Συνεντεύξεις των Υποψηφίων Προέδρων του Εθνικού Κινήματος
Συνέντευξη Αλέξανδρου Μαρκόπουλου
1) Πείτε μας μερικά λόγια για εσάς. Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Μαρκόπουλος;
Είμαι απόφοιτος της Νομικής ΑΠΘ και της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων ,ενώ έχω γίνει δεκτός σε πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Αθηνών το οποίο έθεσα σε παύση λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Συμμετείχα το 2016 και το 2017 στο ΜΒΕ με το Εθνικό Κίνημα ως βουλευτής και τομεάρχης αντίστοιχα αλλά και σε πληθώρα συνεδρίων του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ υπό την Στρατιωτική μου ιδιότητα. Κατά την διάρκεια της φοίτησης μου στην Νομική Θεσσαλονίκης ήμουν ενεργό μέλος της ELSA και είχα λάβει μέρος σε πολλά νομικά και οικονομικά συνέδρια. Σήμερα είμαι αξιωματικός του Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων και ασκούμενος δικηγόρος.
2) Πώς σας προέκυψε η ιδέα να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αποτελούσε διακαή πόθο για μένα η ενεργή ενασχόληση με τα κοινά. Νομίζω γι’ αυτό «ευθύνεται» ο πατέρας μου, οι αξίες και τα ιδανικά με τα οποία με γαλούχησε και κυρίως η αγάπη για την πατρίδα την οποία μου μετέδωσε. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα, από την στιγμή που θα έχεις την τιμή να εκλεγείς κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ελληνικού λαού οφείλεις να παλέψεις και να θυσιαστείς για το καλό του τόπου και για τους πολίτες αυτής της χώρας.
3) Γιατί θεωρείτε τον εαυτό σας κατάλληλο για την ηγεσία του Εθνικού Κινήματος;
Έχοντας υπηρετήσει το Εθνικό Κίνημα από την θέση του βουλευτή στην επιτροπή οικονομικών το 2016 αλλά και από τη θέση του τομεάρχη στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων το 2017 όπου σε μία πολύ δύσκολη χρονιά για το κόμμα κρατήσαμε ψηλά την σημαία του Εθνικού έχω την εμπειρία και την γνώση να εκπροσωπήσω επάξια το κίνημα ως πρόεδρος και μέσα από την οργάνωση και την δυναμική μας παρουσία να αναδειχθούμε πρωταγωνιστές του φετινού συνεδρίου.
4) Σε ποιο σημείο του πολιτικού φάσματος θα τοποθετούσατε τον εαυτό σας;
Η δημοκρατία δεν είναι ούτε φιλελεύθερη ούτε ριζοσπαστική ούτε μικτή ούτε κρατικοποιημένη. Είναι το απεριόριστο δικαίωμα των πολιτών να επιλέγουν ελεύθερα, να συλλογούνται ελεύθερα, να οραματίζονται ελεύθερα, να δημιουργούν ελεύθερα, να αποφασίζουν ελεύθερα. Όλα αυτά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το συμφέρον του Έθνους, της Πατρίδας και των Ελλήνων Πολιτών.
Η ιδεολογία μου είναι η εξής.
“Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσιν
5) Ποιες κινήσεις θα ακολουθήσετε για τη διασφάλιση της κομματικής ενότητας;
Ως τομεάρχης πέρυσι είχα θέσει ως προτεραιότητα την συνοχή και την ενότητα της ομάδας μου. Το αποτέλεσμα ήταν δύο βουλευτές της Φιλελεύθερης Κίνησης να προσχωρήσουν σε εμάς ενισχύοντας την δυναμική του ΕΚ και στην ολομέλεια. Ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι βουλευτές, που σήμερα προσπαθούν να πρωταγωνιστήσουν στις εσωτερικές εκλογές του κόμματος ακολουθούσαν το αντίθετο δρομολόγιο και μάλιστα την πιο κρίσιμη στιγμή της ψηφοφορίας των νομοσχεδίων στην ολομέλεια. Η διασφάλιση της κομματικής ενότητας την επόμενη ημέρα των εκλογών είναι εγγυημένη, γιατί όλοι εμείς στο Εθνικό είμαστε μία γροθιά και έχουμε έναν κοινό σκοπό.
