Ετερόκλιτες συμμαχίες με κοινό στόχο την αειφόρο ανάπτυξη για την Επιτροπή Περιβάλλοντος
Οι εργασίες της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος ξεκίνησαν με την συζήτηση για το άρθρο 4, με κατάθεση τροπολογίας από το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται στον φορέα που θα αναλάβει τη μελέτη για τον ενεργειακό σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, προτάθηκε η πραγματοποίηση της μελέτης πρώτα από τα μέλη της Ρ.Α.Ε. , μόνο στην περίπτωση αδυναμίας να ανατεθεί αυτή σε εξωτερικό συνεργάτη. Η τροπολογία ψηφίστηκε ομόφωνα από τους βουλευτές. Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται στους σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου και στο τρόπο παραχώρησης των αδειών για τη δημιουργία αυτών. Επ’ αυτού, βουλευτές της Φιλελεύθερης Κίνησης κατέθεσαν τροπολογία, έτσι ώστε να υπάρξουν σταθμοί, όχι μόνο υγροποίησης, αλλά και αεριοποίησης του φυσικού αερίου με ταυτόχρονη ισχυρή σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Η αλλαγή αυτή βρήκε σύμφωνους τους περισσότερους βουλευτές της επιτροπής, εκτός από εκείνους της Ενωμένης Αριστεράς.
Διαφορές ανάμεσα στον αρμόδιο Υπουργό, κυρίου Ελεκίδη και βουλευτών της Ενωμένης Αριστεράς προέκυψαν αναφορικά με το άρθρο 6 για την αξιοποίηση μονάδων λιγνίτη. Τελικώς ολόκληρο το άρθρο 6 καταψηφίστηκε από τη πλειονότητα των βουλευτών.
Το πλέον αμφιλεγόμενο για τις αλλαγές του άρθρο, είναι το υπό αριθμό 7 σχετικά με την κατασκευή μονάδων πυρηνικής ενέργειας. Σχετικά με αυτό, το Εθνικό Κίνημα εξέφρασε το αίτημά του για αναβολή της συζήτησης, έτσι ώστε να συζητηθεί αύριο, λόγω έκτακτων συνθηκών και έλλειψης χρόνου, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Τις ισχυρές ενστάσεις κατά του άρθρου 7 προέβαλαν βουλευτές του Εθνικού Κινήματος, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσει η Ελλάδα από την κατασκευή μονάδων πυρηνικής ενέργειας. Βουλευτές από την Ελεύθερη Σκέψη εναντιώθηκαν στην πρωτοβουλία που πρότεινε ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Την παραπάνω άρνηση στήριξαν και βουλευτές από την Ενωμένη Αριστερά. Ο Υπουργός, κύριος Ελεκίδης, έδωσε εξηγήσεις για το άρθρο 7, επικαλούμενος σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, επισημαίνοντας πως «Η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει προβλέψει νομοθετικά τη κατασκευή μονάδων πυρηνικής ενέργειας».
Οι διαφωνίες συνεχίστηκαν μεταξύ βουλευτών του Εθνικού Κινήματος και της Φιλελεύθερης Κίνησης, καθώς οι απόψεις τους δε φαίνεται να τέμνονται σε κανένα σημείο. Ύστερα από δήλωση βουλευτή της Ενωμένης Αριστεράς, ο κύριος Υπουργός θεώρησε πως αμφισβητήθηκε η ιδεολογική του ταυτότητα και εν συνεχεία πήρε το λόγο, για να απαντήσει. Σχετικά τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου, κύριος Ξυπνητός, ο οποίος έδωσε έμφαση στις συνέπειες που θα έχει μια τυχόν καταστροφή πυρηνικού εργοστασίου. Τόνισε χαρακτηριστικά πως η Σοσιαλιστική Δύναμη αποτελεί μια ανθρωποκεντρική παράταξη και πως θέτει τον άνθρωπο ως προτεραιότητα, χωρίς να τον μετατρέπει σε οικονομικό δείκτη. Με τις ανάλογες διαρροές ψήφων, το επίμαχο άρθρο 7 καταψηφίστηκε.
Ιδιαίτερη ένταση προκλήθηκε κατά την συζήτηση του άρθρου 8 για την κατασκευή μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ βουλευτών της Ενωμένης Αριστεράς και του Εθνικού κινήματος, αφού οι τελευταίοι έκαναν λόγο για «κομμουνιστική μπουνιά» κα για «καπέλωμα του περιβάλλοντος από το δημόσιο τομέα». Η τροπολογία, εν τέλει, που ψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές, πλην αυτών της Ενωμένης Αριστεράς, τροποποιεί το άρθρο 8, έτσι ώστε, σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η διαδικασία, να προβλέπεται η επιβολή προστίμου, η μορφή και το ύψος του οποίου καθορίζεται από τον αρμόδιο Υπουργό.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των βουλευτών σχετικά με το άρθρο 9, για τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Δύναμης, υπήρχε σύμπνοια με το πνεύμα της διάταξης του Υπουργού, ωστόσο, προτάθηκε η απαλοιφή της παραγράφου 1, στην οποία προβλέπεται ολική φοροαπαλλαγή για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πλην μίας ψήφου, το τροποποιηθέν άρθρο 9 υπερψηφίστηκε.
