Υπουργός Υγείας: “Ικανοποιημένος τόσο ως Υπουργός Υγείας όσο και ως γιατρός, θα είμαι, εάν δω το ΕΣΥ να λειτουργεί”
Μαίρη-Καίτη Καραγιαννάκη
Δημοσιογράφος, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Από την πρώτη κιόλας ημέρα της συνόδου οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων και του Υπουργού δυναμίτισαν το κλίμα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων!
Παρά το πιεστικό του πρόγραμμα, ο κος Κ. Ηλιακόπουλος, Υπουργός Υγείας, ήταν πρόθυμος να μου αναλύσει σε μια ολιγόλεπτη συζήτηση, τους σκοπούς του νομοσχεδίου που κατέθεσε, αλλά και τη στάση που πρόκειται να ακολουθήσει κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων.
Ξεκινώντας τη συζήτηση, αναφέρει πως το παρόν νομοσχέδιο έχει ως στόχο πάνω απ’ όλα τη διαφύλαξη της δημόσιας και δωρεάν υγείας στη χώρα, ως το βασικότερο αγαθό των ανθρώπων.
Επιχειρούνται λοιπόν τομές, κυρίως ως προς τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών δομών. Εκσυγχρονισμός που θα επιτευχθεί μέσω της καθολικής ψηφιοποίησης, με βασικό εργαλείο τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΗΦΥ). Σε αυτόν θα αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες των ασθενών σε ατομική και απόρρητη καρτέλα για τον κάθε ασθενή, με αποτέλεσμα να κερδίζεται και χρόνος και χρήμα!
Εν συνεχεία, τονίζει τη διάθεση για ενίσχυση της πρόληψης μέσα από κάποιες τομές. Τομές, οι οποίες θα επιτευχθούν, μέσω της θεσμοθέτησης μέτρων.
Ως τρίτος και πολύ βασικό πυλώνα, του παρόντος νομοσχεδίου, που εκλείπει από τη χώρα, αναφέρει την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας. Η ενίσχυση αυτή θα επιτευχθεί με τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για συγκεκριμένο αριθμό πολιτών, με τους τελευταίους να υποχρεούνται να τον επισκέπτονται, όχι μόνο όταν ασθενούν, αλλά και όταν είναι υγιείς. Γεγονός πολύ βασικό, καθώς μπορείς να διαγνώσεις κάτι από πολύ νωρίς, μόνο μέσω των προληπτικών και τακτικών εξετάσεων!
Με βάση, ακόμη, τις διατάξεις του νομοσχεδίου, πλέον όλες οι υπηρεσίες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, περνούν, σε έναν Ενιαίο Φορέα Υγείας (ΕΦΑ).
Υπό τον ΕΦΑ ενοποιούνται όλες οι υπάρχουσες υπηρεσίες παροχής υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, με τις δεύτερες να παρέχονται σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες πολίτες – από τον ανασφάλιστο, μέχρι.. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – κάτι που ο ίδιος θεωρεί ως το πιο κοινωνικά δίκαιο.
Διαμορφώνεται, συνεπώς, το ΕΣΥ ως ένα σύστημα παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, ανάλογα με της δυνάμεις τους. Θα υπάρχει λοιπόν, χαμηλή συμμετοχή, αλλά συμμετοχή, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Υπουργός, χωρίς βέβαια να λοιπόν οι προβλέψεις εντός του νομοσχεδίου που απαλλάσσουν -από αυτή- τους οικονομικά ασθενέστερους.
Βασική αναδιάρθρωση στο νομοσχέδιο αποτελεί η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα! Δημιουργούνται καινούριες νοσοκομειακές μονάδες με τεχνολογία υψηλών υποδομών. Μόνο έτσι, τονίζει ο ίδιος, μπορούμε να προσελκύσουμε και άτομα για τον ιατρικό τουρισμό, και γι αυτό παραχωρούνται κάποιες υπηρεσίες εντός του νοσοκομείου -φύλαξη, καθαριότητα, λοιπά καταστήματα – προς εκμετάλλευση στον ιδιότητα που θα δεχθεί να αναδομήσει μια νοσοκομειακή μονάδα για ένα χρονικό διάστημα. Μαζί με αυτά του παραχωρείται και το 15% των κλινών για διάστημα 15 ετών, ενώ με το πέρας των ετών αυτών, επανέρχεται ο έλεγχος στο δημόσιο.
Όσον αφορά στις διοικήσεις του νοσοκομείου, αυτές παραμένουν δημόσιες, με πολύ μεγαλύτερη, όμως, διαφάνεια, θέτοντας στόχους και λειτουργώντας με τους κανόνες της αγοράς, χωρίς, βέβαια, να παύουν να είναι υπόλογοι στο δημόσιο.
Συνοψίζει, λέγοντας πως το παρόν νομοσχέδιο, εάν περάσει στο σύνολό του, θα φέρει πολύ θετικές αλλαγές στο χώρο της δημόσιας υγείας, κυρίως μέσω του εκσυγχρονισμού, της εξοικονόμησης πόρων, αλλά και χρόνου τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ίδιους τους ασθενείς.
Ρωτώντας τον, στη συνέχεια, τι περιμένει από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τις επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ώστε να μπορεί να δηλώσει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των εργασιών, απαντά:
“Ικανοποιημένος τόσο ως Υπουργός Υγείας όσο και ως γιατρός, θα είμαι, εάν δω το ΕΣΥ να λειτουργεί!”
Προσωπικά, θελω οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες να δείξουν τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα και να μην αναλωθούν σε ζητήματα μικροκομματικής!
Κλεινοντας, θέλω να δηλώσω, πως, αν και καταλαβαίνω, ότι τα δεδομένα ζητήματα, είναι για πολλούς έξω από τα νερά τους, καθώς δεν έχουν καθημερινή τριβή με τα παρόντα προβλήματα, είμαι αισιόδοξος, πως θα επιτευχθεί. “