Ενωμένη Αριστερά 2015
Πολιτική λέγεται ότι είναι η τέχνη της διαμεσολάβησης για την εξυπηρέτηση κοινωνικών συμφερόντων και αιτημάτων. Αν αυτό είναι σωστό, ως αριστερά ορίζεται ο χώρος εκείνος που υπερασπίζεται πολύ συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και μάχεται για τις ανάγκες τους. Οι ομάδες αυτές δεν είναι παρά “κολασμένοι” της γης: οι αδύναμοι και καταπιεσμένοι, ανεξαρτήτως χρώματος,
θρησκείας, φύλου, εθνικότητας.
Η κοινωνία δεν είναι ένα ενιαίο σύνολο, καθώς υπάρχουν εντός της δυνάμεις με διαφορετικά υλικά συμφέροντα και επιδιώξεις, με βάση το ρόλο που αυτές έχουν στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικοοικονομικής διαίρεσης εμείς παίρνουμε σαφώς θέση υπέρ των αδυνάμων, υπέρ του κόσμου της εργασίας, των χαμηλόμισθων, των ανέργων, των φοιτητών, των “διαφορετικών”
Ως Ενωμένη Αριστερά,λοιπόν,πυξίδα μας είναι ακριβώς η διαμεσολάβηση υπερ των παραπάνω ομάδων. Θέλουμε να είμαστε κόμμα με ταξικό πρόσημο.
Με βάση αυτή την τοποθέτηση, στόχος μας είναι να δώσουμε το στίγμα μας σε καθένα απ τα τέσσερα τελικά νομοσχέδια. Αυτό συνεπάγεται ότι θα κατέλθουμε στη Βουλή με πολύ συγκεκριμένες στοχεύσεις.
Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να επιβεβαιώσουμε τα στερεότυπα της κοινής δόξας για την αριστερά: δεν είμαστε ένα κόμμα που θα λέει ΌΧΙ ΣΕ ΌΛΑ από αυτοματισμό ή φετίχ.
Ούτε όμως θα αφήσουμε να περάσουν αντιδραστικά νομοσχέδια αμαχητί. Αν κάποιοι περιμένουν μια συμβιβασμένη αριστερά, θα απογοητευτούν πολύ γρήγορα.
Με βάση λοιπόν την ημερησία διάταξη, βασικές μας στοχεύσεις φέτος είναι
α) Πλήρης απασχόληση για όλους με όρους αξιοπρέπειας με το ξήλωμα των μνημονιακών νόμων και την προστασία των εργαζομένων. Το σημαίνον που συνοψίζει την οικονομική πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, δεν ειναι άλλο από το περίφημο “μνημόνιο”. Μας είπαν ότι είμαστε ασθενείς και πως αυτό είναι το αντίδοτο. Η πραγματικότητα όμως απέχει παρασάγγας. Το μνημόνιο ως μίγμα συγκεκριμένων πολιτικών που αφορούν κάθε έκφανση της ζωής μας, μόνο διαιωνίζει την κρίση.
Η κρίση είναι αν μη τι άλλο μια ευκαιρία. Και αυτό αποδεικνύεται από το μεροληπτικό των πολιτικών του μνημονίου. Είναι μια ευκαιρία κάποιοι να κερδίσουν πολλά. Και είναι οι ίδιοι που κέρδιζαν και πριν απ’ αυτό. Έτσι η φράση του Τζουζέπε Τομάζι ντε Λαμπεντούζα στο έργο του il gattopardo “αλλάζουμε τα πάντα προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα” ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλη.
Η μεροληπτικότητα του προδίδεται κι απ το γεγονός ότι πέρα απ τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ελλήφθησαν και μέτρα που απορρύθμισαν πλήρως τις σχέσεις εργασίας καταρακώνοντας τους εργαζομένους. Το μωσαϊκό αυτό των μνημονιακών αντεργατικών νόμων θα αποτελέσει παρελθόν όσο περνάει απ’ το χέρι μας.
β) Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους – Ισότητα ευκαιριών στην τριτοβάθμια για όλους τους νέους.Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα. Και γι’ αυτό κρίνουμε ότι πρέπει να παρέχεται μόνο απ το κράτος. Κρίνουμε ότι τυχόν ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα δημιουργήσουν φοιτητές δύο κατηγοριών όπως δυστυχώς έχει συμβεί ήδη αντίστοιχα στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ως Ενωμένη Αριστερά θέλουμε όλοι να έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη γνώση. Ως εκ τούτου θα επιδιώξουμε τη συγκρότηση ενός ισχυρού, δημοκρατικού και καταξιωμένου δημοσίου πανεπιστημίου που θα υποστηρίζεται γενναιόδωρα απ το κράτος.
γ) Πλήρης ένταξη κι εξίσωση των ομόφυλων ζευγαριών με τα ετερόφυλα. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ελληνική κοινωνία είναι μια αρκετά συντηρητική κοινωνία. Δεν πιστεύουμε όμως ότι περιλαμβάνεται στην ίδια κατηγορία με τη Ρωσία, το Ιράν, την Ουγκάντα και το Κατάρ. Τι ενώνει τις ως άνω χώρες; Η ομοφοβία. Η Ελλάδα δεν είναι μια ομοφοβική χώρα παρά το γεγονός ότι σίγουρα έχει περιθωριακά ακραία συντηρητικά στοιχεία. Στη βάση αυτή η ένταξη και η προστασία των ομόφυλων ζευγαριών στην ελληνική κοινωνία είναι κάτι που έπρεπε να χει γίνει εδώ και καιρό. Ίσα δικαιώματα στο γάμο, στην υιοθεσία, ίσα δικαιώματα στη ζωή. Η ομοφυλοφιλία είναι κάτι φυσικό που συμβαίνει σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες και σε χιλιάδες είδη ζωής. Και ως τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε.
δ) Ένταξη της μειονότητας με όρους ισότητας, ελευθερίας και σεβασμού του διαφορετικού. Ένα πράγματι πολύ δύσκολο ζήτημα, όπως αυτό που φιλοδοξεί να λύσει το νομοσχέδιο του Υπουργού Δημοσίας Τάξης, θέλει σύναιση, ριζοσπαστισμό και αποφασιστικότητα. Θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος να εγκολπωθεί η μειονότητα της Θράκης περνάει μέσα από το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας και τη ριζική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μοντέλου της περιοχής. Πρόθεση μας είναι ο απόλυτος σεβασμός όσων επιλέγουν τη διαφορετικότητα πάντα όμως σε συνάρτηση με το δημόσιο συμφέρον.
Καλούμε τις υπόλοιπες Κ.Ο. να κατέλθουν στον κοινοβουλευτικό στίβο δίχως ιδεοληψίες και ταμπού, με ειλικρινή διάθεση για διάλογο και αληθινά αποτελέσματα.
Δημήτρης Μανωλίδης
Επικεφαλής ΕΝΑΡ
Νομική ΑΠΘ