Δεύτερη Μέρα τροποποιήσεις και συζήτηση σχετικά με τα Άρθρα 7 με 11
Το απόγευμα της δεύτερης μέρας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων συζητηθήκαν τα Άρθρα 7 με 11. Στο Άρθρο 7, περί του Δικαιώματος Ψήφου των απόδημων Ελλήνων, είχε γίνει μία εκτενής συζήτηση ανάμεσα στα Κόμματα της Βουλής, για τη διαφωνία της Ενωμένης Αριστεράς (ΕΝΑΡ) για το παρόν Νομοσχέδιο.
Το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς δηλώνει πως οι Έλληνες του Εξωτερικού είναι πιθανόν να μην έχουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της Ελλάδας του σήμερα, τις εργατικές συνθήκες και κατ’ επέκταση τις γενικότερες συνθήκες διαβίωσης. Συνεπώς, υποστηρίζουν πως το πιθανότερο είναι η ψήφος αυτή να μην είναι αντιπροσωπευτική. Παρ’ όλα αυτά, δήλωσαν πρόθυμοι να ακούσουν με διαλλακτικότητα, όσα έχουν ειπωθεί από τα αντίθετα κόμματα. Ο βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς κ. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε πως οι συνθήκες, οι οποίες ζουν οι Έλληνες του Εξωτερικού δε συνάδουν με τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η ψήφος τους να μην έχει την ίδια βαρύτητα. Η Εν. Αρ. θα φέρει τους ανθρώπους αυτούς πίσω μέσω της υγείας, της παιδείας και της οικονομίας και όχι μέσω μίας ψήφου.
Ο βουλευτής της Φιλελεύθερης Κίνησης, κ. Νίκος Καραμέας σε σχετική απάντηση του στον βουλευτή της ΕΝΑΡ, δήλωσε πως η πρόταση του Κόμματος της Αριστεράς περιέχει γενικεύσεις, ενώ δήλωσε: «Οι Έλληνες του Εξωτερικού εκπέμπουν την Ελληνική παιδεία, αναδεικνύουν ένα υψηλό αξιακό σύστημα και μεταλαμπαδεύουν σε πολίτες τρίτων κρατών σπουδαίες αντιλήψεις. Κρίνεται αδήριτη ανάγκη να αναδιαμορφωθεί η κατάσταση εντός της επικράτειας προκειμένου να επαναπατριστούν και να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της κοινωνίας, της κοινωνίας, που τους χρειάζεται.» Η συλλογική πλειοψηφία υποστήριξε πως, όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός του εκλογικού σώματος, τόσο πιο άρτιο και αξιοκρατικό θα είναι το αποτέλεσμα, που θα εισπράξουμε. Ο βουλευτής της Φι. Κι., Εμμανουήλ Πανανάς, δήλωσε πως επιτακτική ανάγκη αποτελεί η δημιουργία επιτροπής προστασίας του απόδημου ελληνισμού.
Σχετικά με το Άρθρο 9 περί της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και της διαφάνειας των οικονομικών τους, η απόφαση χαιρετίστηκε ομόφωνα από όλα τα πολιτικά κόμματα. Κατά την ανακοίνωση, η ψήφιση ήταν παμψηφεί και διεπράχθη σε ένα πανηγυρικό κλίμα. Ο βουλευτής του Εθνικού Κινήματος κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε πως η απόφαση αυτή αποτελεί «μια πολύ καλή συνεννόηση με όλα τα πολιτικά κόμματα για την ανόρθωση του πολιτικού συστήματος. Στο συγκεκριμένο Άρθρο να αφήσουμε απέξω τις ιδεολογικές μας διαφορές και να ενωθούμε για το κοινό καλό. Δίνουμε αξία στα κόμματα και ενισχύουμε τη διαφάνεια. Όλοι έχουμε τις διαφορές μας αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε τις αρχές και τις αξίες αυτού του άρθρου.»
Αναφρικά με το Άρθρο 10 και το εκλογικό σύστημα στις δημοτικές εκλογέ, καταπατήθηκε η τροπολογία. Μία χαρακτηριστική δήλωση σχετικά με το θέμα ήταν «Κάθε συνδυασμός στο ψηφοδέλτιό του, ορίζει στο πάνω μέρος του υποψήφιο δημάρχου του τους αντιδημάρχους του, οι οποίοι εκλέγονται ενιαία με δεσμευμένους συνδυασμούς και αλφαβητικά τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται με το σύστημα των σταυρών προτίμησης.» . Η συγκεκριμένη τροπολογία ήταν αυτή που συζητήθηκε πιο πολύ από τα πολιτικά κόμματα και έχει ψηφιστεί.
Στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, γενικότερα η δεύτερη μέρα κύλησε σε ένα κλίμα σύμπλευσης απόψεων της πλειοψηφίας. Τα πολιτικά κόμματα χαίρουν συνεργασίας και διαλλακτικότητας, ενώ τα νομοσχέδια εγκρίθηκαν σε ένα συλλογικό κλίμα απόψεων.
Αλεξάνδρα Πάυλου