ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Καμία απάντηση

  1. Ο/Η Μανθος λέει:

    Μαλλον νομιζεις οτι ζεις στις ΗΠΑ.
    Εδω υπαρχει κυριαρχη κουλτουρα, οχι χωνευτηρι.

  2. Ο/Η Θάνος Βασιλείου, ΕΝΑΡ λέει:

    Σε μια εποχή που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε κράτος διαφορετικό από το εθνικό κράτος καταγωγής τους, τα εκπαιδευτικά συστήματα οφείλουν να παρέχουν μόρφωση μονάχα της κυρίαρχης κουλτούρας? Οι Έλληνες της ομογένειας δεν θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να ιδρύσουν τα δικά τους σχολεία, ή να έχουν έστω δικαίωμα έκφρασης των πολιτισμικών τους χαρακτηριστικών στα σχολεία της χώρας που διαμένουν?

    Βέβαια οι ρητορικές ερωτήσεις είναι μονάχα επίκληση στο συναίσθημα. Άρα:
    Ο δυτικός πολιτισμός και το Σύνταγμα μας κατοχυρώνουν την ελευθερία και την ισότητα σε κάθε έκφανση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Μία από αυτές τις εκφάνσεις είναι και η εκπαίδευση. Το δικαίωμα έκφρασης της κουλτούρας των μειονοτήτων, το δικαίωμα άρνησης από την πλευρά τους της κυρίαρχης κουλτούρας και η υποχρέωση του κράτους να μεταχειρίζεται ισότιμα όλους τους διαμένοντες σε αυτήν, πηγάζουν από αυτές τις αξίες. Ειδικά σε μια κοινωνία παγκοσμιοποιημένη, αφού είμαστε και πολίτες του κόσμου και οι διεθνείς εξελίξεις μας επηρεάζουν πάρα πολύ και άμεσα σήμερα.

    Και για να το θέσουμε απλά: Κανείς δεν υποστηρίζει την μη έκφραση του ελληνικού πολιτισμού στην εκπαίδευση, αντίθετα αυτή είναι κομμάτι του πανέμορφου παγκοσμίου παζλ πολιτισμών. Γι’αυτό θεωρώ ότι οφείλει να προβάλλεται και να διαφυλάσσεται στην ελληνική εκπαίδευση. Πάντα σε συνδυασμό με την ισότιμη προβολή όλων των άλλων πολιτισμών, ειδικά σε σχολικά περιβάλλοντα με αλλοεθνείς. Απώτερος σκοπός είναι η εκπαίδευση να παρέχει συνολική οπτική της ιστορίας και των πολιτισμών του πλανήτη μας, και να διδάσκει την φιλία και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών του κόσμου.

  3. Ο/Η Ευγενία Φαραζά λέει:

    Μάνθο ίσως και να έχεις δίκιο.Ίσως να νομίζω ότι ζω στις ΗΠΑ, γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ζω σε μια χώρα τον 21ο αιώνα με αναχρονιστικές και παρωχημένες αντιλήψεις, που ακόμα δακτυλοδείχνει τον αλλοδαπό, κατακρίνει το διαφορετικό και αρνείται να ανοίξει τους ορίζοντές της. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ζω σε μια χώρα όπου ένα 15χρονο θα δείρει έναν συνομήλικό του, επειδή είναι από άλλη χώρα και επειδή του έχουν σχηματίσει εσφαλμένα την εντύπωση ότι είναι υποδεέστερος του. Όπως τονίζει και το άρθρο 2 παρ.1 του Συντάγματος “ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας”. “Του ανθρώπου”, όχι μόνο “του Έλληνα”. Οπότε ας αποβάλουμε τις ιδέες περί κυρίαρχης κουλτούρας και ανωτερότητας, γιατί αυτές κρατούν τα μυαλά μας στάσιμα και μας δημιουργούν την αίσθηση ότι είμαστε “εμείς” και όλοι οι άλλοι. Το ότι θα υπάρχει ένα ψηφιδωτό περισσότερων πολιτισμών σε ένα σχολείο αυτό δε σημαίνει ότι δημιουργείται κίνδυνος αλλοίωσης της ελληνικής κουλτούρας και του ελληνικού πολιτισμού.Αυτές είναι αδιανόητες τάσεις ξενοφοβίας. Είμαστε όχι μόνο Έλληνες πολίτες, αλλά και Ευρωπαίοι πολίτες και πολίτες του κόσμου και είναι καιρός να εκσυγχρονιστούμε και να αποβάλλουμε οποιαδήποτε “κομπλεξ” ως λαός.