“Επιτέλους βρίσκουμε ένα modus vivendi, Κων/νος Τομαράς”
Σε έντονους ρυθμούς κινήθηκε η δεύτερη συνεδρία της Επιτροπής για την Αναμόρφωση του Συστήματος της Εθνικής Άμυνας. Η Σοσιαλιστική Δύναμη, ισχυριζόμενη πως υπήρξε παρανόηση στην χθεσινή ψηφοφορία για την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα στο άρθρο 5, ζήτησε επανεξέταση του ζητήματος, όμως το Προεδρείο μετέθεσε την συζήτηση στο μέλλον.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Νίκος Μάλαμας δήλωσε στο Infocracy ότι “τα κόμματα φαίνονται διατεθειμένα να συμφωνήσουν σε πολλά. Οι συνθήκες φέτος είναι ευνοϊκές για την ψήφιση του νομοσχεδίου, διότι η «ψήφιση επί της αρχής» ωθεί τα κόμματα σε διάλογο”. Τέλος, στάθηκε στο γεγονός πως λείπουν από τις συνεδρίες οι εντάσεις για εντυπωσιασμό, και αυτό συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων.
«Παρά τον βροχερό καιρό και τις βροντές, και παρά τις βροντερές φωνές που ακούγονται εντός της αιθούσης, οφείλω να πω πως στα ακανθώδη ζητήματα βρίσκεται επιτέλους ένα modus vivendi», δήλωσε αισιοδοξώντας ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Κωνσταντίνος Τομαράς.
Σε γενικές γραμμές, παρατηρείται εποικοδομητικός διάλογος και συνεργασία μεταξύ των κομμάτων, κυρίως στα άρθρα που αφορούν τον όρκο, τις πληρωμές των στρατιωτών και την εκπαίδευση. Η Ενωμένη Αριστερά προθυμοποιείται να υποχωρήσει σε κάποιες περιπτώσεις, θέτοντας ωστόσο κόκκινες γραμμές σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η στράτευση των γυναικών και η αύξηση της διάρκειας της θητείας. Στελέχη του κόμματος αισιοδοξούν, κρατώντας παράλληλα τις επιφυλάξεις τους και ελπίζοντας πως δεν θα τιναχτούν όλα στον αέρα, λόγω μιας πιθανής έντονης διαφωνίας.
Οι Φιλελεύθεροι και οι Εθνικοί αισιοδοξούν για την κατάληξη των συζητήσεων, τονίζοντας ότι η μείζονα διαφωνία μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων είναι το ζήτημα της χρονικής διάρκειας της θητείας και το ζήτημα της στράτευσης των γυναικών. Μάλιστα, φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, όταν οι ανάγκες για την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου το απαιτήσουν.
Ο βουλευτής της Σοσιαλιστικής Δύναμης Μοχάμεντ Ελσαέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Infocracy τόνισε ότι “ο ρόλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αφορά κρίσεις για πόλεμο και ειρήνη”. Υποστηρίζει ότι “ο Υπουργός πιάστηκε «αδιάβαστος» στο άρθρο 5, ενώ θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη στιγμές όπου ο Υπουργός θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση”. Επισημαίνει ότι “ο Υπουργός κ. Τομαράς δεν κατέστη δυνατό να επεξηγήσει και να κατανοήσει το τι εστί εθνική κρίση”. Ο κ. Εσλαέρ συνέχισε δηλώνοντας πως “ο Υπουργός δεν έχει κάποια ιδέα περί των διεθνών εξελίξεων και διπλωματίας”. Ο κ. Ελσαέρ καταλήγοντας, υποστήριξε τις ιδέες της τροπολογίας που εισηγήθηκε το κόμμα του και συνέταξε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντάς την «ρηξικέλευθη».
Σχετικά με την ψηφοφορία των άρθρων, το άρθρο 6 ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα (δύο ψήφοι κατά από το Εθνικό Κόμμα), ενώ έντονη συζήτηση πραγματοποιήθηκε για το άρθρο 7, περί των αμοιβών των στρατιωτών. Τελικά, το άρθρο 7 ψηφίστηκε με οριακή ψηφοφορία, καθώς εναντιώθηκαν πολλά στελέχη της Ενωμένης Αριστεράς και της Σοσιαλιστικής Δύναμης. Το άρθρο 8 ψηφίστηκε ομόφωνα, λαμβάνοντας θετικά σχόλια από όλες τις παρατάξεις.
Αθανάσιος Συροπλάκης για την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων