Η Ολομέλεια και το κλείσιμο
Η Ολομέλεια και το κλείσιμο της Ζ’ Συνόδου του Μοντέλου της Βουλής των Ελλήνων ήταν γεμάτη από συγκίνηση και χαρά. Αλλά για να μη ξεχάσουμε πως είμαστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τόσο οι βουλευτές, όσο και οι επικεφαλής, συνέχισαν τις συγκρούσεις και τις μομφές. Η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας ήταν μία από τις δυσκολότερες του συνεδρίου και αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας.
Εν αρχή ην ο Υπουργός της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κύριος Κούρτελης, ο οποίος έκανε πρώτος τις δηλώσεις του σχετικά με τη πορεία των εργασιών της Επιτροπής
« Ήταν μια δύσκολη Επιτροπή, ενώ είχαμε και αρκετές συγκρούσεις. Κάποια στιγμή ανησυχήσαμε ότι δε θα βγάζαμε Νομοσχέδιο. Ωστόσο χάρη στην ένωση, που έδειξαν οι βουλευτές τα καταφέραμε. Στόχος της κυβέρνησης Μουτσάκη ήταν να έχουμε μια νέα εξωτερική πολιτική, που θα κοιτάει την ομογένεια, τις ελληνικές μειονότητες, η οποία θα είναι δίπλα στον Έλληνα σε οποιαδήποτε μέρος του κόσμου και αν βρίσκεται. Πιστεύω πως με αυτό το Νομοσχέδιο τα καταφέραμε. Επίσης, κάποτε ένας σημαντικός άνθρωπος μου είχε πει ότι: << οι διεθνείς σχέσεις είναι σαν τις ανθρώπινες σχέσεις>>, οταν δίνεις το λόγο σου για κάτι το τηρείς, έτσι είναι και τα κράτη, έτσι είναι και η Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, ό,τι έχουμε υπογράψει πάνω σε διεθνές επίπεδο, ό,τι έχουμε υπογράψει για αλλά κράτη γύρω μας και γείτονες, θα το τηρήσουμε σαν κυβέρνηση. Αυτή η Κυβέρνηση δεν παίρνει πίσω τις υπογραφές προηγούμενων κυβερνήσεων πάνω σε ανθρώπινα δικαιώματα και αναγνώριση ονομάτων άλλων κρατών. Ταυτόχρονα, ήταν δύσκολο και για μένα σαν Υπουργός, διότι χρειαζόταν να μετακινούμε ανάμεσα στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και στην Επιτροπή μου. Παρά το γεγονός αυτό, όταν έλειπα από την Επιτροπή κατάφεραν ο Σύμβουλος και οι Βουλευτές να συνεχίσουν τη διαδικασία. Επιπλέον, όσον αφορά το Άρθρο 8 θα προτείνω σε όσους αναφερθούν σε αυτό να είναι προσεκτικοί για το τι ειπώθηκε μέσα στην Επιτροπή και τι πέρασε τελικά, και πιο συγκεκριμένα η Σοσιαλιστική Δύναμη. Ολοκληρώνονοντας θα ήθελα να μιλήσω για ενότητα εδώ μέσα, καθώς και αυτός είναι ο ρόλος μου εδώ μέσα. Για το λόγο αυτό θα αναφέρω τα λόγια ενός πολύ σημαντικού ατόμου: << Μπορεί να ήμαστε μια μικρή χώρα. Μπορεί κάποιοι εκεί έξω να μας υποτιμούν πολλές φορές, αλλά δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε όταν ήμαστε ενωμένοι, έχουμε πίστη στις αξίες μας και έχουμε ένα δυνατό και αποτελεσματικό πλάνο. Ήμασταν και θα ήμαστε για πάντα εδώ ενωμένοι σαν χώρα>>, Fidel Castro».
Στη συνέχεια χωρίς σειρά προτεραιότητας οι Τομεάρχες των παρατάξεων σηκώθηκαν στο βήμα για να μιλήσουν και αυτοί με τη σειρά τους για την εμπειρία τους.
