ΧΑΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ-ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Πλήρης ασυνεννοησία φαίνεται να επικρατεί μεταξύ των μελών της Κυβερνητικής Ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς καθώς στη συνάντησή τους υπήρχαν βουλευτές που συζητούσαν μεταξύ τους, άλλοι που αποχωρούσαν για να κάνουν τσιγάρο στο διάδρομο και άλλοι που μόνιμα εξέφραζαν αντίρρηση επί της διαδικασίας παρουσίασης. Φυσικά, η συγκεκριμένη συνάντηση στιγματίστηκε από την παραίτηση του βουλευτή της Εν.Αρ. κυρίου Θανάση Μεσοχωρίτη.
Βέβαια, οι τομεάρχες δε φάνηκε να έχουν έλθει σε επαφή με τον κ. Τασιόπουλο, ο οποίος έκανε τις επισημάνσεις του σχετικά με τις τροπολογίες, επιτόπου. Πριν προχωρήσουμε, στις τροπολογίες, αξίζει να αναφέρουμε τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΝ.ΑΡ. Έμφαση δόθηκε στον ελλιπή αριθμό της Κ.Ο., ο οποίος ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων γι’ αυτό και ο κ. Τασιόπουλος ζήτησε από τους τομεάρχες να προτείνουν την καταμέτρηση επί των παρόντων, εξαιρώντας όσους απουσιάζουν. «Δεν κάνουμε πίσω σε αυτά που πιστεύουμε, όταν βλέπουμε πως δεν υπάρχουν σοβαρές θέσεις», δήλωσε εν συνεχεία, ενώ προέτρεψε τους βουλευτές να παρουσιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα καινοτόμα πράγματα.
Σχετικά με τις τροπολογίες, η επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων αντιστέκεται στην εισαγωγή του μαθήματος «Μεταμορφώσεις της ελληνικής γλώσσας». Παράλληλα προτείνει το μάθημα «Θρησκειολογία», αντί των «Θρσκευτικών», να διδάσκεται είτε στο γυμνάσιο είτε στο λύκειο ως εξής: ένας χρόνος σχετικά με το ορθόδοξο δόγμα και τα υπόλοιπα δύο για λοιπές θρησκείες. Μάλιστα, ο κ. Τασιόπουλος πρότεινε τη δυνατότητα επιλογής του μαθήματος από τους μαθητές και την κατάργηση του υποχρεωτικού του χαρακτήρα. Κατά και των Σχολείων Αριστείας με αντιπρόταση την ενισχυτική διδασκαλία δύο ταχυτήτων. Ωστόσο, ο κ. Τασιόπουλος πρότεινε κάτι εξωπραγματικό: η επιλογή των μαθητών να γίνεται κατά τύχη. Τότε, κ. Τασιόπουλε, ποιος θα είναι ο σκοπός ύπαρξης των σχολείων αυτών; Επίσης, ο κ. Τασιόπουλος πρότεινε τη σίτιση σε οικονομικά ασθενείς μαθητές με αφορμή τα σύγχρονα δεδομένα.
Νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: 70% θα έχει ο βαθμός επιτυχίας σε εξετάσεις που θα γίνονται στο πανεπιστήμιο μετά από 6 μήνες ή 1 χρόνο από την αποφοίτηση και θα αξιολογούνται από ακαδημαϊκούς και 30% από την επίδοση στο Λύκειο, που θα λειτουργεί ως κίνητρο για την πρόσκτηση γενικών γνώσεων από τους μαθητές. Τέλος, σχετικά με την αξιολόγηση του προσωπικού και εδώ η αριστερά τίθεται κατά της διαθεσιμότητας των υπάλληλων και αντιπροτείνει τη διαθεσιμότητα με αυστηρά κριτήρια επ’ αμοιβή με τον κατώτερο μισθό, ενώ θα υπάρχει και πρόβλεψη για επανένταξη μετά από επιμόρφωση.
Περνώντας στις εξωτερικές υποθέσεις, η ΕΝ.ΑΡ. εμμένει στα 6 αντί για 12 μίλια λόγω casus belli προς αποφυγή πολέμου με την Τουρκία. Κατά και της παραγράφου 3 του αρ.2, καθώς δε συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο. Προτείνει, επίσης, την επέκταση της Α.Ο.Ζ. προς την Ιταλία αλλά και την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Η πιο παράξενη πρόταση, που ακούσαμε όμως, ήταν η εξής για το αρ.4: συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες για ερευνητικούς σκοπούς με τα κέρδη να δίνονται σε δημόσιους φορείς που πάσχουν οικονομικά. Είναι πρόταση μάλλον ανεφάρμοστη καθώς καμία εταιρεία ούτε για διαφημιστικούς στόχους ακόμη δεν θα δεχόταν να δαπανήσει χρήματα με την προσδοκία μηδενικού κέρδους.
Ο τομεάρχης Κοινωνικών Υποθέσεων έσπευσε να δηλώσει πως είναι κομμουνιστής και αντιλαμβάνεται το νομοσχέδιο ως ένα χτύπημα της εργατικής νεολαίας ώστε να την αποσπάσουν από τον αγώνα. Επεσήμανε πως θα γίνουν πολλές προσθήκες στο νομοσχέδιο, ενώ θα παρουσιαστούν και επιστημονικά στοιχεία που αναγνωρίζουν την κάνναβη ως εθισμό ίσης επίδρασης με αποδεκτές ουσίες, όπως το αλκοόλ. Αλλαγές θα προταθούν και για την «ΕΛΠΙΔΑ», ενώ το κράτος θα γίνει ο μονοπωλιακός πάροχος μερικών ουσιών. Όλα αυτά προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του λαού. Εδώ, ο κ. Τασιόπουλος επισήμανε πως η σύγκλιση με άλλες Κ.Ο. είναι επιθυμητή.
Η πιο δύσκολη επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Τασιόπουλο, φαίνεται να είναι αυτή της δημόσιας διοίκησης. Εδώ, προτείνεται από την ΕΝ.ΑΡ. η πλήρης κατάργηση του όρου «ιθαγένεια» ενώ δεν επιθυμείται η επέκταση των χρόνων διαμονής σε 7 από 5 χρόνια. Σχετικά με τις απελάσεις, κατά της χρηματοδότησης τους τάσσεται η ΕΝ.ΑΡ θεωρώντας δύσκολο το εγχείρημα αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας.
Μάρθα Οστιούνη
Αναστασία-Διονυσία Σταμούλου