική πολιτειότητα’’, κάτι που μπορεί να έχει πολλές έννομες συνέπειες στο ευρύ φάσμα του ελληνικού δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ή οι δυνατότητες τιμητικής χορήγησης της ιθαγένειας για περιπτώσεις που δεν προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια βάση συζήτησης που έχει κομμάτια που έχουν διατυπωθεί προσεκτικά και κομμάτια με ατέλειες, και είναι σημαντικό μέσα από τη δουλειά που θα γίνει στις επόμενες μέρες να φτάσουμε σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τον ρωτήσαμε ακόμη για ζητήματα που μας απασχόλησαν σχετικά με κάποια άρθρα του νομοσχεδίου, όπως π.χ. εάν βρίσκει σωστό να υποβάλλουμε τους αλλοδαπούς στη διαδικασία μάθησης της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, κριτήριο για την απόκτηση ελληνικής πολιτειότητας. Με διπλωματικότητα μας απάντησε : «Αναμφίβολα το παραπάνω κριτήριο θα γίνει αντικείμενο πολύ ενδιαφέροντων συζητήσεων μέσα στην επιτροπή!»
Στο Debate, οι συζητήσεις περί αυτού του νομοσχεδίου κυμάνθηκαν σε ήμερα επίπεδα. Ο Γιώργος Κρικρής, πρόεδρος Κ.Ο. «Σοσιαλιστική Δύναμη» δηλώνει ότι πρέπει να καταργηθεί η έκφραση «παράνομος μετανάστης» γιατί κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος. Απλώς υπάρχουν κάποιοι όροι – κάποιες προϋποθέσεις που διευκρινίζουν ποιοι είναι νόμιμοι και ποιοι όχι. Παράλληλα ο Σταύρος Τασιόπουλος, πρόεδρος Κ.Ο. «Ενωμένη Αριστερά» θεωρεί πως όταν ένα παιδί μεταναστών(οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια) γεννιέται και μεγαλώνει στην Ελλάδα δικαιούται να έχει ελληνική ιθαγένεια, εάν αυτό την επιλέξει ενώ ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης, πρόεδρος Κ.Ο «Εθνικό Κίνημα» θα προτιμούσε να υπάρχουν πιο βαθιά κριτήρια για την απόκτηση της. Ο πρωθυπουργός, Σωτήρης Μητραλέξης επισημαίνει ότι προσπαθούν να αντιστρέψουν το πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης και , τέλος, ο Βασίλης Ξυπολυτάς, πρόεδρος Κ.Ο. «Φιλελεύθερη Κίνηση» αρκείται στους ευρωπαϊκούς νόμους περί απελάσεων.
Οι συζητήσεις που έχουν γίνει σχετικά με το νομοσχέδιο δεν είναι εξ ‘ολοκλήρου θετικές. Έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις καθώς υπάρχουν σημεία δυσκολονόητα, όχι από άποψη σύνταξης αλλά (από άποψη) επιλογής κριτηρίων. Δε χρειάζεται όμως να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα πριν ακούσουμε τις θέσεις των υπεύθυνων, οι οποίοι σίγουρα θα μας εξηγήσουν γιατί θεωρούν σωστό, ας πούμε, το να μάθουν οι αλλοδαποί την ιστορία του τόπου μας για να αποκτήσουν την ελληνική πολιτειότητα.
Έχουμε καταγράψει αρκετές ερωτήσεις, για θέματα που μας έκαναν να ‘αμφισβητήσουμε’ το νομοσχέδιο και θα περιμένουμε από την Υπουργό Δημόσιας Τάξης Μαρία-Άννα Σπυροπούλου να μας απαντήσει επιχειρηματολογώντας τις αποφάσεις τους. Μέχρι τότε, θα αρκεστούμε στις παραπάνω πληροφορίες περιμένοντας τη 1η του Μάρτη.