Παμψηφεί τα άρθρα 1 έως 4, αλλά προβληματικό το άρθρο 5 στην Επιτροπή Άμυνας
Η επιτροπή για την αναμόρφωση του Συστήματος Άμυνας συνεδρίασε ανεπίσημα σε ήρεμο και γόνιμο κλίμα. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Τομαράς, ο οποίος εισηγήθηκε το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του εθνικού συστήματος άμυνας, αισιοδοξεί για την κατάληξη των συζητήσεων, θεωρώντας πως θα υπάρξει συμφωνία στα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου. Χαρακτηρίζει τα άρθρα του νομοσχεδίου ως τομές – αλλαγές στο παρόν νομοθετικό καθεστώς. Δηλώνει πως όλα θα κριθούν από τις αυριανές συζητήσεις, ενώ επισημαίνει, σχετικά με την εισήγησή του για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, πως «στο ζήτημα της θητείας θα διαχωριστούν οι πατριώτες από τους πράκτορες των σοβιετικών κρατών».
Η πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος παρευρέθη καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, τονίζοντας την σημασία των ζητημάτων της Εθνικής Άμυνας για το Εθνικό Κόμμα, δηλώνοντας πως οι διαδικασίες κυλούν ομαλά και στάθηκε αισιόδοξη για την κατάληξη των συζητήσεων στην Επιτροπή. Η Φιλελεύθερη Κίνηση τίθεται θετική σε πολλά άρθρα του νομοσχεδίου. Σε γενικές γραμμές, οι διαφορές μεταξύ «Εθνικών» και «Φιλελευθέρων» έγκεινται στο ζήτημα της στρατιωτικής θητείας. Στελέχη της Σοσιαλιστικής Δύναμης φαίνονται διαλλακτικά σε ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο, θέτοντας παράλληλα «κόκκινες γραμμές» σε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, αλλά και η στράτευση των γυναικών. Η Ενωμένη Αριστερά ακολουθεί μία συμβιβαστική πολιτική στην παρούσα Επιτροπή, θέτοντας ωστόσο, τις αντιρρήσεις της σε κάποια άρθρα του νομοσχεδίου.
Η γενική εικόνα αυτής της πρώτης, ανεπίσημης, συνεδρίας της παρούσας Επιτροπής είναι θετική. Συμβιβασμοί, διάλογος και υποχωρήσεις είναι δυνατό να επιτευχθούν στα «ακανθώδη» εθνικά ζητήματα από όλα τα κόμματα της Βουλής.
Η Επιτροπή συνέχισε με την ψήφιση των πρώτων άρθρων του νομοσχεδίου. Η τροπολογία του άρθρου 1 ψηφίστηκε από την Επιτροπή με ομόφωνη απόφαση των βουλευτών. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, οπότε και ακούστηκαν διάφορες απόψεις. Στην ψηφοφορία εκφράστηκαν όλοι οι βουλευτές υπέρ, ενώ υπήρξε και ένα «παρών». Το άρθρο 3 ψηφίστηκε ομόφωνα, αντίστοιχα και το 4, εξαιρουμένης της τροπολογίας, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις από κάποιο κόμμα. Μακρά συζήτηση πραγματοποιήθηκε για την τροπολογία του άρθρου 5 ,την οποία ακόμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της επιτροπής χαρακτήρισε “προβληματική”. Τελικώς, το άρθρο 5 δεν περάστηκε.