Με εντάσεις… καθ’ οδόν προς την Ολομέλεια
Σε αντίθεση με τις δύο πρώτες μέρες των συνεδριάσεων, στην Eπιτροπή Eθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, το κλίμα ήταν τεταμένο και υπήρχαν διαφωνίες σε κάθε σχεδόν προσθήκη χωρίς απόλυτες συμμαχίες, αν και είναι φανερή η σύμπλευση της Φιλελεύθερης Κίνησης με το Εθνικό Κίνημα και της Ενωμένης Αριστεράς με τη Σοσιαλιστική Δύναμη, αντίστοιχα. Κατά την διάρκεια των εργασιών της επιτροπής η ώρα που αφιερώθηκε σε ανεπίσημη συζήτηση ήταν περιορισμένη, καθώς και οι βουλευτές ήρθαν επαρκώς προετοιμασμένοι και είχαν έστω και φαινομενικά καλή συνεργασία.
Αρχικά, η Υπουργός Εξωτερικών κυρία Καραμανλή εισηγήθηκε προσθήκη που αφορούσε την δημιουργία ελληνικών συμμαχικών βάσεων σε τρίτες χώρες. Η εισήγηση της πυροδότησε αντιδράσεις από την ΕΝΑΡ και από μέρος της ΣΔ, οι οποίοι χαρακτήρισαν την προσθήκη πολεμοχαρή και είχαν ενστάσεις αναφορικά με την αξιοποίηση κονδυλίων για εξοπλισμούς την στιγμή που υπάρχουν ανικανοποίητες ανάγκες στην δημόσια εκπαίδευση και δημόσια υγεία. Παράλληλα, οι υπέρμαχοι της προσθήκης μίλησαν για ενίσχυση των διπλωματικών και στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας μέσω των διμερών συμβάσεων. Πάντως, η προσθήκη υπερψηφίστηκε με 48 ψήφους υπέρ, έναντι 21 ψήφων κατά και 7 ψήφων παρών εκ μέρους των βουλευτών της ΣΔ που ψήφισαν κατά βούληση.
Στη συνέχεια, η προσθήκη του άρθρου 7 περί πολιτιστικής διπλωματίας περιελάμβανε και την ανταλλαγή καθηγητών με γείτονες και άλλες χώρες και συνάντησε την γενική αποδοχή με 75 ψήφους υπέρ στο σύνολο των 76. Η προσθήκη για το άρθρο 4 αναφορικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας κατά δέκα (10) ναυτικά μίλια από την φυσική ακτογραμμή συνάντησε εξίσου την γενική αποδοχή, παρά τις ενστάσεις για τον αριθμό των μιλίων που δεν στάθηκαν ικανές να παρακωλύσουν την υπερψήφιση της προσθήκης με 65 ψήφους υπέρ. Επιπλέον, η προσθήκη που κατατέθηκε από το Εθνικό Κίνημα για την ΑΟΖ συνάντησε ενστάσεις για την νομική της ορθότητα και προβλήθηκε το επιχείρημα πως αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Η συγκεκριμένη προσθήκη υπερψηφίστηκε οριακά με 39 ψήφους υπέρ.
Η επόμενη προσθήκη που αφορούσε την υφαλοκρηπίδα δημιούργησε ένταση μεταξύ του προεδρείου και των βουλευτών. Συγκεκριμένα, η διαδικασία της ψηφοφορίας για την συγκεκριμένη προσθήκη επαναλήφθηκε συνολικά τέσσερις (4) φορές μέχρι να προκύψει αποτέλεσμα με ψήφους ισάριθμους με τον αριθμό των παρόντων βουλευτών. Άξιο αναφοράς είναι ότι εκτός από αναντιστοιχία στον αριθμό βουλευτών και ψήφων υπήρχε και μεγάλη αύξηση του ποσοστού των ψήφων υπέρ στην τελευταία και ονομαστική ψηφοφορία. Η αιτία ήταν ότι η νομική υπηρεσία ανακάλεσε ως προς την νομική επάρκεια της προσθήκης και διευκρίνισε ότι υπάρχει εννοιολογικό λάθος και όχι νομικό. Αυτό άλλαξε άρδην τα δεδομένα και η προσθήκη υπερψηφίστηκε με 55 ψήφους υπέρ στο σύνολο των 76. Εντέλει, η νομική υπηρεσία ανακοίνωσε την διαγραφή του αμφιλεγόμενου πεδίου της προσθήκης ωθώντας την ΣΔ σε αποχώρηση από την αίθουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κακή συνεννόηση με το προεδρείο και την νομική υπηρεσία. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάστηκε να επέμβει και να εγκαλέσει τους βουλευτές στην τάξη. Στο πλαίσιο της διακριτικής επέμβασης, ο Πρωθυπουργός κύριος Παπαγεωργίου υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και το δυνητικό πολιτικό κόστος επίμαχων διατάξεων. Ωστόσο, η προσθήκη πέρασε με 55 ψήφους υπέρ, μία (1) κατά και 24 παρών.
Η τελευταία προσθήκη αφορούσε την εξωτερική πολιτική και διακρατική συνεργασία, και συγκεκριμένα προέβλεπε συνεργασία με κράτη της Λατινικής Αμερικής (Βενεζουέλα, Κούβα, Νικαράγουα, Εκουαδόρ, Βολιβία) με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα. Η υπερψήφιση της προσθήκης πυροδότησε την σύσσωμη αποχώρηση της Φιλελεύθερης Κίνησης και του Εθνικού Κινήματος από την επιτροπή Εθνικής Άμυνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η ένσταση των δύο παρατάξεων που αποχώρησαν ήταν πως το ζήτημα των ναρκωτικών ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης ενώ η ΕΝΑΡ απάντησε ότι ήταν ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Η ένσταση της ΦιΚι. και του Εθνικού απορρίφθηκε από το προεδρείο και η επιτροπή διέκοψε τις εργασίες της μέχρι να επανέλθουν οι βουλευτές στην αίθουσα.
Συνολικά, υπήρχαν πολλές εντάσεις οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με το κλίμα των δύο προηγούμενων ημερών, κατά την διάρκεια των συζητήσεων για τις τροπολογίες. Αναμένουμε να δούμε τι θα ψηφιστεί και τι θα ειπωθεί στην Ολομέλεια.
Ρεπορτάζ: Ευτυχία Σουφλέρη