Ο Τομεάρχης της Φιλελεύθερης Κίνησης, Κύριος Χατζηπαπάς δήλωσε:
«Λάβαμε στις αρχές του Μάρτη ένα Νομοσχέδιο από έναν Υπουργό με άριστες καταβολές. Το Νομοσχέδιο αυτό χαρακτήριζε η αμετροέπεια και η φλυαρία, πομφόλυγες και φληναφήματα. Ωρυόταν ο κύριος Σταυριανάκης κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης και δεν είχε άδικο. Κρατήσατε για άλλη μια φορά το τουφέκι του λαϊκισμού και αρχίσατε να πυροβολείτε ασυστόλως, κύριοι της Αριστεράς. Κατορθώσαμε, όμως, μέσα σε δύο ημέρες και το μετατρέψαμε σε ένα άρτια καταρτισμένο, κοστολογημένο και πλήρες Νομοσχέδιο. Παρόλο, που δεν είμασταν ισάριθμα κατανεμημένοι στις παρατάξεις και δεν υπήρχαν απώλειες κατορθώσαμε μέσα στην Επιτροπή, και αυτό πρέπει να σημειωθεί, να ξεπεράσουμε τις ιδεολογικές μας αγκυλώσεις και αυτό εγινε για τους Έλληνες της ομογένειας, για την Ελλάδα μας. Είμαι προσωπικά ευγνώμων για τους βουλευτές μου, καθως κατορθώσαμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς και να υλοποιήσουμε την αποστολή, που μας ανατέθηκε. Επί του Νομοσχεδίου καταφέραμε πρώτον, να αναδιαρθρώσουμε και να αναδιαμορφώσουμε την εκπαίδευση στο εξωτερικό αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των ομογενών και ψηφίζοντας υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευση. Δεύτερον, ανασυστήσαμε και καταστήσαμε ανεξάρτητο φορέα το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο είχε καταρρεύσει και διεύρυναμε τις αρμοδιότητες του στα ζητήματα των Ελλήνων της ομογένειας, έχοντας τη στήριξη όλων των παρατάξεων. Τρίτων, παρά τις αρχικές διαφωνίες εξ Αριστερών, προσφέραμε τις οικονομικοτεχνικές μας γνώσεις, καθώς υπήρχε αρκετά μεγάλη οικονομική άγνοια και με στοχευμένα επιχειρήματα τους πείσαμε υπέρ της ίδρυσης του Hellenic Fund, μιας δεξαμενής οικονομικών πόρων, που θα αξιοποιηθούν για επενδύσεις σε όλο το χώρο της ελληνικής επικράτειας και όχι μόνο. Τέταρτον, πρωτοστατήσαμε αξιοποιώντας τα τεχνολογικά μέσα και δημιουργήσαμε μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για την καταγραφή όλων των Ελλήνων της ομογένειας, ώστε να εξυπηρετούμε στοχευμένα τα συμφέροντα τους και να αισθάνονται πάντα δίπλα στην πατρίδα τους. Θιξαμε το ζήτημα των Ποντίων, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό του Ελληνισμού. Επίσης, νομοθετήσαμε υπέρ της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, προασπίζοντας τα δικαιώματά τους. Τέλος, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, είμαι υπερήφανος που υπήρξα μέλος αυτής της παράταξης, είμαι υπερήφανος που βρέθηκα σε αυτήν την Επιτροπή. Προχωράμε μπροστά για την Ελλάδα μας. Προχωράμε μπροστά για τους Έλληνες μέσα και έξω από τα σύνορα. Προχωράμε μπροστά και πάντα Φιλελεύθερα.»
Ο Τομεάρχης της Ενωμένης Αριστεράς, κύριος Θανόπουλος, δήλωσε:
« Το φετινό αντικείμενο εργασιών, που είχε η Επιτροπή Εξωτερικών, ήταν ένα αντικείμενο, που δεν έχουμε πολύ υψηλά στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής, για αυτό και ήταν πιθανότερο να υπάρχουν κάποιες σύγκλισης σε ότι αφορά το ζήτημα της ομογένεια και όντος υπήρχαν. Σε ότι αφορά το Νομοσχέδιο, το αρχικό μπορώ να πω ότι είχε αρκετά κενά ίσως και επίτηδες, αλλά το Αρθρο 8 δε σας τιμά, γιατί γνωρίζω ότι ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσατε να αποφύγετε. Παρόλα αυτά, η Ενωμένη Αριστερά ήταν κατά σε όποια συνεργασία με ναζιστικές κυβερνήσεις, όπως αυτή της Ουκρανίας. Σε ότι αφορά κύριε Σταυριανάκη το Εθνικό Κίνημα ή όπως λέω εγώ << εθνίκι>>, μιας και οι ίδιοι οι βουλευτές αποκαλέστηκαν μέσα στην Επιτροπή εθνικιστές. Ωστόσο, είχαμε όντως μια καλή συνεργασία, αλλά κατάλαβα ιδιαίτερα από το Άρθρο 9, ότι είστε επιλεκτικά πατριώτες. Επιλέγεται που θα δίνεται ανθρωπιστικές βοήθειες. Να δίνεται βοήθεια σε όλους τους ανθρώπους, γιατί οι Ενωμένη Αριστερά πρώτα έχει πολίτες του κόσμου και μετά της Ελλάδας. Θεωρώ ότι μια προσθήκη, που πέρασε με την πρωτοβουλία της Ενωμένης Αριστεράς είναι η από κοινού στήριξη ανεξάρτητης οικονομικής ζώνης με την Αλβανία,η οποία θα δώσει μία νέα πνοή στις διεθνείς σχέσεις και στη διπλωματική εγκυρότητα της Ελλάδας στο εξωτερικό.»
