Συνέντευξη κ.Ρακοβίτη, Βουλευτή Ενωμένης Αριστεράς
Μαρία – Ζωή Ρακοβίτη – Βουλευτής ΕΝ.ΑΡ. – Επιτροπή Δημοσίας Τάξης
Σήμερα στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής συναντήσαμε τη γλυκήτατη και νέα Βουλευτή της ΕΝ.ΑΡ. κ. Μαρία – Ζωή Ρακοβίτη, η οποία δέχτηκε να μας παραχωρήσει μία προσωπική συνέντευξη. Η κ. Μαρία – Ζωή Ρακοβίτη, 20 ετών και με καταγωγή από τα Τρίκαλα φοιτεί στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει στο ΜΒΕ, καθώς το θεώρησε μία καλή ευκαιρία να αντιπαραταχθεί σε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα μέσα στον χώρο του Κοινοβουλίου. Το ΜΒΕ αποτελεί για αυτή έναν τρόπο να εκφράσει τις απόψεις τις και να διεκδικήσει σημαντικά ζητήματα για την κοινωνία και το ελληνικό κράτος.
-Κυρία Ρακοβίτη ως Βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς περιγράψτε μας με δύο λόγια τί σημαίνει τελικά για εσάς «Ενωμένη Αριστερά»;
Για μένα η Ενωμένη Αριστερά δεν είναι μόνο μία κοινοβουλευτική ομάδα στα πλαίσια της Βουλής. Έχει αναχθεί σε μία αξία, διότι μέσω της δυναμικότητας, της προσπάθειας και κυρίως της συντροφικότητας προσπαθήσαμε και επιτύχαμε ως ένα σημείο να διεκδικήσουμε και να περάσουμε τις απόψεις μας.
-Σαν ΕΝ.ΑΡ. ταχθήκατε ανοιχτά κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα θέλατε να μας μιλήσετε σχετικά με αυτό;
Η ΕΝ.ΑΡ. έχει ως πάγια άποψή της την απόρριψη του νομοσχεδίου των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κι αυτό γιατί η παιδεία και η εκπαίδευση δεν αποτελούν εμπόρευμα. Σε μία κοινωνία εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν είναι δυνατόν να ορίζεται παιδεία δύο ταχυτήτων εφόσον τα πληγμένα από την οικονομική κρίση άτομα φοιτούν σε δημόσια πανεπιστήμια, ενώ το «κεφάλαιο» σε ιδιωτικά. Στόχος μας είναι η κατάργηση αυτών των ιδιωτικών πανεπιστημίων και η ισότητα μεταξύ των φοιτητών όλων των οικονομικών τάξεων, χωρίς την ύπαρξη παιδείας κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
-Πολλοί σας πρόεβαλαν σαν αντεπιχείρημα πως χιλιάδες νέοι Έλληνες έτσι κι αλλιώς φεύγουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν, τί έχετε να απαντήσετε σε αυτό;
Η ΕΝ.ΑΡ. τάσσεται ανοιχτά κατά της φοίτησης των Ελλήνων σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ανεξάρτητα από το εάν τα πανεπιστήμια αυτά είναι καλύτερα ή όχι, αξιόλογα και μη, δημιουργούνται ανισότητες στην ελληνική κοινωνία, εφόσον σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα που χωρίς ιδιαίτερα κριτήρια έχουν ενταχθεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα άτομα τα οποία με αξιοκρατικά κριτήρια φοιτούν σε ελληνικά πανεπιστήμια. Δε μπορώ να κατανοήσω τη «στίβαξη» των φοιτητών σε συγκεκριμένες σχολές, ενώ ορισμένες άλλες είναι άδειες από την παρουσία φοιτητών. Τέλος, το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό δεν αποτελεί αντεπιχείρημα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα. Η παιδεία για εμάς αποτελεί ύψιστο αγαθό και δε χρειάζεται να την ανάγουμε σε εμπόρευμα. Το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έχει παρεκλίνει απ’αυτό το ύψιστο αγαθό δε σημαίνει ότι πρέπει να εισάγουμε αυτή την παρέκκλιση στην Ελλάδα.
-Σε τί βαθμό είστε ευχαριστημένη από την έκβαση των πραγμάτων στην επιτροπή σας;
Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η ΕΝ.ΑΡ. είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από την έκβαση των πραγμάτων στην επιτροπή Δημοσίας Τάξης. Η συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα ήταν άριστη, ενώ το προσδωκόμενο αποτέλεσμα έγινε εφικτό καθώς σχεδόν σε κάθε άρθρο και παράγραφο του νομοσχεδίου υπήρχε το «στίγμα» μας.
–Σήμερα στην Ολομέλεια έγινε το εξής σχόλιο προς την ΕΝ.ΑΡ. σχετικά με το ιδιωτικό πανεπιστήμιο «Εσείς που πηγαίνατε σε ιδιωτικά σχολεία μπορείτε να μας απαντήσετε καλύτερα», ενώ υπήρξε και η απάντηση πως «ο αριστερός και ο σοσιαλιστής δεν κρίνεται από τα λεφτά του, αλλά από τη στάση ζωής του». Εσείς τί έχετε να σχολιάσετε;
Το συγκεκριμένο σχόλιο που ακούστηκε σήμερα στην Ολομέλεια προς την ΕΝ.ΑΡ. για κανένα λόγο δε συνάδει με την πολιτική του κόμματός μας. Η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επιτυγχάνεται με τον ίδιο τρόπο, των πανελληνίων εξετάσεων ανεξάρτητα από τη φοίτηση σε ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο. Επομένως, η φοίτηση σε ιδιωτικό σχολείο δεν αποτελεί επιχείρημα για την αναξιοπιστία των βουλευτών της ΕΝ.ΑΡ. και τη φαινομενικότητα των απόψεών τους. Σε ό,τι αφορά την απάντηση πως «ο αριστερός και ο σοσιαλιστής δεν κρίνεται από τα λεφτά του, αλλά από τη στάση ζωής του» νομίζω πως ήταν ξεκάθαρο. Οι απόψεις μας και η στάση μας είναι πασιφανείς και τασσόμαστε ανοιχτά κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων ανεξάρτητα από τα λεφτά που διαθέτει ο καθένας.
Συνέντευξη: Ία Κόκκου