Το καλό της Πατρίδας και του Ελληνικού λαού.
6) Είστε ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα;
Στο ΜΒΕ οι συνεργασίες είναι απαραίτητες προκειμένου να προωθήσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Τα προηγούμενα χρόνια είχα άριστη συνεργασία με ιστορικά και ηγετικά στελέχη της Φιλελεύθερης Κίνησης, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της υποψηφιότητας μου, αλλά και με στελέχη των υπόλοιπων κομμάτων.
Το Εθνικό Κίνημα σε καμία περίπτωση δεν θα απομονωθεί με αποτέλεσμα να μπει στο περιθώριο αλλά δεν θα αποτελέσει σε καμία περίπτωση συνιστώσα κάποιου άλλου κόμματος. Φέτος το Εθνικό θα είναι πρωταγωνιστής.
7) Ποιες οι θέσεις σας για την εξωτερική πολιτική;
Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια η εξωτερική πολιτική δεν αποτελεί πρώτο θέμα στην πολιτική ατζέντα. Αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο που όλα γύρω μας αλλάζουν. Στην Μέση Ανατολή η αναδιάταξη δυνάμεων είναι συνεχής, στο Αιγαίο οι Τούρκοι ενισχύουν την επιθετικότητα τους ενώ η Θράκη έχει αφεθεί στο έλεος της προπαγάνδας του Τουρκικού Προξενείου. Η Αλβανία κάνει όνειρα για επεκτατισμό ενώ τα Σκόπια εμμένουν στην αδιάλλακτη θέση τους στο ζήτημα της ονομασίας τους.
Ξεκινώντας από το «Σκοπιανό», καμία ονομασία που περιέχει τον όρο «Μακεδονία» δεν τίθεται καν προς συζήτηση. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι μία, ήταν είναι και θα είναι πάντα Ελληνική.
Στην Βόρεια Ήπειρο απαιτείται άμεση οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων για να αντιμετωπίσουν την εχθρική πολιτική και τις αυθαιρεσίες της αλβανικής κυβέρνησης και επαναλειτουργία του Β΄ Σώματος Στρατού.
Αντίστοιχα η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αγκαλιάσει τους Έλληνες Μουσουλμάνους της Θράκης και να τους στηρίξει έμπρακτα περιορίζοντας άμεσα την δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου.
Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που απαιτεί ξεχωριστή και εκτενής ανάλυση. Για να αντιληφθείτε όμως τη οπτική γωνία από την οποία βλέπουμε την σχέση μας με την γείτονα χώρα θα απαντήσω στη δήλωση του προέδρου της Τουρκίας σχετικά με την Συνθήκη της Λωζάνης. Ούτε εμείς αναγνωρίζουμε την Συνθήκη της Λωζάνης κ.Ερντογάν καθώς υπάρχει η Συνθήκη των Σεβρών!
8) Ποια είναι η άποψη σας για την αποχή;
Οι νέοι αποτελούν την ελπίδα αυτού του τόπου, είναι αυτοί που οφείλουν να παλέψουν για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. Σαν πολίτες έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις, είναι υποχρέωση μας λοιπόν να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά και να καθορίζουμε εμείς την μοίρα μας. Όπως είπε και ο Περικλής στον Επιτάφιο, όποιος πολίτης δεν μετέχει στα κοινά δεν θεωρείται πολίτης αλλά αχρείος.
9) Κλείνοντας, πώς θα χαρακτηρίζατε την υποψηφιότητα σας με τρεις λέξεις;
ΕΛΛΑΔΑ, Αξιοκρατία, Μεταρρυθμίσεις.
Συνέντευξη Γεωργιου Κατσιφάρα
1) Πείτε μας μερικά λόγια για εσάς κύριε Κατσιφάρα.
Είμαι φοιτητής Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο 3ο έτος σπουδών. Είμαι ένας άνθρωπος, ο οποίος αγαπά το διάβασμα, αγαπά τη μελέτη. Ασχολούμαι με το θέατρο, τη φιλολογία (την αρχαία μας γραμματεία). Προσπαθώ και κάνω κάποιες μεταφράσεις. Επίσης, ασχολούμαι με διάφορα άλλα πολλά πράγματα, τα οποία δεν θεωρώ και αναγκαία να αναφέρω.
2) Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Είναι μία σημαντική ερώτηση, γιατί πράγματι πιστεύω πως δεν πρέπει κανείς να μετέχει μόνο στα κοινά, επειδή είναι ζώον πολιτικόν, το μετέχειν στα κοινά πρέπει να δημιουργεί έναν κατ’ αλήθειαν βίον. Οπότε για αυτό αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική. Γιατί η πολιτική δεν είναι απλώς το πως θα περνάμε καλά, το πως θα κάνουμε κάτι χρήσιμο στην καθημερινότητά μας, γιατί μας λέει αλλού ο Αριστοτέλης: «Το ζητείν απανταχού το χρήσιμον ήκιστα αρμόζει τοις μεγαλοψύχοις και ελευθερίοις». Οπότε η πολιτική μάλλον είναι η αναζήτηση της αληθείας.
3) Σε ποιο σημείο του πολιτικού φάσματος θα τοποθετούσατε τον εαυτό σας;
Δεν τοποθετούμαι σε κανένα σημείο του πολιτικού φάσματος, γιατί αυτομάτως θα περιορίσω τον εαυτό μου. Και επειδή πιστεύω το ότι έχω ελεύθερη σκέψη αλλά και το ότι θέλω να πιστεύω πως φέρω μέσα μου τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού, αν τοποθετηθώ σε ένα συγκεκριμένο σημείο του πολιτικού φάσματος, μάλλον θα αυτοπεριορίσω και τον εαυτό μου αλλά και την ελληνική σκέψη.
4) Ποια η γνώμη σας για το φαινόμενο της αποχής;
Είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι μας περνάει το μήνυμα της δυσαρέσκειας και της έντονης επιθυμίας για την αλλαγή. Μία τεράστια αποχή σε εκλογές υποδηλώνει το ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς θεσμούς και την πολιτεία. Και όταν λέω πολιτεία εννοώ το σύστημα το πολιτικό, είτε αυτό λέγεται κοινοβουλευτική δημοκρατία είτε λέγεται προεδρευόμενη κοινοβουλευτική είτε οτιδήποτε άλλο. Οπότε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους εκάστοτε κυβερνώντες.
5) Γιατί θεωρείτε τον εαυτό σας κατάλληλο για την ηγεσία του Εθνικού Κινήματος;
Θεωρώ πως επιτέλους πρέπει να πάψει να κυβερνά κάποιους το θυμοειδές τους και να αρχίσει να τους κυβερνά η λογική τους. Που σημαίνει ότι ναι μεν μπορούμε να μιλάμε, να χτυπάμε το χέρι μας στο έδρανο κλπ, αλλά ωστόσο όταν περάσει αυτή η ένταση μετά θα πρέπει να κάνουμε και τα λόγια που είπαμε πράξη. Οπότε πιστεύω ότι έχω τη δυνατότητα τον λόγο να τον μετουσιώνω σε έργα. «Μύθων ῥητήρ πρηκτήρ τε ἔργων» λέει ο Όμηρος. Και είναι το βασικό αυτό χαρακτηριστικό, το οποίο θα πρέπει να χαρακτηρίζει έναν πολιτικό ή αν θέλετε αλλιώς «ἅμ᾽ ἔπος τε καὶ ἔργον ἐμήδετο» μας λέει ο ύμνος προς τον Ερμή.
Συνέντευξη Ηλιάνας Παπανικολάου-Πολυμενίδου
1) Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Η πολιτική είναι ο τομέας εκείνος μέσω του οποίου μπορώ να υπερασπιστώ, να εκφράσω και να διαδώσω τις ιδέες και τις προτάσεις μου για το συμφέρον της πατρίδας μας και την βελτιστοποίηση όλων των εκφάνσεων που την συναπαρτίζουν (κοινωνία, οικονομία, εθνικά θέματα, θέματα εξωτερικής πολιτικής κ.ο.κ.), μέσα από έναν άκρως ενεργό ρόλο, το οποίο μόνο αυτή μπορεί να παρέχει (βάσει νόμων, φυσικά).