Φυσικά, το προεδρείο κάλεσε τον κύριο Θανόπουλο να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό «εθνίκι» για το Εθνικό Κίνημα κάτι το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε.
Στη συνέχεια, ο κύριος Φράγκος , Τομεάρχης της Σοσιαλιστικής Δύναμης, δήλωσε:
« Κύριε Χατζηπαπά, πείτε την αλήθεια στο Κοινοβούλιο. Πείτε τι ήταν αυτό που αναφέρατε για τους Πόντιους, γιατί, ναι, είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα και είμαστε πατριώτες και εμείς. Αλλά παραβιάζετε, κύριε Χατζηπαπά, με την πρόταση, που κάνατε για τη συνθήκη της Λωζάννης, τη συνθήκη εκείνη που χύθηκε το αιμα 4 εκατομμύριων Ελλήνων στο Πόντο και στη Μικρά Ασία. Σε αυτήν εδώ την αίθουσα υπόγραψαν. Σεβαστείτε τις συνθήκες και τις υπογραφές, όπως ζήτησε ο κύριος Κουρτελης κύριε Χατζηπαπά. Μιλήσατε και για λαϊκισμό με την Αριστερά. Μάλιστα, εσείς που κατεβαίνετε με κομματικές πειθαρχίες και σημαίες, τι είσαστε; Ζητήσατε να είμαστε προσεκτικοί για το άρθρο 8. Πείτε μου λίγο, στη προταση που καταθέσατε, που μιλάει για ομογένεια. Μήπως, μιλάει για σύνδεση περισσότερη κράτους εκκλησίας; Μήπως, θέλετε να επεκτείνουμε περισσότερο την επιρροή ενός Πατριαρχείου; Τι ήταν αυτό, που συνέδεσε την πρόταση σας με την ομογένεια; Απολύτως καμία. Αυτό ακριβώς ήρθε να αλλάξει η Σοσιαλιαστική Δύναμη με μια πρόταση, που βρήκε ομόφωνη στήριξη από όλες τις παραταξεις. Συγχαρητήρια σε όλους σας! Καταφέραμε και λύσαμε πολλά κενά, που είχε η έκθεση ιδεών, που κατέθεσε ο κύριος Κουρτελης, όπως ήταν το ζήτημα της παιδείας. Δημιουργήσαμε μια Επιτροπή, που θα είναι αρμόδια για τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδιασμού στην Κυβέρνηση για να μπορεί να επιλύει και να βρίσκεται στο πλευρό των ομογενών. Επίσης, ο κύριος Κουρτελης, πριν με κατηγόρησε για το μένος, που έδειξα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ στην Αλβανία. Κύριε Κουρτελη, υπάρχει μια διαφορά για αυτή την κατηγορία, που θέσατε. Θέλουμε το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ναι, δεν το θέλουμε στην Ουκρανία, το θέλουμε στην Αλβανία. Ξέρετε γιατί; Γιατί θέλουμε συμμάχους, που να μας σέβονται. Θέλουμε η Ελλάδα να ανήκει στο λαό της και σε όσους αγωνίστηκαν για αυτήν, σε όσους πρόσφεραν. Αν έμαθα κατι, είναι ότι είναι σημαντικό το κομμάτι της Αλβανίας, και καθώς είναι η καταγωγή μου από εκεί θα ζητήσω να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το θέμα, γιατι εκεί πέρα έμαθα ότι η Ελλάδα δεν είναι το κράτος, ούτε οι ταυτότητες, που μας δώσατε. Είναι η ιδέα, είναι ο τρόπος ζωής, είναι η αγάπη για τον άνθρωπο και την ελευθερία για αυτήν την αγάπη. Δυστυχώς, το Νομοσχέδιο έχει κάποια μελανά σημεία, αλλά στο σύνολο του, μάλλον είναι καλό και στις σωστές κατευθύνσεις.»
