Το «γερμανικό σύστημα» δέχθηκε ισχυρά πλήγματα
Μετά την περάτωση της Ολομέλειας της Βουλής, αναδύεται ένα νέο εκλογικό σύστημα, που θα συζητηθεί.
Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Σούλη, σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την ενίσχυση της αποκέντρωσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς τα άρθρα 3, 5 και 16.
Μετά από σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, από την οποία δεν έλλειψαν οι εντάσεις και οι διαπληκτισμοί μεταξύ των βουλευτών, το νέο εκλογικό σύστημα τίθεται σε ισχύ από τις επόμενες εκλογές. Όπως είναι γνωστό, το Νομοσχέδιο Σούλη περιλαμβάνει διάφορες καινοτόμες διατάξεις, με προεξέχουσα αυτή της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, μια ρύθμιση, που εισάγει νέα δεδομένα στο πολιτικό γίγνεσθαι.
Η συζήτηση, που έγινε στη Βουλή, ξεκίνησε μετά από τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού για τις διεργασίες της Διαρκούς Επιτροπής Δημοσίας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης & Δικαιοσύνης, από τις οποίες επήλθαν τροπολογίες στο Νομοσχέδιο. Ο κ. Σούλης φάνηκε ιδιαίτερα επικριτικός, όπως άλλωστε έπραξε και κατά τη διάρκεια της επιτροπής, στις επίμαχες τροπολογίες του Νομοσχεδίου, που εισάγουν το «γερμανικό εκλογικό σύστημα» στα δομικά χαρακτηριστικά του νέου εκλογικού νόμου.
Η καταψήφιση του Άρθρου 3 του νομοσχεδίου από το σώμα, που περιλάμβανε κομβικές διατάξεις προς την κατεύθυνση του λεγόμενου «γερμανικού συστήματος», συνιστά δικαίωση για τη στάση τόσο του Υπουργού, όσο και των παρατάξεων της Ενωμένης Αριστεράς και του Εθνικού Κινήματος. Η εξέλιξη άφησε άναυδες τις συνεργαζόμενες για το επίμαχο άρθρο πολιτικές δυνάμεις της Φιλελεύθερης Κίνησης και της Σοσιαλιστικής Δύναμης. Αμφότερες δυνάμεις συμμερίστηκαν την άποψη ότι χωρίς τις τροποποιήσεις τους η χώρα θα οδεύσει προς το αναλογικό σύστημα, που είχε υπερψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή.
Εκτός από αυτό το γεγονός όμως, ο κ. Σούλης θέλησε να σταθεί και στη συναινετική διάθεση, που επέδειξαν οι ηγεσίες της Φιλελεύθερης Κίνησης και της Σοσιαλιστικής Δύναμης, σε αντιδιαστολή με την συγκρουσιακή χροιά, που έδωσαν στην Ολομέλεια οι επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς και του Εθνικού Κινήματος.
Οι βουλευτές, που συμμετείχαν στη Διαρκή Επιτροπή Δημοσίας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης & Δικαιοσύνης πάντως, συγκρούστηκαν σε επίπεδο επιχειρημάτων και ιδεολογιών. Αντιθέτως, η Ολομέλεια, για ακόμη μια φορά, αποτέλεσε πεδίο προσωπικών αντεγκλήσεων, προκλητικών εντάσεων και έντονων διαπληκτισμών, κάτι το οποίο δεν έλλειψε και από τη συζήτηση του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, όταν πήραν το λόγο οι βουλευτές.
Μήλο της έριδος αποτέλεσε το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, διάταξη που επικρίθηκε, τόσο από τον Τομεάρχη της Ενωμένης Αριστεράς, κ. Δημητρακόπουλο, όσο και από τους βουλευτές της παράταξης. Η ένταση κορυφώθηκε, όταν βουλευτές του Εθνικού Κινήματος θέλησαν να ανταπαντήσουν στην εναντίωση της Ενωμένης Αριστεράς, πράγμα το οποίο και έγινε εν μέσω θερμής ανταλλαγής λεκτικών πυρών από τη μία πλευρά της αιθούσης στην άλλη.
Η καταψήφιση του Άρθρου 5 από το σώμα, δηλαδή η αντικατάσταση του σταυρού προτίμησης από τη σειρά καταλήψεως εδρών στις βουλευτικές εκλογές, συνίσταται άλλη μια «νίκη» των άνωθεν συγκρουσθέντων πολιτικών δυνάμεων. Ο λόγος περί της ακύρωσης επιβολής λίστας στις βουλευτικές εκλογές, ένα θέμα, που τόσο συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των επιτροπών και εξήγαγε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, χωρίς όμως να εξετασθεί δεόντος στην Ολομέλεια.
Συνολικά, η συνεργασία Φιλελεύθερης Κίνησης-Σοσιαλιστικής δύναμης βρήκε απέναντι την Ενωμένη Αριστερά και το Εθνικό Κίνημα για διαφορετικούς λόγους. Η μεν Ενωμένη Αριστερά έθετε ως προτεραιότητα τον πλουραλισμό σε αντίθεση με την «κυβερνησιμότητα», το δε Εθνικό Κίνημα την ενισχυμένη αναλογικότητα σε αντίθεση με τις πολυδαίδαλες αγκυλώσεις ενός συστήματος, που δεν συνάδει στα ελληνικά πρότυπα. Οι παραπάνω προτεραιότητες εκφράστηκαν πλήρως κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, παραθέτοντας οι βουλευτές μια σειρά από ομιλίες κυμαινόμενες υπό αυτό το πρίσμα.
Πάνος Ιορδανίδης