2) Γιατί θεωρείτε πως είστε η κατάλληλη για την ηγεσία του Εθνικού Κινήματος;
Το Εθνικό Κίνημα ανήκει σε εκείνο το πολιτικό φάσμα, όπου υπάρχει τεράστια αμφισβήτηση από τα άλλα κόμματα (αλλά και από την κοινωνία εν συνόλω, αρκετές φορές) για το κατά πόσον μία γυναίκα μπορεί να ασπαστεί και να υπερασπιστεί την κομματική του ιδεολογία ως βουλευτής -πολλώ δε μάλλω, ως Πρόεδρος αυτού. Εγώ, μέσω της θέσης της υποψηφιότητάς μου, θέλω να αποδείξω το αντίθετο και, με γνώμονα πάντα την πολιτικοϊδεολογική μου κατεύθυνση, που είναι συνυφασμένη με εκείνη της κομματικής ιδεολογίας του Εθνικού Κινήματος στο οποίο ανήκω, να εκπροσωπήσω από μια καίρια και νευραλγική θέση -εκείνης της Προέδρου του κόμματος- την ιδεολογία, τις προτάσεις και τις κατευθύνσεις του Εθνικού Κινήματος για τον εξωραϊσμό της πατρίδας και του έθνους μας, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο.
3) Πώς θα σας φαινόταν το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα;
Σε απαντήσεις προηγούμενων ερωτήσεών σας φαίνεται ξεκάθαρα το γεγονός πώς ενδιαφέρομαι για το καλό της πατρίδας μου και την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη αυτής ως κράτος. Δεν αποκλείω την συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα/κόμματα, αν οι ιδέες και οι προτάσεις μας ταυτίζονται ή, έστω, συμπλέουν. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα θυσιάσω τις ιδέες/προτάσεις τις δικές μου και του Εθνικού Κινήματος εν συνόλω, στο βωμό μίας ”συνεργασίας” που θα φαίνεται ότι περισσότερο θα πλήξει, παρά θα συνδράμει στην προώθηση της πατρίδας μας και των συμφερόντων της.
4) Ποια η άποψη σας για την οικονομία; Ποια οικονομική πολιτική πιστεύετε πως πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον;
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ”Οικονομία”, όταν ο Ιδιωτικός Τομέας βάλλεται βάναυσα από όλες τις πλευρές και η Ιδιωτική Πρωτοβουλία, αντί να ανθίζει, συρρικνώνεται. Για εμένα, προσωπικά, ο άμετρος κρατικός παρεμβατισμός στον Ιδιωτικό Τομέα (ο οποίος, συνήθως, εκδηλώνεται μέσω της εξόφθαλμα αυξημένης φορολόγησης των συναφών επιχειρήσεων, εταιριών και πρωτοβουλιών προς τον Ιδιωτικό Τομέα) δεν στηρίζει, δεν βοηθά και δεν βελτιώνει την οικονομία, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και άλλων χωρών (παραδείγματα τέτοιων χωρών με υπέρμετρο κρατικό παρεμβατισμό στην Ιδιωτική Βούληση, βρίθουν στα Μ.Μ.Ε., το Ίντερνετ, και σε βιβλία με εθνικές πολιτικές και εθνικές οικονομικές αναλύσεις και αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης -πολλές φορές- κρατικής παρέμβασης στην Ιδιωτική Βούληση). Η οικονομική πολιτική που θα ήταν προτιμότερο να εφαρμοστεί και να ακολουθηθεί μελλοντικά είναι εκείνη που θα προωθεί και δεν θα αντιμάχεται την Ιδιωτική Βούληση. Θα είναι εκείνη που θα επιτρέψει στις ιδιωτικοποιήσεις να αναλάβουν να βελτιώσουν όσα το κράτος δεν μπορεί και δεν δύναται να βελτιώσει από μόνο του. Θα είναι εκείνη που θα προωθήσει την Νέα Επιχειρηματικότητα και θα την επιχορηγήσει στον βαθμό που εκείνη εξελίσσεται διαρκώς και αδιάλειπτα και αποφέρει θετικά, για την ίδια την Οικονομία, αποτελέσματα.
