“Περνάμε υπέροχα”
Άλλη μια διαδικασία του ΜΒΕ σύντομα τελειώνει . Σε αυτό το σημείο μπορούμε πλέον να φιλτράρουμε εκ των εμπειριών μας και να βγάλουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Ως ΕΝ.ΑΡ χαιρετίζουμε καλοπροαίρετα και με μια ισχυρή δόση χιούμορ:
- Tο γεγονός ότι τα μικρόφωνα της ΕΝ.ΑΡ «σίγησαν» πρώτα, ως δια μαγείας στις ¾ επιτροπές, μόνα τους ή ακολουθούμενα από τα υπόλοιπα.
- Το γεγονός ότι το προεδρείο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων παραλίγο να δώσει στον πρόεδρο του Εθνικού Κινήματος το δικαίωμα να ψηφίσει δια αντιπροσώπου .
- Την ύπαρξη δύο ή περισσοτέρων μέτρων και σταθμών στη διαδικασία των τροπολογιών, όπου πολιτικοί χώροι άλλαζαν ή επανανοηματοδοτούσαν τις τροπολογίες τους ταυτόχρονα ή ενδιάμεσα της διαδικασίας ψήφισης.
- Τη μνημονιακή διαδικασία στην ψήφιση των προσθηκών, όπου τα προεδρεία προσπάθησαν να περάσουν εν τάχει τη διαδικασία ψήφισης, χωρίς διάλογο, προκρίνοντας έτσι την τυπολατρία έναντι της ουσίας.
Αυτά και άλλα παρόμοια πικάντικα συμβάντα, που προσεγγίζουν την προώθηση του αθέμιτου ανταγωνισμού και, αν ήμασταν κακοπροαίρετοι θα μαρτυρούσαν μια μεροληπτική στάση.
Πέραν όμως όλων αυτών, η εμπειρία μας έχει έναν αδιαμφισβήτητα θετικό χαρακτήρα. Για την Εν.Αρ, το ΜΒΕ δεν είναι ένα προπαρασκευαστικό στάδιο, ούτε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την οικοδόμηση μιας επιτυχούς πολιτικής καριέρας. Για εμάς, είναι ένα διδακτικό βίωμα, ένα πείραμα, όπου συναφείς κοσμοθεωρίες, ανόμοιες μεταξύ τους συνεργάζονται για την προώθηση ενός κοινού σκοπού. Σε αυτή τη στόχευση αναγνωρίζουμε το εξής: Η ουσία της πολιτικής είναι η έκφραση της συλλογικής βούλησης και άρα οφείλει να ενέχει την νομιμοποίηση από τη λαϊκή συνείδηση. Σε ένα κοινοβούλιο, όπου η αριστερά περιορίζεται στο ένα τέταρτο των εκφραζόμενων πολιτικών χώρων, σε αντίθεση με την παρουσία της στην ευρύτερη κοινωνία, όπου με τις διάφορες εκφράσεις της εκπροσωπείται σε μεγαλύτερο εύρος, γίνεται φανερό ότι, η πολιτική αποκομμένη από τη λαϊκή κοινωνική της έκφραση, δηλαδή την ανάμειξη του λαού στην πολιτική διαδικασία, απλώς ανακυκλώνει το φαντασιακό των δυνάμεων εξουσίας και άρα, δεν παρέχει καμία ουσιαστική τομή για την κοινωνία.
Κατά το παράδειγμα των Declamationes, στις μέρες της παρακμής της Αρχαίας Ρώμης, όπου ρητορικοί αγώνες γινόντουσαν κεκλεισμένων των θυρών για την τέρψη κοινωνικά επιφανών θεατών, αποκομμένοι από τον λαό και άρα ακίνδυνοι, έτσι και στο ΜβΕ, αν η πολιτική τοποθέτηση δεν γυρίσει πίσω στην κοινωνία για να την επηρεάσει, τότε η πολιτική καταστέλλεται, αντί να προωθείται. Η ΕΝ.ΑΡ είναι εδώ για να καταδείξει αυτή τη διάκριση και να προωθήσει την πολιτική δράση εξίσου με τον πολιτικό λόγο.
Επιπροσθέτως, αν και το γενικό αποτέλεσμα, ειδικά στην Ολομέλεια αποζημιώνει κατά το θεμιτό την υπόλοιπη ταλαιπωρία κατά τη διαδικασία, για εμάς τους παλιούς, ο τρόπος με τον οποίο διαρθρώθηκε ο χρόνος, που δεν επέτρεψε τελικά την οικοδόμηση βαθιών δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων, ειδικά ανάμεσα στα μέλη των διαφορετικών Κ.Ο, μας κάνει να νοσταλγούμε τη Θεσσαλονίκη.
Ευχόμαστε, εν κατακλείδι, τα καλύτερα στην οργανωτική επιτροπή, για τις θυσίες που έκανε και την ταλαιπωρία, που υπέβαλλε στον εαυτό της, για να μας προσφέρει αυτή τη διαδικασία και ελπίζουμε να δούμε όλους τους συναδέλφους ξανά σε επόμενη διοργάνωση.
Γιαννάκης Δημήτριος, (τέως) Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΝ.ΑΡ