Καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων
Σταμούλου Αναστασία, Χαιρετάκης Γιώργος-Μάριος, Κατσιούλη Ελεάννα
Πριν την έναρξη της Τελετής Λήξης του 2ου Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων τελευταία ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψηφοφορίας του Σχεδίου Συνθήκης Ελλάδας-ΗΠΑ στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Μετά την ανάγνωση του σχεδίου νόμου από το Προεδρείο που κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να επιβάλλει την τάξη εντός της αίθουσας τοποθετήθηκαν οι τομεάρχες και πρόεδροι όλων των Κ.Ο. και ο Υπουργός Εξωτερικών.
Ο τομεάρχης της ΕΝ.ΑΡ., κ. Βικάτος, ανέφερε πως η αρχική θέση της ΕΝ.ΑΡ. ήταν «καμία διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ». Το νομοσχέδιο, όπως δήλωσε, βρισκόταν σε διαφορετική ιδεολογική κατεύθυνση αλλά επέδειξαν υπευθυνότητα και προσπάθησαν να διαπραγματευτούν χωρίς να ξεχάσουν την ιδεολογική τους παράδοση, όπως και η Σοσιαλιστική Δύναμη. Στο νομοσχέδιο, κατά τα λεγόμενα του κυρίου Βικάτου, υπήρχαν ψήγματα ορθότητας αλλά και πράγματα που υπονόμευαν την εθνική κυριαρχία. Σχετικά με την εκκλησία, τόνισε, πως δεν θα πληρώσουν τις ευθύνες της εκκλησίας.
Ο τομεάρχης της Σοσιαλιστικής Δύναμης, κ. Σωτηρίου, αναφέρθηκε στο πώς κινήθηκε η Επιτροπή, στην παρακώλυση διαδικασιών, τις νουθεσίες, την προσωπική ειρωνεία, το πολωμένο κλίμα και τη φίμωση των δημοσιογράφων από κάποιες Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Ο κύριος Σωτηρίου, υπογράμμισε το γεγονός πως κάποιες Κ.Ο. εκμεταλλεύτηκαν την απουσία ενός βουλευτή από την ΕΝ.ΑΡ. και πως προώθησαν δικά τους πράγματα μπλοκάροντας τους ίδιους. «Σε 7 λεπτά ξεπουλήσατε την Ελλάδα» ανέφερε ο εν λόγω τομεάρχης και ζητώντας καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου και απευθύνοντας ευχαριστίες στην Σοσιαλιστική Δύναμη έκλεισε με τη φράση «Φάνηκε ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι και ποιοι οι ανεύθυνοι».
Ο τομεάρχης της Φιλελεύθερης Κίνησης, κ. Σουρβάς, ευχαρίστησε αρχικά στο λόγο του την ΕΝ.ΑΡ. για την εποικοδομητική της στάση και τους δύο άλλους τομεάρχες. Ξεκαθάρισε πως δεν εκμεταλλεύτηκαν την αριθμητική αδυναμία της Αριστεράς και μίλησε για ένα άρτιο νομοσχέδιο. Το κυριότερο ζήτημα, όπως ανέφερε, ήταν το θέμα της Κύπρου για το οποίο εκβιάστηκαν πολιτικά αλλά δεν υποχώρησαν. «Δεν θέλαμε λύση για τη λύση» ήταν τα ακριβή λόγια του κ. Σουρβά. Για λόγους τιμής και αξιοπρέπειας, όπως ανέφερε, ζητά την καταψήφιση του νομοσχεδίου εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο περάστηκαν πράγματα και επειδή αυτά δεν ταιριάζουν με τις θέσεις τους.
Ο τομεάρχης του Εθνικού Κινήματος, κ. Νικήτας, τόνισε πως αυτό που δεν πέτυχε στην Επιτροπή θα το πετύχει στην Ολομέλεια. Ζήτησε καταψήφιση του νομοσχεδίου διότι δεν διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. «Με τους άλλους μας χώριζε μία ιδεολογική άβυσσος. Δεν εξισώνουμε τις κοινότητες. Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα πολέμου. Δεν εξασφαλίσαμε ικανοποιητικά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ», ανέφερε ο κύριος Νικήτας. Έκλεισε δηλώνοντας πως για το Εθνικό Κίνημα η λύση είναι η μία, η απελευθέρωση των κατεχομένων.
Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Πρώτος ο κ. Μητραλέξης από το Εθνικό Κίνημα δήλωσε πως για άγνωστους λόγους, δεν γνωρίζει πώς προέκυψε το νομοσχέδιο αυτό. «Οι Κύπριοι δεν θα παραδώσουν Κοινότητα χωρίς διεθνή φωνή» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός και τόνισε ότι η εισβολή και η κατοχή είναι παράνομη και η λύση είναι η απελευθέρωση.
Έπειτα, η κ. Χρήστου από τη Φιλελεύθερη Κίνηση αναφέρθηκε στους χαρακτηρισμούς της παράταξής της ως αδιάλλακτης και στην δήθεν σύγκρουση με τον τομεάρχη Εξωτερικών. Δήλωσε πως υπήρχε μία διαφορετική ιδέα πάνω στο νομοσχέδιο ενώ έκλεισε το λόγο της απευθύνοντας ευχαριστίες προς τους βουλευτές.
Αντί του κυρίου Τερζή για τη Σοσιαλιστική Δύναμη μίλησε ξανά ο κύριος Σωτηρίου που ανέφερε πως οι αριστερές «κωλοτούμπες» είναι πάρα πολύ ωραίες αλλά σαν τις δεξιές… Κατά την ομιλία του αποχώρησαν μέλη του Εθνικού Κινήματος στάση στην οποία ο κ. Σωτηρίου απάντησε με τη λέξη «Αίσχος!».
Ο κ. Παπαδημητρίου από την ΕΝ.ΑΡ. μίλησε για ένα «φάντασμα» πάνω από την Επιτροπή Εξωτερικών. «Το Κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου και έκανε λόγο και για την συμμαχία με τη Σοσιαλιστική Δύναμη.
Ακολούθως, τοποθετήθηκε ο κ. Ρέππας, Υπουργός Οικονομικών. «Η Επιτροπή είχε πολύ δύσκολο έργο» τόνισε ο Υπουργός. Τόνισε πως λίγοι ήρθαν με διάθεση για εργασία και συνεργασία και αν βρισκόταν και ο ίδιος στη θέση του βουλευτή δεν θα κατέθετε αυτή την άποψη στην Ουάσινγκτον.
Τελευταίος μίλησε ο Πρωθυπουργός του συνεδρίου, κ. Αρζινός, που δήλωσε πως τα κόμματα διάλεξαν πάλι το αδιέξοδο. Έκλεισε με την ηχηρή φράση «Ντρέπομαι που σας κυβερνάω».
Ο κ. Σουρβάς από τη Φιλελεύθερη Κίνηση αποχώρησε τυπικά κατά την ψηφοφορία.
Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία!
__________________________________________________________________________________________
Οι Βουλευτές του Εθνικού Κινήματος που αποχώρησαν από την αίθουσα προέβησαν σε δηλώσεις σε μέλη της Δημοσιογραφικής Ομάδας.
Μ. Κούλας, Τομεάρχης: Είναι ντροπή και όνειδος αυτοί που κανονικά θα έπρεπε να διώκονται για εσχάτη προδοσία επειδή εχθρεύονται το συμφέρον της πατρίδας προς όφελος των δικών τους κομματικών συμφερόντων. Αναφερόμαστε στην Αριστερά. Οι τρομοκράτες δεν έχουν ιδεολογικό προσανατολισμό.