Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ
Σήμερα 1η Μαρτίου 2013 και ώρα 15:30 έλαβε χώρα η συνεδρίαση της κοιβονουλευτικής ομάδας της φιλελεύθερης κίνησης. Οι βουλευτές κατόπιν γνωρισμίας, συζήτησαν ανά επιτροπή σχετικά με το νέο νομοσχεδιο. Σε γενικές γραμμές, η συζήτηση κινήθηκε σε φιλικά πλαίσια και το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως θετικό και αισιόδοξο.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την επιτροπή των μορφωτικών υποθέσεων, η τομεάρχης Αλεξάνδρα Κτίστη τονίζει πως το κλίμα μεταξύ των εμπλεκόμενων βουλευτών είναι πολύ θετικό, μιας και υπάρχει απόλυτη σύγκλιση απόψεων. Στόχος τους ειναι η εκπόνιση ουσιαστικών και αξιόλογων αποφάσεων. Η κα. Κτίστη αναφέρει παράλληλα πως στην επιτροπή τον πρώτο λόγο τον έχουν οι βουλευτές. Αναφορικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο η επιτροπή καταρχήν δεν διαφωνει αλλά τάσσεται υπέρ της προσθήκης ορισμένων διατάξεων. Σαν κοινή γραμμή υιοθετείται η πεποίθηση ότι η παιδεία πρέπει να προάγει την ανάπτυξη του κριτικού πνεύματος των μαθητών, οι οποίοι μετά το πέρας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να έχουν εφοδιαστεί με τα κατάλληλα όπλα ώστε να ειναι ευσυνείδητοι πολίτες και παραγωγικοί. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να έχει η ενίσχυση της ανθρωπιστικής συνείδησης και του πνεύματος των μαθητών με σκοπό τη δημιουργία σφαιρικών προσωπικοτήτων.
Στο ίδιο θετικό κλίμα κινήθηκε και η επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων καθώς οι ιδέες των βουλευτών της συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό. Διαπνεόμενοι από διαλλακτικότητα και διπλωματικότητα καταλήγουν σε προτάσεις αποδεκτές από όλους υπό το πρήσμα της λογικής και του ρεαλισμού.
Σχετικά με το νομοσχέδιο που προτάθηκε, η κα. Τζορτζίνα Κιτσάκη βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Φιλελεύθερης Κίνησηςη, επισημαίνει πως για την εύρεση λύσεων απαιτείται η γόνιμη διαπραγμάτευση και η διπλωματία καθώς επισης πως καταρχής η επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων συμφωνεί. Τέλος, δηλώνει -τόσο για την ίδια προσωπικά όσο και για τους υπόλοιπους βουλευτές της επιτροπής- ιδιαίτερη χαρά που η θέληση για διαπραγματεύσεις εντοπίζεται τόσο στους ίδιους, ως φιλελεύθερους, όσο και στους υπόλοιπους βουλευτές.
Ο κύριος Ξιπολυτάς από την αρχή στη συγκέντρωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ρώτησε το σώμα των βουλευτών του εάν είναι κάποιος που προτίθεται να αποχωρήσει απο την Κ.Ο. και τόνισε πως το ζητούμενο είναι η συνοχή και συννενόηση μεταξύ των μελών του κόμματος.
Η βουλευτής Φανή Παρτσαϕυλλίδου, μέλος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, επεσήμανε οτι το κύριο προς συζήτηση θέμα ήταν η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. Μέσα στην Κ.Ο. υπήρχαν πολλές συντηρητικές ϕωνές που ήταν απολύτως απρόθυμοι να δεχτούν οποιαδήποτε υποχώρηση σχετικά με τη νομιμοποίηση ορισμένων ναρκωτικών. Τελικά η Φ.Κ. θα υποστηρίξει την νομιμοποίηση μόνο της κάνναβης. Η βουλευτής τονίζει πως οι αποϕάσεις τους θα ήταν πιο ρηξικέλευθες αν δεν υπήρχαν και μέλη του κόμματος με τόσο συντηρητικες αντιληψεις. Υπάρχει άραγε καποιος διχασμός στα μέλη της Φ.Κ. και υπάρχει άραγε η πιθανότητα να δούμε αποχωρήσεις από το κόμμα; Τέλος η βουλέυτής επισημαίνει πως οι ναρκομανείς θα αντιμετωπίζονται ως άρρωστοι και άτομα με πρόβλημα και σε καμία περίπτωση ως εγκληματίες. Το στοιχείο όμως που κυριάρχησε ήταν κυρίως η διαϕωνία μεταξύ πιο συντηρητικών μελών και πιο ϕιλελεύθερων.
Στην επιτροπή Εξωτερικών η βουλευτής Γκλαβίνη Ελένη δηλώνει πως η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία πρέπει να είναι θαραλλαία και ενεργή ιδιαίτερα στο θέμα της ΑΟΖ. Η διπλωματία, η καταϕυγή στο δικαστήριο της Χάγης και το ΝΑΤΟ θα βοηθήσουν την Ελλάδα με αναίμακτο τρόπο και χωρίς εντάσεις να εξασϕαλίσει τα εθνικά της συμϕέροντα και να μην καταπατώνται τα δικαιώματα της.
Άντια Λοτσάρη και Μαρία Καραγιάννη