Αυλαία στην Αναθεώρησης με συναίνεση
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ξεκίνησε με την ανάγνωση όλων των άρθρων της πρότασης αναθεώρησης. Πρώτος από όλους τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός, Γεώργιος Ευγενίδης, ο οποίος έκανε αναδρομή στην πρώτη ημέρα του ΜΒΕ και στο κάλεσμα που είχε απευθύνει στους βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων, να υπερβούν τις διαχωριστικές γραμμές και να συγκλίνουν με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου για την χώρα. Η σύγκλιση δυστυχώς δεν επετεύχθη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, ο οποίος κατέκρινε την καταψήφιση της πρότασης για το Άρθρο 32, σχετικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την υπερψήφιση του Άρθρου 88 για την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, καθώς και την καταψήφιση της πρότασης για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στο Άρθρο 16. Στα θετικά, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων απαρίθμησε την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του ακαταδίωκτου, τη διατήρηση του Άρθρου 110 για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και τη θέσπιση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.
Έπειτα, τον λόγο πήραν οι τομεάρχες των κοινοβουλευτικών ομάδων. Πρώτη η Ανδρομάχη Ορφανίδου, τομεάρχης του Εθνικού Κινήματος, κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να συνταχθούν με τις θέσεις του κόμματός της, τονίζοντας την προσήλωση στα ιδανικά τους: “πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια”. Συνέχισε τονίζοντας την άμεση σύνδεση των Ελλήνων με την ορθόδοξη πίστη, αναφερόμενη στο άρθρο 3, που προβλέπει τον διαχωρισμό κράτους κι εκκλησίας, αφού, κατά τα λεγόμενά της, η πλειοψηφία του λαού δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι.
Ακολούθησε ο λόγος της Χριστίνας Κολοτούρου, τομεάρχου της Φιλελεύθερης Κίνησης, η οποία, δήλωσε χαρούμενη για την ομόφωνη σχεδόν υπερψήφιση της τροπολογίας για την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και για τη ριζική μεταβολή του νόμου περί ευθύνης βουλευτών, τα οποία εισηγήθηκε το κόμμα της. Όσον αφορά την τροποποίηση του άρθρου 16, της οποίας υπέρμαχοι ήταν οι βουλευτές της Φιλελεύθερης Κίνησης και η οποία καταψηφίστηκε, η τομεάρχης δήλωσε ότι τα υπόλοιπα κόμματα εθελοτυφλούν, βασισμένα σε “πολιτικές αερολογίες”.
Στη συνέχεια, η Κατερίνα Στασινοπούλου, τομεάρχης της Σοσιαλιστικής Δύναμης, έκανε λόγο για το Άρθρο 3, ξεκαθαρίζοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να έχει θρησκευτικό χαρακτήρα. Μίλησε για την ένθερμη υποστήριξη του κόμματός της στις ρυθμίσεις που καταργούν το ανεύθυνο και το ακαταδίωκτο των βουλευτών, καθώς και στην πρόβλεψη του Συνταγματικού Δικαστηρίου και σε κάθε ρύθμιση που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του κράτους.
Ο Ελευθέριος Χαλκιαδάκης, τομεάρχης της ΕΝ.ΑΡ., μεταξύ άλλων χαρακτήρισε ως “αυτονόητες” τις ρυθμίσεις των άρθρων 3 και 59. Τόνισε τη σπουδαιότητα της κατάργησης της ασυλίας κι ευχαρίστησε το Εθνικό Κίνημα για τη συνεργασία πάνω στο άρθρο 16. Επιπροσθέτως, στάθηκε στο Άρθρο 106, υποστηρίζοντας ότι η καλή συνεργασία των κομμάτων απέτρεψε την επικράτηση “τριτοκοσμικής κατάστασης”.
Η διαδικασία εξακολούθησε με τους βουλευτές να εκφέρουν τόσο την προσωπική τους άποψη τους, όσο και τη θέση των κομμάτων τους πάνω στα προς αναθεώρηση άρθρα, Τα θέματα που αναμφίβολα απασχόλησαν περισσότερο τους βουλευτές ήταν ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους και η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων.
Κατόπιν, ήρθε η σειρά των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων να τοποθετηθούν πάνω στα προς αναθεώρηση άρθρα. Στο σύνολο, οι τέσσερις πρόεδροι δήλωσαν ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο ο καθένας για τα επιμέρους προβλήματα που είχαν εντοπίσει. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε ξανά λόγο για τα φλέγοντα ζητήματα της αναθεώρησης, λαμβάνοντας και θέση πάνω στα ζητήματα που έθιξαν οι προλαλήσαντες.
Συμπερασματικά, η συζήτηση στην Ολομέλεια έδωσε την ευκαιρία στους βουλευτές της Επιτροπής Αναθεώρησης να εκφράσουν τη γνώμη τους ενώπιον του συνόλου των βουλευτών. Με τη σειρά της η Ολομέλεια ενέκρινε όλα τα προς αναθεώρηση άρθρα, πλην του 89. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε κλίμα αισιοδοξίας και με την πεποίθηση ότι το αναθεωρημένο Σύνταγμα ανταποκρίνεται στη βούληση και τις ανάγκες του ελληνικού λαού, επιφέροντας έναν αέρα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού.
Ρεπορτάζ Δάφνη Αναστασοπούλου