Οι διαδικασίες συνεχίστηκαν με την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε εκ μέρους της Ενωμένης Αριστεράς, αναφορικά με το άρθρο 10. Η αλλαγή έγκειται στη παράγραφο δύο (2) για τα τέλη κυκλοφορίας των ηλεκτρικών και επαναφορτιζόμενων υβριδικών οχημάτων. Ειδικότερα, η απαλλαγή από καταβολή ειδικού τέλους θα παρέχεται μόνο για τα πρώτα πέντε έτη, ενώ η απαλλαγή από φόρο πολυτελείας θα προβλέπεται αποκλειστικά για τα οχήματα, των οποίων η τιμολογιακή τους αξία δεν ξεπερνά τις 34.000 ευρώ.
Ωστόσο, μετά την απόσυρση ορισμένων υπογραφών, οι καταθέσεις τροπολογιών για το άρθρο 11 δε θα συζητηθούν, αφού δε πληρούνται οι προϋποθέσεις του κανονισμού. Το άρθρο τελικά, υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα αύριο, 11/03/2018 να καταθέσουν προσθήκες.
Το ίδιο κώλυμα δημιουργήθηκε και για το επόμενο άρθρο 12 (αναφορικά με την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων), του οποίου τη σημασία για το κοινωνικό σύνολο εξήρε ο βουλευτής της Φιλελεύθερης Κίνησης, κύριος Χαράλαμπος Λογδανίδης.
«Απαύγασμα της καινοτομίας του εν λόγω νομοσχεδίου» χαρακτήρισε το άρθρο 13 ο βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς, κύριος Αθανάσιος Χριστιάς. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «ενεργειακή δημοκρατία», δίνοντας έμφαση στον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ενεργειακών κοινοτήτων. Ισχυρή απάντηση δόθηκε από τον κύριο Λογδανίδη, ο οποίος τόνισε πως η ενεργειακή κοινότητα, αποκομμένη από την κοινωνία, αποκλείει όσους δε βρίσκονται εντός αυτής. Η τροπολογία βάσει της οποίας καταργούνται οι παράγραφοι τέσσερα (4) και πέντε (5) υπερψηφίστηκε με 27 ψήφους.
Λόγω του προηγούμενου αποτελέσματος και της λογικής συνέχειας που έχει με τις δύο πρώτες παραγράφους του άρθρου 14, η ψηφοφορία για το άρθρο αυτό αφορούσε μόνο τη παράγραφο 3, η οποία υπερψηφίστηκε. Το άρθρο 15 επιφυλάσσει μια ρηξικέλευθη δημιουργία «Χρηματιστηρίου Ενέργειας». Για «συνύπαρξη του λειτουργού αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του Χ.Α» αλλά και για τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσει τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας, έκανε λόγο ο βουλευτής της Φιλελεύθερης Κίνησης, Αιμίλιος Σαμπέρ. Αισιοδοξία εκφράστηκε από βουλευτές της Σοσιαλιστικής Δύναμης, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. «Έξοδο από την ευρωπαϊκή δικτατορία και την ολική κρατικοποίηση της Δ.Ε.Η, όταν και όποτε αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση» προέβαλε ως μοναδικές λύσεις ο Τομεάρχης της Ενωμένης Αριστεράς, κύριος Γεώργιος Πάσχος. Η τροπολογία για το Λ.Α.Γ.Η.Ε του άρθρο 16 τελικώς, υπερψηφίστηκε από τη πλειοψηφία των βουλευτών.
Αναφορικά με το άρθρο 17, δεν κατατέθηκε καμία τροπολογία και το άρθρο υπερψηφίστηκε, όπως είχε κατατεθεί. Μεταξύ άλλων, περί «φετίχ» μίλησε ο Γ. Πάσχος απαντώντας στη δήλωση του βουλευτή του Εθνικού Κινήματος, κυρίου Φίλιππου Πετρόπουλου, σύμφωνα με την οποία «οι ακραίες φωνές δεν ωφέλησαν ποτέ και εκτός αυτού είχαν ως θύματα εκατομμύρια ανθρώπων».
Σχετικά με το προτελευταίο άρθρο, κατατέθηκε η τροπολογία, βάσει της οποίας καταργείται η παράγραφος δύο (2) για την κατάργηση των αρμοδιοτήτων του Λ.ΑΓ.Η.Ε. Εκπρόσωπος της Ελεύθερης Σκέψης τοποθετήθηκε σχετικά, δηλώνοντας πως με την υπερψήφιση της τροπολογίας του άρθρου 16 σχετικά με τις αρμοδιότητες του Λ.ΑΓ.Η.Ε, θα ήταν τουλάχιστον ασυμβίβαστη η κατάργηση αυτών στο άρθρο 19. Καμία διαφωνία δεν προβλήθηκε σχετικά με την ψήφιση του τελευταίου άρθρου 20 και την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου η οποία εκκινεί από την δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ρεπορτάζ: Αναστασία Νικολοπούλου