ΠτΔ: “Δημιουργούμε μία Βουλή έτσι όπως θα θέλαμε να είναι και έτσι όπως θα έπρεπε να είναι”
Γνωρίζουμε άραγε όλοι, ποια ζητήματα θα απασχολήσουν τη φετινή Σύνοδο του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ); Τι θα συμβεί με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και αν αυτό θα επηρεάσει τις υπόλοιπες Επιτροπές; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Παναγιώτης Καρυτσιώτης, μιλά αποκλειστικά στο Info/cracy, λίγο πριν οι Βουλευτές καθίσουν στα βουλευτικά τους έδρανα και… μας λύνει όλες μας τις απορίες.
Συνέντευξη στην Μαρία Κρουστάλη
-‘Έβδομη χρονιά Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων. Τι ακριβώς είναι αυτή η Προσομοίωση και τι να περιμένουμε για φέτος;
“Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων είναι μια Προσομοίωση, η οποία εδώ και εφτά χρόνια προσπαθεί να δείξει πως πρέπει να λειτουργεί μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στην ουσία προσομοιώνει κάποιες από τις Επιτροπές της Βουλής μέσα στις οποίες συζητούνται φλέγοντα ζητήματα της ελληνικής πραγματικότητας. Γενικότερα, προσπαθούμε να δείξουμε στους φοιτητές πως θα μπορούσε να λειτουργεί σωστότερα και καλύτερα η Βουλή των Ελλήνων. Τονίζεται, πως πρόκειται για Προσομοίωση που απευθύνεται στους νέους της Ελλάδας, στους οποίους και πιστεύουμε πως βρίσκεται το μέλλον αυτής της χώρας.
Φέτος, για να απαντήσω και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, το ΜΒΕ αλλάζει προς το καλύτερο. Θα έχει τέσσερις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο προϋπήρχε σε μια μορφή το 2018 αλλά όχι επίσημη. Πλέον θα υπάρχει και αυτό. Οι λόγοι της δημιουργίας της συγκεκριμένης Επιτροπής είναι πως αφενός θα έπρεπε να υπάρχει ένα αντίστοιχο συμβούλιο στην Ελλάδα και αφετέρου γιατί είχε ανοίξει η συζήτηση μερικούς μήνες πριν. Θεωρήσαμε λοιπόν καλό να προλάβουμε τις εξελίξεις και να το συμπεριλάβουμε στη Ζ’ Σύνοδο.”
-Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε κάποιος να πάρει μέρος στο ΜΒΕ;
“Βεβαίως. Επιπλέον πιστεύουμε πως κάθε φοιτητής θα έπρεπε να είναι πολιτικοποιημένος και να ασχολείται με τα κοινά έτσι ώστε στο άμεσο μέλλον να είναι ένας ενημερωμένος πολίτης, ο οποίος προσφέρει στο κράτος και την κοινωνία στην οποία ζει.”
-Υπάρχει κάποια πολιτική κατεύθυνση στην Προσομοίωση ή έχει καθαρά εκπαιδευτικό και ανεξάρτητο ρόλο;
“Ο ρόλος του ΜΒΕ είναι καθαρά εκπαιδευτικός. Δεν υπάρχει καμία πολιτική κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να μην αναλογιστούμε τις πολιτικές πεποιθήσεις που έχουν αρκετοί από τους συμμετέχοντες. Κάτι το οποίο θέλουμε και ζητάμε. Σε καμία περίπτωση, το ΜΒΕ, από οργανωτικής πλευράς, δεν έχει καμία πολιτική κατεύθυνση ή σκοπιμότητα.”
-Τι κάνει το ΜΒΕ να ξεχωρίζει από τα άλλα συνέδρια ή τις προσομοιώσεις;
“Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τις άλλες προσομοιώσεις, το ΜΒΕ πιστεύω πως είναι η μοναδική Προσομοίωση, η οποία μιλάει κατευθείαν στην ΄καρδιά΄ του κάθε συμμετέχοντα. Αυτό διότι πραγματεύεται ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας του κάθε Έλληνα πολίτη.”
-Ζητήματα όπως;
“Δεν υπάρχει συγκεκριμένη μερίδα ζητημάτων που να απασχολεί τους Βουλευτές. Το ΜΒΕ ασχολείται με όλα. Και αυτό είναι το θετικό του. Δεν οριοθετείται και δεν αποκλείει κανένα ζήτημα ως ταμπού. Είμαστε υπέρ της συζήτησης και του γόνιμου διαλόγου και θέτουμε κάθε ζήτημα επί τάπητος. Παλαιότερα για παράδειγμα, είχαν πέσει στο τραπέζι οικονομικά ζητήματα ή ζητήματα για το εσωτερικό της χώρας. Φέτος, θα μας απασχολήσουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εσωτερικής διάρθρωσης του κράτους.”
-Στην αρχή αναφερθήκατε στη νέα Επιτροπή, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Για όσους δεν το γνωρίζουν, περί τίνος πρόκειται; Ποιος θα είναι ο ρόλος του;
“Πρόκειται για μια Επιτροπή που θα αποτελείται από την΄ελίτ΄της χώρας. Δηλαδή από αξιωματούχους υπό τον Πρωθυπουργό. Σε αυτή θα συζητούνται θέματα τα οποία αφορούν τις στρατηγικές κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες της χώρας για την περίοδο 2020-2030. Υπογραμμίζεται, πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου θα παρθούν αποκλειστικά από τον Πρωθυπουργό έπειτα από τη συζήτηση.”
-Οι αποφάσεις αυτές θα επηρεάσουν τις υπόλοιπες Επιτροπές;
“Σίγουρα όχι. Δεν τις επηρεάζουν. Παρ’ όλα αυτά επειδή το ΜΒΕ προσπαθεί να προσομοιώσει την κανονική Βουλή και το πως θα έπρεπε αυτή να λειτουργεί, οι αποφάσεις δύναται να επηρεάσουν τη γενικότερη πολιτική της χώρας.”
-Υπάρχει κάποια Επιτροπή που να ξεχωρίζετε, να θεωρείτε πιο σημαντική;
“Καμία Επιτροπή δεν θεωρώ και δεν θα έπρεπε να θεωρείται πιο σημαντική από τις άλλες. Η κάθε Επιτροπή πραγματεύεται ζητήματα που είναι σημαντικό να συζητηθούν για τη ελληνική πραγματικότητα. Καμιά Επιτροπή δεν υπερέχει έναντι άλλης. Ίσως βέβαια, σε κάποιες να ανέβει περισσότερο το΄θερμόμετρο΄. Για παράδειγμα στην Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος περιμένω να ανέβει λίγο παραπάνω η ένταση, χωρίς ωστόσο να θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των εργασιών της.”
-Υπάρχει κάποια εκτίμηση για το αν θα συμπλεύσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες;
“Η αλήθεια είναι πως δεν θα ήθελα να επηρεάσω τους Βουλευτές, ούτε τους Επικεφαλής των παρατάξεων. Παρ’ όλα αυτά, το ζητούμενο είναι ανεξάρτητα με το αν θα υπάρξει σύμπλευση ή όχι, να υπάρξει γόνιμος διάλογος και κάθε λύση, πρόταση και ιδέα του κάθε συμμετέχοντα να ακουστεί στο Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να υπάρξει τροφή για σκέψη.”
-Ως ΠτΔ πιο είναι το όραμά σας;
“Το ΜΒΕ θέλουμε να μεγαλώσει και να φέρει στα βουλευτικά έδρανα περισσότερους φοιτητές για να ευαισθητοποιήσει, να κοινωνικοποιήσει και να παρακινήσει τους νέους να γνωρίσουν τον Κοινοβουλευτισμό.”
-Κλείνοντας, έχετε ένα δυναμικό παρελθόν στη Φιλελεύθερη Κίνηση. Γνωρίζουμε τα ιδανικά που σας έχουν καθιερώσει. Τι είναι αυτό που θέτετε ως προτεραιότητα σας δεδομένης της λογικής που σας συνοδεύει ως σήμερα στον χώρο του ΜΒΕ;
“Αυτό που θέτω ως προτεραιότητα μου και που θα ήθελα να θεωρηθεί ως προτεραιότητα και των συμμετεχόντων είναι ο σεβασμός στη γνώμη του άλλου. Αυτό είναι άλλωστε και το κύριο μέλημα μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Ο πλουραλισμός και οι όλο και περισσότερες ιδέες. Δημιουργούμε μια Βουλή έτσι όπως θα θέλαμε να είναι και έτσι όπως θα έπρεπε να είναι.”