Έντονες αντιπαραθέσεις βουλευτών στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Ομαλή διεξαγωγή της πρωινής και μεσημεριανής συνεδρίασης
Με διάθεση σύμπνοιας κινήθηκε σε γενικές γραμμές η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων σχετικά με το θέμα των παρατάξεων σε αντίθεση με το θέμα της φύλαξης του πανεπιστημιακού χώρου όπου υπήρξαν διαφωνίες. Στο δεύτερο μέρος της διαδικασίας έγιναν ανεπίσημες συζήτησεις με σκοπό την επεξεργασία του νομοσχεδίου και ξεκίνησε η παρουσίαση των τροπολογιών και η ψήφισή τους. Λίγο πριν το διάλειμμα ομόφωνα υπερψηφίστηκε η τροπολογία 1A στο άρθρο 1 παρ. 4.
”Προωθείτε την τρομοκρατία”
Βαριές κατηγορίες έριξε, κατά τη διάρκεια της τρίτης και καθόλου ήπιας συνεδρίασης, ο βουλευτής της Σοσιαλιστικής Δύναμης Πανουργιάς Παπαϊώαννου στη Φιλελεύθερη Κίνηση με αφορμή τη δήλωση της Τομεάρχη Χρύσας Κολοκούρη. Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής είπε “η κ. Κολοκούρη μίλησε για πανεπιστημιακή αστυνόμευση καθώς και για παρουσία δικαστικών αρχών μέσα στη Γενική Συνέλευση, γεγονός που αποκλείει την πανεπιστημιακή ελευθερία. Η τρομοκρατία αυτού του είδους είναι ενάντια στις αρχές μας και το γεγονός ότι η ίδια αρνείται να απαντήσει ουσιαστικά στις ερωτήσεις μας με προσχήματα υποδεικνύει τους σκοπούς της Κ.Ο.Ελπίζουμε όμως να βρεθεί μια χρυσή τομή μέσω του διαλόγου “.
Η κ. Κολοκούρη με τη σειρά της απάντησε ότι “αρνούμαστε κατηγορηματικά τις μομφές περί τρομοκρατίας, το κόμμα δεν έχει ακόμη παρουσιάσει όλες τις θέσεις του “.
Στην τρίτη συνεδρίαση οι ψηφοφορίες συνεχίστηκαν και οι διαφορές έγιναν αισθητές. Πολλές ήταν οι διαφωνίες σχετικά με τα άρθρα 2, 3 και 4 του νομοσχεδίου τα οποία πέρασαν με τροποποιήσεις ενώ δεν έλειψαν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών.
Θύελλα ατιδράσεων προκάλεσε η ψήφιση του άρθρου 3 παρ. 3. καθώς “ντρέπομαι για λογαριασμό της Βουλής” δήλωσε οργισμένη η βουλευτής της ΕΝ.ΑΡ Μιράντα Παπαδοπούλου, μετά την ψήφιση της διάταξης αυτής, καθώς η εισήγησή της για κατάργηση του άρθρου απορρίφθηκε από την ολομέλεια της επιτροπής.
Συγκεκριμένα έκανε τις εξής δηλώσεις: “Ψηφίστηκε μια διάταξη, η οποία απαγορεύει οποιαδήποτε δραστηριοποίηση των φοιτητικών ομάδων στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης. Θεωρώ πώς παρά την πρόθεσή, που ενδεχομένως υπήρχε να δοθεί λύση στο πρόβλημα που επικρατεί σε επίπεδο παρατάξεων στο πανεπιστήμιο, το οποίο και δεν είναι ανεκτό, η απαγόρευση αυτή είναι το λιγότερο ανελεύθερη. Και λέω τούτο, διότι έτσι γεννιούνται πολλά ερωτήματα και αν όχι φόβος, τότε σίγουρα θλίψη. Τέλος, θέλω να επισημάνω πως το περιεχόμενο της είναι αρκετά ασαφές γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους”.