Τέλος, ο κύριος Σταυριανάκης, Τομεάρχης του Εθνικού Κινήματος, δήλωσε:
« Στη Κοινοβουλευτική συζήτηση των τελευταίων δύο ημερών μας δόθηκε η ευκαιρία να αναμετρηθούμε με το καινούργιο, που γεννιέται ενάντια στο παλιό, που αντιστέκεται. Με τις εμμονές του, τα κολλήματα του, τις κακές, ή μάλλον τις κάκιστες συνήθειες του, αλλά και τη πεισματική του επιμονή σε ό,τι απέτυχε και σε ό,τι χρεωκόπησε αυτή τη χώρα. Κυριες και κύριοι συνάδελφοι, ο Υπουργός των Εξωτερικών προσήλθε στην Επιτροπή μας με πολύ καλές προθέσεις, αλλά ωστόσο με ένα Νομοσχέδιο μεσοβέζικο, γραμμένο στο γόνι, δομικά, αλλά στη σωστή κατεύθυνση. Είπατε, κύριε Υπουργέ, στις προγραμματικές σας δηλώσεις ότι στόχος σας είναι ο πολίτης, που βρίσκεται μακριά, ωστόσο δεν φάνηκε κάτι τέτοιο, ουσιώδεις στοές οι προτάσεις σας. Και γι’αυτό προχωρήσαμε, φυσικά, με όλες σχεδόν τις παρατάξεις σε μια αγαστή συνεργασία, όπως με τη Φιλελεύθερη Κίνηση, που στο άρθρο 3 για να είμαι βέβαιος για τον Εθνικισμό, κύριε Χατζηπαπά, μας μπερδέψετε λίγο με την αμφίβολη στάση σας. αλλά εν πάση περιπτώση καταλήξαμε σε μία λύση. Υπήρξε, όμως, αμοιβαίο κλίμα συνεργασίας, συναίνεσης και συννενόησης πάνω σε ευαίσθητα θέματα, που αντιμετωπίστηκαν με ωριμότητα, όπως η προσθήκη μας για τη παιδεία, τον αθλητισμό και την ένωση φίλων ελληνισμού το Hellenic fund. Ξεχωριστή μνεία, φυσικά, οι ρυθμίσεις μας ήταν για την ελληνική μειονότητα με ενδιαφέρον για τους απόμακρους πολίτες, θίξαμε και τον Πόντο, και την Αίγυπτο και την Αλβανία, διότι εμείς ενδιαφερόμαστε για τους Έλληνες πολίτες, κύριοι συνάδελφοι. Δεν κάνουμε πολιτική αλά καρτ, όπως κάνετε μερικοί. Δεν είμαστε επιλεκτικοί εμείς. Εντάξει, κύριοι συνάδελφοι της αριστεράς; Και φυσικά πήραμε μέτρα και για την εκσυγχρονισμένη παροχή υγείας, και συγχαίρω και το συνάδελφο της Φικι, που είχε τη πρωτοβουλία από την Επιτροπή. Ωστόσο σε όλα αυτά, και σε άλλα, όπως τον επαναπατρισμό για παράδειγμα, υπήρξαν κάποιοι οι οποίοι, αντί καλών προθέσεων απαντούσαν με υβριστικούς αφορισμούς και χαρακτηρισμούς σε βάρος μας, φτάνοντας να χαρακτηριστούμε μέχρι και «ανιστόριτοι φασίστες» και «εθνικι». Ωστόσο, κύριοι συνάδελφοι, και ιδιαίτερα της αγαπημένης μου αριστεράς, ας το θέσουμε τούμπαλιν μιας και εμφανίζεσθε με ρομφαία.»
Το Μοντέλο της Βουλής έλαβε τέλος, όμως, όλες αυτές οι δηλώσεις θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας μέχρι του χρόνου!
Θεοδώρα Βουνίδη
Μαριάννα Τζαννέτου