5) Ποιες είναι οι θέσεις σας για την εξωτερική πολιτική;
Καταρχάς, οφείλω να δηλώσω κάτι που αποτελεί πτυχή της προσωπικότητας και των πιστεύω μου: δεν θεωρώ κανένα έθνος και κανένα κράτος κατώτερο ή ανώτερο από το δικό μας. Σέβομαι, εκτιμώ και θαυμάζω τον πολιτισμό και τα επιτεύγματα του καθενός από αυτά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα δεχόμουν να περιέλθουν σε δεύτερη μοίρα τα δικά μας εθνικά συμφέροντα, αναφορικά με την εξωτερική (μας) πολιτική. Είναι απαράδεκτο να αφήνουμε γείτονα έθνη/κράτη να παραβιάζουν τα εθνικά μας σύνορα (εναέρια, εδαφικά, θαλάσσια και υποθαλάσσια) και σε αυτή την θέση είμαι ανυποχώρητη. Κάθε είδους κίνηση που προσβάλλει ή αμφισβητεί τα καθιερωμένα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται -και θα αντιμετωπίζεται- καταλλήλως από το σύνολο των διπλωματικών μας αρχών. Συνεπώς, σαφώς οι θέσεις μου, όπως διαφαίνεται από τα ανωτέρω, δεν είναι ακραίες σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής (όπως και οι υπόλοιπες θέσεις μου σε οποιονδήποτε τομέα της πολιτικής), χωρίς αυτό να δηλώνει οποιουδήποτε είδους παραίτηση ή παράβλεψη από πλευράς δικής μου και του κόμματος το οποίο θέλω να εκπροσωπήσω, για αυτή την ιδιαίτερης σημασίας και προσοχής έκφανση του πολιτικού γίγνεσθαι.
6) Ποια η γνώμη σας για το φαινόμενο της αποχής;
Η αποχή με λυπεί ιδιαίτερα, ιδίως όταν βλέπω την πλειονότητα των συνομηλίκων μου, αλλά και της γενιάς που έρχεται, να θεωρεί την συμμετοχή στα κοινά ως κάτι ανούσιο, βαρετό, μη αποτελεσματικό και αδικαιολόγητα και ανεπικερδώς χρονοβόρο. Είναι σαφές και κατανοητό ότι οι πολιτικές προηγούμενων κομμάτων απεδείχθησαν αναποτελεσματικές έως και καταστροφικές (τολμώ να πω) για τις σύγχρονες γενιές. Όμως, τόσο οι συνομήλικοί μου όσο και τα παιδιά που έρχονται, από την επόμενη γενιά, δεν πρέπει να ξεχνούν πως οι αλλαγές και οι μεταβολές των εκάστοτε υφιστάμενων δεινών πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών καταστάσεων, δεν ήλθαν, δεν έρχονται και δεν πρόκειται να έρθουν με την επίδειξη ωχαδελφισμού και την αποχή, χρησιμοποιούμενη ως μέσο άμυνας και κεκαλυμμένης επίθεσης (ταυτόχρονα), αλλά με την αφύπνιση, την δράση και την ενεργή συμμετοχή των ατόμων στα κοινά. Όχι, κομματικοποιημένα, αλλά πολιτικοποιημένα!..
7) Κλείνοντας, κάντε ένα γενικό σχόλιο για την υποψηφιότητά σας.
Δηλώνω ιδιαίτερα περήφανη για το γεγονός ότι είμαι υποψήφια Πρόεδρος, και όχι εκλεγμένη (ακόμη). Για εμένα είναι πολύ σημαντική η διαδικασία και το γεγονός ότι η η θέση της υποψηφιότητάς μου έγινε δεκτή ανάμεσα σε πολλές άλλες. Εύχομαι καλή επιτυχία στους συνυποψήφιους Προέδρους μου για την θέση του Προέδρου του Εθνικού Κινήματος, καθώς και στους υπόλοιπους υποψήφιους για την θέση του Προέδρου των υπόλοιπων τριών (3) κομμάτων.
Ρεπορτάζ Πελοπίδας Ποντίκας