Το Νομοσχέδιο υπό την κρίση της Ολομέλειας και συνολικός απολογισμός
Νόμος έτοιμος πλέον προς εφαρμογή στο Ελληνικό Κράτος το Νομοσχέδιο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μετά την υπερψήφισή του από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το πρωί της Δευτέρας.
Με το Νομοσχέδιο ολοκληρωμένο από τροποποιήσεις και προσθήκες, οι Τομεάρχες της Επιτροπής και οι Αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τοποθετήθηκαν επί του Νομοσχεδίου ενώπιον όλων των Βουλευτών από το βήμα της Παλιάς Βουλής. Αρχικά, ο Υπουργός, κ. Λίκας, δήλωσε πως είναι αρκετά ευχαριστημένος με το προς ψήφιση Νομοσχέδιο και με τις εργασίες της Επιτροπής τις προηγούμενες μέρες, υπενθυμίζοντας την υπόσχεσή του για έναν ανθρωποκεντρικό καπιταλισμό στην Ελλάδα, για το οποίο εισέπραξε τις έντονες επευφημίες της Φιλελεύθερης Κίνησης και του Εθνικού Κινήματος.
Εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Δύναμης ο Τομεάρχης, κ. Πετρακόγιαννης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, δηλώνοντας πως απέτυχαν να φέρουν προοδευτικές πολιτικές και πως το Νομοσχέδιο είναι άκρως φιλελεύθερο. Στάθηκε ιδιαίτερα στα λάθη του Εθνικού Κινήματος και της Φιλελεύθερης Κίνησης κατά την πρώτη μέρα, αφού πρότειναν τόσες φοροελαφρύνσεις, ώστε να υπάρχει αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις λειτουργίες του, και κάλεσε τους Βουλευτές να καταψηφίσουν τα Άρθρα 2, 3, 5.
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η κ. Κατσαούνη, Τομεάρχης του Εθνικού Κινήματος, κάνοντας αναφορά στην πίστη της στην ενότητα χωρίς ακρότητες. Ιδιαίτερα υπερήφανη δήλωσε για την Προσθήκη της ρύθμισης για τα Μακεδονικά Προϊόντα, αλλά και για την πρόβλεψη προστασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως τα ΑμεΑ.
Τέλος, με καυστικό λόγο εναντίον του Αρχηγού της Ενωμένης Αριστεράς, ο Τομεάρχης της Φιλελεύθερης, κ. Γεωργίου, υποστήριξε πως γενικά υπήρχε ομοφωνία με εξαίρεση την Ενωμένη Αριστερά, ενώ τόνισε πως αυτό το Νομοσχέδιο αποτέλεσε «γέφυρα» μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Συνοψίζοντας, ύστερα από τέσσερις ημέρες συζητήσεων, διαξιφισμών, αλλά και αρκετών αξιοσημείωτων συμβιβασμών, διαμορφώθηκε το Νομοσχέδιο, που υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια και συνιστά πλέον Νόμο του ελληνικού κράτους. Το μέλλον προσδοκάται να αναδείξει τα θετικά αποτελέσματα του Νόμου στην ελληνική οικονομία, ευελπιστώντας σε μια άνθηση της αγοράς και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Έλενα Καλογερίδου
Αναίς Μπόλη