Σε νέα ρότα το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Ασφάλειας
Τρία χρόνια έχουν περάσει από την ψήφιση και εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου για το πανεπιστήμιο. Σε αυτόν τον νέο νόμο, όπως και στις προηγούμενες προσπάθειες αναγνωρίζουν σαν κεντρικό πυλώνα τους, την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου.
Ο θεσμός αυτός έχει στοχοποιηθεί πολλάκις ως υπαίτιος για την υπόθαλψη της ανομίας, των παθογενειών εντός του πανεπιστημίου, καθώς και για την, υποθετικά, προσθετική του δράση στη διόγκωση τηςπαραβατικής συμπεριφοράς εντός και εκτός του πανεπιστημίου.
Τρία χρόνια τώρα, αποδεικνύεται το άστοχο αυτού του ισχυρισμού. Το άσυλο καταργήθηκε, η αστυνομία επεμβαίνει, η παραβατική συμπεριφορά όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αναπαράγεται αυτούσια. Η παρουσία λοιπόν των αστυνομικών δυνάμεων μάλλον παρακωλύει την εκπαιδευτική, ερευνητική και πολιτική/πολιτισμική δραστηριότητα παρά την προστατεύει ή τη διευκολύνει.
Στην πράξη, η κατάργηση του ασύλου του πανεπιστημίου έχει απορριφθεί και επιπροσθέτως, απονομιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση.
Το άσυλο, λοιπόν, και η πολιτική του αποστολή αναγνωρίζεται ως συστατικό στοιχείο της δομής του πανεπιστημίου και, η ΕΝ.ΑΡ., σύσσωμη, ενωμένη και αριστερή, θα αγωνιστεί για τη νομική επαναθεσμοθέτηση του και την προσφορά του, πάλι, πίσω, στο κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία.
Όσοι ψάχνουν να βρουν, στο άσυλο την αιτία της αντικοινωνικής δράσης και συμπεριφοράς, θα πρέπει, να την αναζητήσουν αλλού. Μια καλή αρχή αποτελούν οι όλο και αυξανόμενες ανισότητες, που κλιμακώνουν οι κυβερνητικές πολιτικές.
Γιαννάκης Δημήτριος, εκπρόσωπος τύπου ΕΝ.ΑΡ
Αρετάκης Δημήτρης, τομεάρχης ΕΝ.ΑΡ, μορφωτικών υποθέσεων
Το παρόν, αποτελεί συνδιαμορφωμένη άποψη και επίσημη θέση του συνόλου της ΕΝ.ΑΡ στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων.