ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Σημαντικό ρόλο στο στη Βουλή παίζει η επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης καθώς επεξεργάζεται και εξετάζει ή ψηφίζει νομοσχέδια και προτάσεις νόμων. Στο συνέδριο μας, υπάρχουν τέσσερα κόμματα και το καθένα, όπως είναι λογικό, έχει την παραπάνω επιτροπή. Η επιτροπή κάθε κόμματος έχει δώσει τρεις προτάσεις-θέσεις που αφορούν τη δημόσια τάξη στην Ελλάδα, τα κρητήρια απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας και τους λαθρομετανάστες. Ας αναλύσουμε όμως με τη σειρά τις θέσεις των κομμάτων.
Αρχικά, το κόμμα «Ενωμένη Αριστερά» θεωρεί πως τη στιγμή που το έγκλημα απειλεί τη δημόσια τάξη και τον Έλληνα πολίτη η αστυνομία δε κάνει τις σωστές κινήσεις και δίνει βαρύτητα στους λαθρομετανάστες οι οποίοι πολλές φορές δεν φέρουν ευθύνη. Αντίστοιχα, το κόμμα «Σοσιαλιστική Δύναμη» θεωρεί πως η αστυνομία δεν συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της, με αποτέλεσμα η δημόσια τάξη να μην εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών της. Ακόμη, απειλή για τη δημόσια τάξη αποτελεί μία μερίδα παράνομων μεταναστών, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπιστούν μακριά από εθνικισμούς και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Άλλωστε άνθρωποι είναι και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους απαξιώνει λόγω εθνικότητας. Στη συνέχεια, η θέση του «Εθνικού Κινήματος» υποστηρίζει ότι τη στιγμή που η εγκλιματικότητα αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, με κύριο αίτιο την ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών οι αστυνομικοί μένουν αμέτοχοι και είναι απλή παρατηρητές της κατάστασης. Τέλος η «Φιλελεύθερη Κίνηση» δηλώνει πως η αστυνομία λαμβάνοντας υπόψιν της τους νόμους της Πολιτείας πρέπει να επεμβαίνει σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα και το Υπουργείο να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει η παράνομη λαθρομετανάστευση.
Όσον αφορά την ελληνική ιθαγένεια, η «Ενωμένη Αριστερά» βρίσκει τα κριτήρια σωστά με εξαίρεση σημεία όπου το πολιτικό κόστος αντιβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καλόπιστη ένταξη των αλλοδαπών στον ελληνικό κοσμό. Η θέση της «Σοσιαλιστικής Δύναμης» βρίσκει τα κριτήρια ορθά, χωρίς όμως να αποκλείει μικρές διορθωτικές κινήσεις. Παράλληλα το «Εθνικό Κίνημα» δηλώνει πως τα κριτήρια καθιστούν την Ελλάδα ΄κέντρο υποδοχής αναρίθμητων μεταναστών’ και η αναμόρφωση τους κρίνεται απαραίτητη ενώ η «Φιλελεύθερη Κίνηση» θεωρεί απαραίτητη τη διόρθωση τους προς το αυστηρότερο σε σημεία όπου παρατηρείται χαλαρότητα και προχειρότητα.
Το τελευταίο ζήτημα των επιτροπών κάθε κόμματος αφορά τους λαθρομετανάστες. Και τα τέσσερα κόμματα έχουν μία κοινή γραμμή πορείας καθώς αναφέρουν πως όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας πρέπει να απελαθούν. Συγκεκριμένα η «Ενωμένη Αριστερά» προτείνει να δοθεί ελληνική ιθαγένεια σε όσουν πληρούν τα κριτήρια και δεν έχουν κάποια εγκλιματική δραστηριότητα ενώ οι υπόλοιποι πρέπει να επαναπροωθηθούν. Οφείλουν όμως οι υπεύθυνοι να βρουν πρώτα λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο εις βάρις των κυκλωμάτων που τους προωθούν, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η θέση της «Σοσιαλιστικής Δύναμης» υποστηρίζει την απέλαση όσων δεν πληρούν τα κριτήρια με κάποια χρηματική βοήθεια, λύση – μονόδρομος. Τέλος, το «Εθνικό Κίνημα» και η «Φιλελεύθερη Κίνηση» έχουν ίδιες θέσεις. Θέλουν την άμεση απέλαση των ήδη υπάρχοντων μεταναστών, μόνο που η δεύτερη προτείνει και την παροχή μικρής χρηματικής βοήθειας.
Σε γενικές γραμμές και τα τέσσερα κόμματα έχουν παρόμοιες θέσεις. Άλλωστε τα προβλήματα της χώρας είναι τα ίδια, κοινά για όλους και όλοι θέλουν να βρεθεί μία λύση, χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους αντιπαλότητα. Γι’ αυτόν ακριώς το λόγο και το συνέδριο πρόκειται να διεξαχθεί κάτω από ήρεμες συνθήκες συζήτησης, παράδειγμα προς μίμιση από κάθε Βουλευτή που θεωρεί πρέπον τις φωνές σε «αντίπαλα» κόμματα είτε μέσα στη Βουλή είτε σε κάποια εκπομπή, στο πάνελ.