Ο πύργος της Βαβέλ, η Επιτροπή Άμυνας
Η δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε με έντονους διαξιφισμούς και διαφωνίες. Η Επιτροπή ξεκίνησε με την αναφορά στην τροπολογία του Άρθρου 2, που προτάθηκε από τη Φιλελεύθερη Κίνηση και το Εθνικό Κίνημα. Η τροπολογία αυτή αφορά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.
Οι ιδεολογικές αντιθέσεις φάνηκαν ήδη από την αρχή του διαλόγου με την Ενωμένη Αριστερά και τη Σοσιαλιστική Δύναμη να σχολιάζουν το χωρίο, που αναφέρει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Οι τόνοι ανέβηκαν και η συζήτηση οδηγήθηκε τελικά σε προσωπικούς διαπληκτισμούς.
Αρχικά, η Επιτροπή συζήτησε σχετικά με την τροποποίηση του Άρθρου 2 που αφορά την εκπαίδευση των Ελλήνων της Ομογένειας. Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από την Φιλελεύθερη Κίνηση και το Εθνικό Κίνημα. Η Ενωμένη Αριστερά δήλωσε τους προβληματισμούς της σχετικά με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη τήρηση των καθιερωμένων αργιών και ιδιαίτερα στην αργία της επετείου του Πολυτεχνείου. Από την άλλη μεριά, η Φιλελεύθερη Κίνηση τόνισε ότι θα συνεχίσει να τηρεί τις καθιερωμένες αργίες. Επιπλέον, διαφωνίες εμφανίστηκαν όταν ήρθε στο προσκήνιο το ζήτημα του ποσοστού συμμετοχής του κράτους στα ελληνόγλωσσα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Ομογένειας. Το αποτέλεσμα ήταν η καταψήφιση της τροπολογίας καθώς παρουσιάστηκαν έντονες διαφωνίες μεταξύ των παρατάξεων.
Στη συνέχεια, συζητήθηκε το Άρθρο 3 περί αθλητισμού, το οποίο καταψηφίστηκε στην αρχική του μορφή. Στο παραπάνω άρθρο, τέθηκαν δύο τροποποιήσεις, η πρώτη από την Ενωμένη Αριστερά και τη Σοσιαλιστική Δύναμη και η δεύτερη από τη Φιλελεύθερη Κίνηση και το Εθνικό Κίνημα. Σχετικά με την πρώτη, υποστηρίχθηκε η διεξαγωγή του κυπέλου, τόσο στην Μητρόπολη, όσο και στην Ομογένεια, ώστε να επιτευχθεί η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ τους και παράλληλα να αυξηθούν οι επενδύσεις και το εμπόριο. Όσον αφορά τη δεύτερη τροπολογία, κυριότερη διαφορά με την παραπάνω αποτελούσε η αποκλειστικότητα της διεξαγωγής εντός της ελληνικής επικράτειας.
Για αυτές τις τροποποιήσεις, η Φιλελεύθερη Κίνηση δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος για διαφωνία σε ένα τέτοιο κοινώς αποδεκτό θέμα και οι ίδιοι πρότειναν κάποιες τροποποιήσεις για τη ενίσχυση της δυναμικότητας του άρθρου. Ωστόσο, καμία από τις δύο τροποποιήσεις δεν πέρασε. Ο ίδιος, ο Υπουργός έκανε έκκληση σε όλες τις παρατάξεις να στηρίξουν το αρχικό άρθρο. Την ίδια στιγμή, το Εθνικό Κίνημα και η Ενωμένη Αριστερά αποφάσισαν να στηρίξουν το αρχικό άρθρο με κάποιες προσθήκες, ενώ ο Τομεάρχης, ο κύριος Σταυριανάκης κάλεσε τις παρατάξεις σε συνεργασία. Τελικά, οι όποιες προσπάθειες κατέληξαν στο κενό και το Άρθρο 3 δε θα συγκαταλέγεται στο Νομοσχέδιο.
Έπειτα, συζητήθηκε το Άρθρο 4, το οποίο αναφέρεται στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Η Φιλελεύθερη Κίνηση, το Εθνικό Κίνημα και η Ενωμένη Αριστερά κατέθεσαν τροποποιήσεις σχετικά με το συμφέρον της Ομογένειας. Χαρακτηριστική ήταν η έλλειψη της Σοσιαλιστικής Δύναμης από την υπερκομματική προσπάθεια, που δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις δικές της προσθήκες. Ωστόσο, οι τροποποιήσεις ψηφίστηκαν ομόφωνα από όλο το σώμα της Επιτροπής και ενσωματώθηκαν στο αρχικό άρθρο, καθώς τονίστηκε από όλες τις παρατάξεις η σημασία της συνεργασίας με γνώμονα το συλλογικό καλό.
Κλείνοντας το πρώτο μέρος των εργασιών της Επιτροπής, αξιοσημείωτη ήταν η τροποποίηση του Άρθρου 5, μετά από συστάσεις της Φιλελεύθερης Κίνησης σε συνδυασμό με το Εθνικό Κίνημα. Οι παρατάξεις ζήτησαν τη στήριξη και τη συνεργασία των ΣΔ και Εν.Αρ., ώστε να καταλήξουν σε ένα οργανωμένο και κατανοητό Νομοσχέδιο. Μετά από διεξοδική συζήτηση, το τροποποιημένο Άρθρο υπερψηφίστηκε και προσαρτήθηκε στο Νομοσχέδιο.
Η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει. Αναμένεται συζήτηση επί των τροποποιήσεων των επόμενων Άρθρων, μέρος των οποίων έχει ήδη κατατεθεί κατά τη διάρκεια του ανεπίσημου διαλόγου.
Θεοδώρα Βουνίδη και Μαριάννα Τζανέτου