Μύρισε….μπαρούτι στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων σήμερα!
Γράφει: Ία Κόκκου
Σε οξύτατο κλίμα σήμερα κυμάνθηκαν οι συζητήσεις στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων σήμερα σχετικά με το νομοσχέδιο για τις οικογενειακές σχέσεις, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ομόφυλων ζευγαριών.
Αρχικά, πριν την έναρξη της συζήτησης το Εθνικό Κίνημα αιτήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη του Κύπριου αγωνιστή Ευαγόρα Παλικαρίδη, αίτημα που έγινε αποδεκτό αλλά έμελλε να δημιουργήσει εκρηκτική ατμόσφαιρα ήδη από το πρωί, καθώς μετά το πέρας του ενός λεπτού ο πρόεδρος της Κ.Ο. Εθνικού Κινήματος κ. Ηλιακόπουλος Κωνσταντίνος ζήτησε τον λόγο από τον Υπουργό κ. Λυριστή για τη στάση του να μη σηκωθεί όρθιος επισημαίνοντας τη στάση αυτή ως «απαράδεκτη» αν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος.
Μετά το περιστατικό αυτό, λοιπόν, κι αφού το Προεδρείο αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια σε αυτό το συμβάν και να προχωρήσει στη συζήτηση του νομοσχεδίου άρχισαν…τα όργανα!
Η Φιλελεύθερη Κίνηση κρατώντας μία χαμηλών, – αρχικά-, τόνων και μετριοπαθή θα έλεγε κανείς στάση επισήμανε πως «το νομοσχέδιο δε συμβαδίζει απόλυτα με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», ενώ κατέστησε σαφές πως έχει έρθει με «όρεξη για βαθύ διάλογο και υποχωρήσεις, με σεβασμό στις παραδόσεις και στο να μην κάνει η Ελλάδα βήματα που δεν αντέχει».
Το Εθνικό Κίνημα από την άλλη, επιτέθηκε ανοιχτά στον Υπουργό χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «ανήκουστο!» εκφράζοντας ταυτόχρονα την απορία σχετικά με το άρθρο 9 (Στελέχωση στρατού & ασφαλείας) και το που στηρίζεται αυτό. Τάχθηκε δε ανοιχτά κατά του θέματος του πολιτικού γάμου των ομόφυλων αλλά και του θέματος της υιοθεσίας, καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πρώτη αξία του κόμματος είναι η προστασία των παιδιών» με αποτέλεσμα να λάβει την σκληρή, -θα έλεγε κανείς-, απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Λυριστή ο οποιός χαρακτηριστικά ανέφερε: Ως πότε θα έχουμε ένα μαύρο πρόβατο να αποφασίζει; (…) το Εθνικό Κίνημα ήταν άλλωστε εκείνο που πριν κάποια χρόνια δεν ήθελε οι γυναίκες να έχουν πολιτικά δικαιώματα».
Οι Σοσιαλιστές διατήρησαν χαμηλούς τόνους κατά τη διάρκεια όλης αυτής της συζήτησης ενώ η ΕΝ.ΑΡ. σχετικά με το Άρθρο 1 (Πεδίο Ρύθμισης Νόμου) κατέστησε σαφέστατα πως πρέπει να αφαιρεθεί ο όρος «λεσβία» , – τροπολογία η οποία και ψηφίστηκε-, καθώς μπορεί να προκαλήσει διάκριση ενώ τόνισε πως «Κανένα δικαίωμα δεν πρέπει να τίθεται προς αμφισβήτηση και ιδίως όταν υποτίθεται πως θίγει τις παραδόσεις».
