Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος έθεσε σε ψηφοφορία τις προτεινόμενες τροπολογίες!
Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείου «Royal Olympic Hotel», οι βουλευτές προχώρησαν στην αναλυτική μελέτη των άρθρων του Σχεδίου Νόμου με σκοπό την έγκριση του.
Αρχικά, διεξήχθη ανεπίσημη συζήτηση διάρκειας σαράντα (40) λεπτών μεταξύ των Βουλευτών για πιθανές τροποποιήσεις ή προσθήκες στο 1ο και το 2ο άρθρο του Νομοσχεδίου. Με την ανακοίνωση του δοθέντος χρόνου, όμως, ορισμένοι εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους απαιτώντας, χρονική παράταση. Στο χώρο της διάσκεψης, εν συνεχεία, ο βουλευτής της Σοσιαλιστικής Δύναμης, κ. Στεφανόπουλος Βίκτωρας, με έντονο ύφος είπε ότι οι κρατούμενοι «έχουν δικαιώματα και, συγκεκριμένα, μια δεύτερη ευκαιρία». Επιπρόσθετα, με αφορμή την προετοιμασία του άρθρου 3, ο Βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς, κ. Γραμματόπουλος Γιώργος, ανέφερε το παράδειγμα του σωφρονιστικού καταστήματος της Κέρκυρας. Παρά τις διάφορες αντιδράσεις, οι Εκπρόσωποι των τεσσάρων παρατάξεων συμφώνησαν με την επανένταξη των φυλακισμένων στο κοινωνικό σύνολο.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης, την προσοχή κέντρισε η ένταση, που δημιουργήθηκε στην Σοσιαλιστική Δύναμη σχετικά με το 3ο άρθρο του Νομοσχεδίου. Παράλληλα, άρχισε να ξεσπά μια έμμεση διαμάχη μεταξύ της Ενωμένης Αριστεράς και του Εθνικού Κινήματος, καθώς οι δύο παρατάξεις απαντούσαν η μία στην άλλη, μέσω δηλώσεων τις οποίες οι βουλευτές κατέθεσαν στους δημοσιογράφους της εκάστοτε επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Κινήματος δήλωσε: «θεωρώ ανεπίτρεπτο σε μια αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία να εμφανίζονται άτομα που φέρουν σύμβολα τα οποία αιματοκύλισαν την Ευρώπη και τον κόσμο. Καλώ, σύσσωμα, τα κόμματα που ασπάζονται τις δημοκρατικές αξίες, να καταδικάσουν τέτοιου είδους εμφανίσεις».
Από την άλλη πλευρά, η βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς, κ.Εμμανουηλίδου Ευρώπη, δήλωσε: « Ο αποφυλακισμένος έχει το δικαίωμα να δεχθεί ψυχολογική υποστήριξη, νομικές συμβουλές για ζητήματα απασχόλησης, κοινωνική μέριμνα και γενικότερη ηθική στήριξη στα πρώτα βήματα του εκτός φυλακής». Πρόσθεσε, επίσης, ότι: « υπόδειγμα πρέπει να αποτελέσει το ιρλανδικό σύστημα έκτισης της ποινής, που συνίσταται στο τρίπτυχο της γενικής συμπεριφοράς, της εκπαίδευσης και της επιμέλειας στην εργασία».
Μετά τη λήξη του χρονικού ορίου, οι τροπολογίες κατατέθηκαν με σειρά προτεραιότητας. Πιο αναλυτικά, μετά την τροποποίηση του άρθρου 1 περί των Γενικών Αρχών του Σχεδίου Νόμου, η βουλευτής, κ. Φωτοπούλου, επισήμανε την προσθήκη του ακριβούς σκοπού του σωφρονιστικού συστήματος ενώ η κ. Καραπετάκη τόνισε χαρακτηριστικά, την εισαγωγή του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού στην παράγραφο 4 του προαναφερθέντος άρθρου. Στην συνέχεια, πρόσθεσε την επιφύλαξη της παράταξής της για την έκτη (6η) και έβδομη (7η) παράγραφο αντίστοιχα. Οι προτεινόμενες τροπολογίες, τελικά, εγκρίθηκαν με εξήντα επτά (67) υπέρ και ένα (1) παρόν.
Μετά την ανάγνωση του άρθρου 2 του Νομοσχεδίου, η Επιτροπή παρουσίασε, ακόμα, τις τροποποιήσεις τις οποίες υπερασπίστηκε ο βουλευτής, κ. Κοτσιονίδας, θίγοντας το ζήτημα των κυοφορούμενων κρατούμενων. Τέλος, η τροπολογία του παρόντος άρθρου υπερψηφίστηκε.
Οι βουλευτές, πριν το πέρας της διαβούλευσης, συμμετείχαν σε ανεπίσημη συζήτηση με θέμα το άρθρο 3 περί των Ειδών Καταστημάτων Κράτησης, η οποία θα συνεχιστεί την επόμενη ημέρα με την προσθήκη των τροπολογιών της εκάστοτε παράταξης.
Ελευθερία Ραφαέλλα Γερολύμου
Αγγελική Μωραΐτη
Εύη Σπανού