Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου: Η πρώτη ημέρα «στο μικροσκόπιο»
Από το κτίριο της Παλιάς Βουλής δόθηκε το «σήμα» έναρξης των διαδικασιών της Ζ’ Συνόδου του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν και οι εργασίες της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να συζητούν τις κατατεθειμένες τροπολογίες.
Αρχικά, στο πλαίσιο της επίσημης συζήτησης του Άρθρου 1 του Νομοσχεδίου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις ξένες άμεσες επενδύσεις κατατέθηκε μια τροπολογία. Σύμφωνα με τους εισηγητές της υπάρχουν «ατέλειες» του Άρθρου 1, καθώς θα έπρεπε να τονίζεται ο σκοπός της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και να προβλέπονται μεγέθη που να προσιδιάζουν στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, τα οποία να είναι ευκολότερα προσεγγίσιμα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν υπέρ της εν λόγω τροπολογίας, παρόλο που η Ενωμένη Αριστερά και η Σοσιαλιστική Δύναμη τάχθηκαν κατά.
Έπειτα, όσον αφορά το Άρθρο 2 κατατέθηκαν δύο τροπολογίες προκαλώντας έντονες συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων. Στην πρώτη τροπολογία, για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στον τομέα των υπηρεσιών της υγείας και της εκπαίδευσης, ο Υπουργός της Επιτροπής, κ. Λίκας, υποστήριξε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δικαιολογητικές βάσεις ύπαρξης των συγκεκριμένων συντελεστών. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν θεώρησε συνετή την διαγραφή αυτού του Άρθρου, λαμβάνοντας υπόψιν ως σημαντικό παράγοντα την παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια για τον προσδιορισμό των φόρων, ιδιαίτερα για τον τομέα της ναυτιλίας. Δεν παρέλειψε, ακόμα, να συγχαρεί όσους πρότειναν ευνοϊκότερη φορολόγηση για τις υπηρεσίες υγείας επισημαίνοντας παράλληλα πως μια τέτοια ρύθμιση δε θα ήταν δυνατόν να ανταποκριθεί στα σημερινά ελληνικά δεδομένα. Εν τέλει, η τροπολογία αυτή απορρίφθηκε.
Στο επόμενο στάδιο συζητήθηκε η δεύτερη τροπολογία για το Άρθρο 2 θέτοντας το ζήτημα διαφορετικής φορολόγησης για τις παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός διατύπωσε τις ανησυχίες του για τον καθορισμό ιδιαίτερα νευραλγικών περιοχών με γενικό τρόπο. Η τροπολογία αυτή, τελικά, απορρίφθηκε με μια ανατρεπτική εξέλιξη, καθώς φάνηκε να κρίνεται από τα τρία «παρών» Βουλευτών της Φιλελεύθερης Κίνησης, παρά την θετική στάση της πλειοψηφίας του κόμματος απέναντι στην τροπολογία.
Καλογερίδου Έλενα και Αναίς Μπόλη