Το κλίμα όμως συνέχισε να γίνεται όλο και πιο έντονο μετά την τοποθέτηση του Βουλευτή του Εθνικού Κινήματος κ. Γενιτσαρίδη ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ενταχθεί ο όρος ετερόφυλα άτομα. (…) Εμείς επισημαίνουμε πως θέλουμε να περάσουμε αυτή την τροπολογία γιατί έτσι συγκεκριμενοποιούμε αυτές τις ομάδες». Η Κ.Ο. της ΕΝ.ΑΡ. τάχτηκε ανοιχτά κατά της τροπολογίας αυτής υποστηρίζοντας ένθερμα πως με αυτό τον τρόπο υπερτονίζεται μία διάκριση. Η τροπολογία εν τέλει, ψηφίστηκε από το Εθνικό Κίνημα, τη Φιλελεύθερη Κίνηση, ενώ την έκπληξη έκανε από την ΕΝ.ΑΡ. ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο οποίος αν και αρχικά ήταν αντίθετος ως προς τη νομική ορθότητα εν τέλει ψήφισε υπέρ της τροπολογίας διαφοροποιώντας τη στάση του από την υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΝ.ΑΡ. Το άρθρο 1 πέρασε με 46 ψήφους υπέρ και 1 κατά προτρέποντας τη Βουλευτή της Κ.Ο. της ΕΝ.ΑΡ. κ. Θεωδορίδου να δηλώσει στην αίθουσα πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενη για το γεγονός αυτό και πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη «Να περάσουμε με αυτό εδώ το νομοσχέδιο από την ανοχή στην παραδοχή» .
Εν συνεχεία, το άρθρο 2 (Δικαιώματα) πέρασε με ομοφωνία, ενώ η μετέπειτα συζήτηση έμελε να εξελιχθεί σε «θυελλώδη», με την συζήτηση του άρθρου 4 (Σύμφωνο Συμβίωσης) , -αφού το Εθνικό Κίνημα κατέθεσε αίτημα το οποίο και έγινε αποδεκτό από το Προεδρείο περί προσωρινής αναβολής της συζήτησης του άρθρου 3 (Γάμος) καθώς το Σύμφωνο Συμβίωσης προηγείται του γάμου.
Τροπολογία, λοιπόν, κατετέθη από την Φιλελεύθερη Κίνηση και το Εθνικό Κίνημα, η οποία αλλάζει το άρθρο και εισάγει ένα νέο άρθρο ουσιαστικά το «Σύμφωνο πολιτικής ένωσης» με το Εθνικό Κίνημα να ηγείται της συζήτησης δηλώνοντας με πυγμή πως «Δε ζούμε 50 χρόνια πίσω. (…) Είμαστε σύγχρονοι και πρέπει επιτέλους τώρα όλα τα κόμματα να ψηφίσουν την τροπολογία και να φανεί ποιος είναι προοδευτικός και ποιος όχι καθώς επίσης και ποιος λειτουργεί με μικροκομματικά συμφέροντα» εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα τόσο από τους βουλευτές του, όσο και από μερίδα βουλευτών της Φιλελεύθερης Κίνησης.
Ενοχλημένη φάνηκε εκείνη τη στιγμή η Κ.Ο. της Σοσιαλιστικής Δύναμης καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά πως «μιλάνε τρία άτομα μόνο υπερ της τροπολογίας και προφανώς είναι οι μόνοι που έχουν καταλάβει τι ακριβώς ζητάει το άρθρο αυτό».
Η συζήτηση διακόπηκε για διάλειμμα με την Κ.Ο της ΕΝ.ΑΡ. να χαρακτηρίζει πως το άρθρο δεν είναι δίκαιο με βάση το κληρονομικό δίκαιο και πως «Το νομικό αυτό κατασκεύασμα είναι ανυπόστατο» καθώς δεν δίνει το δικαίωμα της οικογένειας και για το οποίο πουθενά στο Σύνταγμα δεν αναφέρεται πως πρέπει να γίνεται μεταξύ άντρα και γυναίκας. Βουλευτής της ΕΝ.ΑΡ. μάλιστα ανέφερε πως στη Ρώμη υπήρχε το «άρτος και θεάματα» και ότι στο ΜΒΕ «ήρθαμε για να δώσουμε εφικτές λύσεις». Το Εθνικό Κίνημα έκανε αίτηση ερώτησης στον Βουλευτή και ο ίδιος την απέρριψε με αποτέλεσμα να προκαλέσει την απάντηση της κ. Ε. Χρήστου (Βουλευτή του Εθνικού Κινήματος) αναφωνόντας «Άρτος και θεάματα λοιπόν!».