Μουσουλμανική μειονότητα
Συχνά, μέσα στην ψευδαίσθηση της κανονικότητας, οι Έλληνες πολίτες αγνοούν ή ξεχνούν την ύπαρξη της μειονότητας των μουσουλμάνων της Θράκης. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί μια σημαντική μειονότητα, που συνιστά το 30% του πληθυσμού της περιοχής. Διαθέτει δικά της μειονοτικά σχολεία, όπου διδάσκεται τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική γλώσσα και δικό της προσωπικό δίκαιο. Όσοι ανήκουν στη μειονότητα μπορούν να διαλέξουν να επιλυθεί η διαφορά τους από τα τακτικά δικαστήρια ή από το μουφτή-ιεροδίκη.
Όλα ξεκίνησαν με τη Συνθήκης της Λωζάνης, με την οποία συμφωνήθηκε ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, από την οποία όμως εξαιρούνταν η μειονότητα αυτή. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης αποτελούν Έλληνες πολίτες, ακόμα και αν η ελληνική γλώσσα δεν είναι η μητρική τους. Διατηρούν τζαμιά, χώρους δηλαδή λατρείας της μουσουλμανικής θρησκείας, που δε συναντά όμως κανείς σε περιοχές εκτός της Θράκης. Επίσης, πάντοτε στο Κοινοβούλιο υπάρχει ένας ή περισσότεροι βουλευτές από τη μειονότητα.
Συχνά οι μουσουλμάνοι της Θράκης ζουν απομακρυσμένοι από τον ελληνικό πληθυσμό της περιοχής, ακόμη και σε χωριά, τα οποία συνδέονται με χωματόδρομο και αποκλείονται με το πρώτο χιόνι. Στην Ξάνθη, οι μουσουλμάνοι διαθέτουν τη δική τους αγορά. Αυτά είναι δείγματα απομόνωσης και μη αφομοίωσης τους από την ελληνική κοινωνία. Πόσο, όμως, η διαφορετική γλώσσα και θρησκεία καθιστά κάποιον αντικείμενο ειδικού χειρισμού και εντέλει βοηθά αυτό στο να γίνουν μειονοτικές ομάδες ισότιμο μέλος της κοινωνίας μας;
Δελαγραμμάτικα Μαρία