Αναθεώρηση ή παραμονή στη σιγουριά του κατεστημένου;
Η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ξεκίνησε σήμερα με την ανάλυση της αναθεωρημένης μορφής του άρθρου 108, ενός άρθρου που θεωρείται σχετικά “ασφαλές” και ακίνδυνο όσον αφορά το ξέσπασμα συγκρούσεων. Η επιχειρηματολογία υπέρ της τροποποίησης κινήθηκε γύρω από τη σημασία της μεταβολής του όρου “απόδημος”, ώστε να συμπεριλάβει τους Έλληνες αυτόχθονες, για παράδειγμα της Κύπρου και της Κωνσταντινούπολης, των οποίων η ψήφος είναι σημαντική για το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας. Τελικά, η τροπολογία υπερψηφίστηκε παρά τις αντιρρήσεις του Εθνικού Κινήματος.
Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο άρθρο 106, και συγκεκριμένα στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες από βουλευτές της Φιλελεύθερης Κίνησης και της Σοσιαλιστικής Δύναμης.
Υπέρ της τροποποίησης αναφέρθηκαν τα εξής επιχειρήματα: Το Σύνταγμα οφείλει να εσωκλείει όλες τις απόψεις. Καινοτομία επίσης αποτελεί η θεσμοθέτηση Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ στην τροποποίηση εμπεριέχονται ρήτρες που εξασφαλίζουν τη μη παραβίαση του εργατικού δικαίου. Στα πλεονεκτήματα αναφέρθηκε επιπλέον η θεσμοθέτηση χαρακτηριστικών μεικτής οικονομίας. Κατά της τροποποίησης καταφέρθηκε βουλευτής του Εθνικού Κινήματος, της οποίας η επιχειρηματολογία κινήθηκε γύρω από τη σπουδαιότητα της παραγράφου 5. Αξιοσημείωτη είναι επίσης, η στάση της Ενωμένης Αριστεράς, της οποίας η αντίθεση στην τροπολογία βασίστηκε στις παραγράφους 3 έως 5, οι οποίες διασφαλίζουν την παρέμβαση του κράτους στις επιχειρήσεις, καθώς και στην χρησιμότητα του θεσμού αυτού. Η τροπολογία τελικά δεν έγινε δεκτή, το ίδιο και η αντίστοιχη πρόταση του πρωθυπουργού, αφού απορρίφθηκαν μετά από ψηφοφορία.
Υπό την πίεση του χρόνου, η συζήτηση εξακολούθησε στρεφόμενη γύρω από την πρόταση που κατατέθηκε από βουλευτές της Ενωμένης Αριστεράς και της Σοσιαλιστικής Δύναμης πάνω στο Άρθρο 110. Εντύπωση προκάλεσε η καινοτομία με την πρόβλεψη δημοψηφίσματος, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι διατηρείται ο αυστηρός χαρακτήρας του Συντάγματος. Τελικά όμως, τα επιχειρήματα κατά της πρότασης επικράτησαν, κινούμενα γύρω από την εναντίωση με την κρατούσα συνταγματική τάξη και οδήγησαν στην καταψήφιση της πρότασης. Την ίδια ακριβώς τύχη είχε και η πρόταση του πρωθυπουργού.
“Η Ενωμένη Αριστερά σύσσωμη και ισχυρή μπλόκαρε την αντιλαϊκή τροποποίηση του άρθρου 106 του Συντάγματος που προωθούσε κινεζοποίηση περιοχών της χώρας. Η Ενωμένη Αριστερά δηλώνει έτοιμη να μπλοκάρει οποιοδήποτε αντιλαϊκό άρθρο της Κυβέρνησης, που στόχο έχει την εξαθλίωση των κοινωνικών στρωμάτων και τη απαλοιφή βασικών δημοκρατικών αντιλήψεων.”, δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου της Ενωμένης Αριστεράς, κ. Κωνσταντίνος Κούρτελης.
Δάφνη Αναστασοπούλου για την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος