Νίκος Μάλαμας: “Να αναζητηθούν στην Ολομέλεια αναγκαίες συναινέσεις με υποχωρήσεις”
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Info/Cracy o Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Νίκος Μάλαμας, μίλησε εκτενώς για ποικίλα ζητήματα του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων 2018.
-Τι έχετε να δηλώσετε για την μέχρι τώρα πορεία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων;
–“Την πρώτη μέρα, το απόγευμα της Παρασκευής δηλαδή, παρότι, δεν υπήρχε ένταση με εξαίρεση, την πεντάλεπτη αποχώρηση της Σοσιαλιστικής Δύναμης, δεν παρουσιάστηκε κλίμα συναίνεσης με αποτέλεσμα, όλες οι κατατεθείσες τροπολογίες για το άρθρο 1 και 2, όπως και το ίδιο το άρθρο που αποτελεί βασικό πυλώνα του νομοσχεδίου, να καταψηφιστούν. Την πρώτη μέρα δεν προέκυψε νομοθετική παραγωγή. Το πρωί της δεύτερης μέρας, ‘’ τα αίματα άναψαν’’ τρείς φορές. Αρχικά, με βουλευτή του Εθνικού Κινήματος, ο οποίος δεν συμμορφώθηκε με τις επίμονες παρεκκλίσεις και παραινέσεις του προεδρείου. Όταν το προεδρείο, εξάντλησε την επιμέλεια του και τον κάλεσε να αποχωρήσει, ο βουλευτής αντέδρασε φωνάζοντας πως ‘’θα παίρνω το λόγο όποτε θέλω εγώ, δεν φεύγω εγώ, να φύγει το προεδρείο’’. Υπό το φόβο, να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα σε όλο το Εθνικό, ο βουλευτής αποχώρησε από τη συζήτηση, αλλά μόνο ενός άρθρου. Δεύτερον, υπήρξε μια ατυχή στιγμή, με τον Υπουργό να απομακρύνεται από την αίθουσα. Τρίτον, όπως επισήμανα και στις δηλώσεις μου, σημειώθηκε κλιμακωτή ένταση με βουλευτή της Ενωμένης Αριστεράς για τον τρόπο διαχείρισης της συζήτησης από το προεδρείο. Μετά το μεσημέρι, η διαδικασία κύλισε απολύτως ομαλά με την ψήφιση τροπολογιών και άρθρων, ακόμα σχεδόν και με ομοφωνία. Το πρωί της τρίτης μέρας, η νομοθετική διαδικασία κινήθηκε σε έναν αντίποδα. Συγκεκριμένα, είτε καταψηφίζονταν τροπολογίες και άρθρα του υπουργού (επομένως υπάρχει περιθώριο προσφυγών), είτε ό,τι ψηφιζόταν, ψηφιζόταν σχεδόν ομόφωνα. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε το απόγευμα της επιτροπής, ήταν η πληθώρα προσθηκών που κατατέθηκαν με αποτέλεσμα την τελευταία μισή ώρα η διαδικασία να προχωράει χωρίς συζήτηση αλλά απλά με ψήφιση. Πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στάση που είχε ο σύμβουλος του υπουργού στην επιτροπή. Οι βουλευτές τον θεώρησαν εριστικό και προκλητικό και παραπονιούνταν με γραπτά αιτήματα προς το προεδρείο ότι υπερβαίνει τα όρια του ρόλου του κάνοντας υποδείξεις στους βουλευτές στο προεδρείο και στη νομική υπηρεσία. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την παραπομπή του νομοσχεδίου στην ολομέλεια.”
-Πιστεύετε πώς τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν με τους βουλευτές οφείλονται σε πολιτική απειρία;
-“Δεν θα το έλεγα αυτό απόλυτα διότι, τα περιστατικά στα οποία αναφέρθηκα δημιουργήθηκαν από άτομα με μακρά κοινοβουλευτική παρουσία. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες είναι εμφανές, το γεγονός της έλλειψης της αντίληψης του τρόπου λειτουργίας της διαδικασίας που ακολουθεί η Βουλή των Ελλήνων.”
-Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι δυσκολίες της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων;
-“Παρότι ήταν η μικρότερη σε αριθμό επιτροπή, παρουσίασε προβλήματα δυσανάλογα προς το μέγεθος της. Θα έλεγα ότι ένα ζήτημα ήταν η απειθαρχία των βουλευτών οι οποίοι προφανώς και λόγω του ότι ήταν στην πλειοψηφία καινούργιοι στο συνέδριο δεν εφάρμοσαν σε όλη του την έκταση τον κανονισμό. Επιπλέον, δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή ούτε με τις προσθήκες η νομοθέτηση βασικών θεμάτων επιτροπής, όπως η φορολόγηση των φυσικών προσώπων.”
-Τι πιστεύετε ότι θα γίνει με το Νομοσχέδιο αύριο στην Ολομέλεια;
-“Στην ερώτηση αυτή, αρμόδιοι είναι να απαντήσουν οι βουλευτές οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν αύριο στην Ολομέλεια. Πάντως, νομίζω ότι, λόγω της σοβαρότητας του θέματος θα πρέπει να αναζητηθούν αναγκαίες συναινέσεις με υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές προκειμένου να ψηφιστούν οι καλές και να απορριφθούν οι μη βιώσιμες ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου, το οποίο έχει ιδιάζουσα βαρύτητα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης την οποία βιώνουμε.”
Ρεπορτάζ : Κόλλιας Μιχάλης